Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Waltteri Torikan yllätys: Sillanpää-oopperan ohjaa Marco Bjurström

Osmo Rauhala debytoi oopperalavastajana.

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Waltteri Torikka (vasemmalla) ideoi Sillanpää-oopperan. Ohjaaja Marco Bjurström kertoo joutuneensa selittämään lähipiirilleen, että kyseessä on kirjailija Frans Emil Sillanpää, ei iskelmätähti Jari Sillanpää.
Waltteri Torikka (vasemmalla) ideoi Sillanpää-oopperan. Ohjaaja Marco Bjurström kertoo joutuneensa selittämään lähipiirilleen, että kyseessä on kirjailija Frans Emil Sillanpää, ei iskelmätähti Jari Sillanpää. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Baritoni Waltteri Torikka on houkutellut Marco Bjurströmin oopperaohjaajaksi. Bjurström ohjaa Torikan pyynnöstä oopperan Nobel-palkitusta kirjailijasta F. E. Sillanpäästä Myllykolun kesäteatterin ulkoilmanäyttämöllä Hämeenkyrössä kesällä 2017. Esitykseen tulee myös Bjurströmin koreografia.

Oopperan ensi-ilta on 22. heinäkuuta 2017. Katsomossa on 550 paikkaa ja esityksiä on kymmenen.

Bjurström on aikaisemmin tehnyt koreografioita ja ohjauksia esimerkiksi musikaaleihin ja iskelmätähti Jari Sillanpään projekteihin. Luuliko hän edes sekunnin murto-osan verran, että pyyntö Sillanpää-oopperan ohjaamisesta liittyy Jari Sillanpäähän?

”Ymmärsin kyllä jo kontekstista, että kyseessä ei ole Siltsu”, Bjurström naurahtaa. ”Omassa lähipiirissä yleisin ajatus oli kyllä, että mitä, onko se Jari Sillanpäästä!”

Bjurström sanoo, että projekti on ”ihana” mutta jatkaa sitten: ”Tässä on paljon aika synkkiäkin sävyjä, ihmisen itsetutkiskelua ja murtumista. Emme tee satuoopperaa emmekä romantisoitua höttöä.”

Ohjaus alkaa Kammiokadulta, jossa alkoholisoitunut Sillanpää oli elämänsä aallonpohjassa suljetulla osastolla.

”Lähdemme sitten takaumin kertomaan Sillanpään elämän dramaattisista käännekohdista”, libreton tehnyt Sillanpää-tutkija Panu Rajala sanoo.

Säveltäjä on Seppo Pohjola. Musiikki on jo nauhoitettu kymmenhenkisen Tampere Raw -orkesterin kanssa monikanavaisesti kapellimestari Petri Komulaisen johdolla. Oopperakonventioiden vastaisesti vain laulu tulee esityksissä livenä.

Lavastuksen tekee tunnettu taidemaalari Osmo Rauhala. Hämeenkyrön lavasteita on suunniteltu esimerkiksi hänen ateljeessaan New Yorkin SoHossa.

”Tätä tehdään lähes harrastajateatteripohjalla lähinnä talkoilla ja pienillä, olemattomilla rahoilla”, Rauhala sanoo.

Nuorta Sillanpäätä esittää produktion taiteellinen johtaja Waltteri Torikka. Hän sai oopperaidean jo vuonna 2011.

”Äitini on asunut Hämeenkyrössä ja se on ollut henkinen ja fyysinen tukikohtani. Myllykolun kesäteatterin kaunis ulkoilmakatsomo ympäristöineen kunnostettiin Pirkanmaan Ely-keskuksen varoin, ja mielestäni se tila suorastaan huusi jotain merkittävää Sillanpäästä.”

Torikka oli tuolloin vasta aloitellut paria Sillanpään romaania. ”Oman sukupolveni edustajana tiedot F. E. Sillanpäästä olivat hatarat. Tyyli oli tavallaan tuttu, mutta tämä on ollut hyvä harrastus ja oppimismatka.”

Torikka houkutteli F. E. Sillanpään Seuran tuottamaan projektia. Laulajaryhmään hän pyysi myös Helena Juntusen Sillanpään vaimon roolin sekä Sauli Tiilikaisen, joka esittää vanhaa Sillanpäätä.

Mutta mistä Torikalla löytyi aikaa Sillanpää-produktiolle, kun hänellä on jo vähän kansainvälistäkin oopperavientiä sekä uusi asema suomalaisessa populaarimusiikissa Tähdet, tähdet -tv-ohjelman ja listamenestystä saaneen poplevyn jälkeen?

”Ihmisillä on stressiä vapaa-ajasta, joten on hyvä, että sitä ei ole”, Torikka vitsailee. Häntä työllistää kesällä Savonlinnan oopperajuhlien Mozartin Don Giovannin nimirooli ja syksyllä esimerkiksi Ville Matvejeffin johtama Gounod’n Faust-oopperan levytys Decca-yhtiölle.

Kesällä 2017 Torikka tekee Sillanpää-oopperan lisäksi toisena kantaesityksenä Mannerheimin roolin Tuomas Kantelisen säveltämässä oopperassa Ilmajoella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat