Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnetko jo 27-vuotiaan somalitaustaisen runoilijan, joka nousi Beyoncén Lemonade-levyn myötä tähdeksi?

Tumblr-ajan runoilija Warsan Shire kirjoittaa sukunsa tarinoita ja kokemuksiaan toisen polven maahanmuuttajana runoiksi, joita tuhannet haluavat siteerata

Kulttuuri
 
Amaal Said
Warsan Shirelta on Beyoncén levyllä lähes kokonainen runoteos.
Warsan Shirelta on Beyoncén levyllä lähes kokonainen runoteos. Kuva: Amaal Said

Kun Beyoncé julkisti uuden Lemonade-albuminsa runsas viikko sitten, ponnahti pinnalle myös runoilija.

Mustan naisen asemaa maailmassa ruotivalla albumilla kuultavat spoken word -katkelmat ovat 27-vuotiaan lontoolaisrunoilijan Warsan Shiren kynästä.

”I don’t know when love became elusive. What I know is: no one I know has it”, Beyoncé lausuu albumin musiikkivideoversiolla.

Sanat ovat Shiren runosta The unbearable weight of staying – (the end of the relationship).

Sen voi kuunnella Shiren itsensä lukemana tästä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Beyoncé lainaa kirjailijaa: kiinnostus kirjallisuutta kohtaan tunnetaan: vuonna 2013 Beyoncé käytti Flawless-kappaleessaan nigerialaiskirjailija Chimamanda Ngozi Adichien puhetta. Adichie oli jo tunnettu ja Orange-palkinnolla palkittu kirjailija.

Nyt Beyoncé valitsi Shiren, ja häneltä ei levyllä ole vain yksittäistä runoa vaan lähes kokonainen runoteos. Shire ei myöskään välttämättä ole suurelle yleisölle tuttu nimi – mutta saattaa pian olla. Jo ennen yhteistyötä Beyoncén kanssa Shirellä on ollut vankka lukijakunta, joka jakaa hänen säkeitään Tumblrissa ja Instagramissa.

Beyoncén albumillaan siteeraama For women who are ”difficult” to love -runo on sydänsuruista kärsivien naisten voimaruno ympäri maailmaa.

”I tried to change / closed my mouth more / tried to be softer / prettier / less awake”, Beyoncé lausuu albumin musiikkivideoversiolla Pray you catch me -kappaleen päätteeksi.

Beyoncé muuttaa sinä-pronominin minäksi ja vaihtaa sanoja siellä täällä, mutta runo on Shiren:

“and you tried to change didn't you? / closed your mouth more / tried to be softer / prettier / less volatile, less awake / but even when sleeping you could feel / him travelling away from you in his dreams / so what did you want to do, love / split his head open?”

A photo posted by warsan shire (@wu_shire) on

Shire on kieltäytynyt julkisuudesta albumin julkaisun jälkeen, mutta tämän verran hänestä tiedetään:

Shire on syntynyt somalialaisille vanhemmille Keniassa. Perhe muutti Britanniaan, kun Shire oli vuoden vanha.

Hän opiskeli luovaa kirjoittamista Lontoon Metropolitan-yliopistossa ja on voittanut Brunel Universityn African Poetry Prize -palkinnon vuonna 2013. Vuonna 2014 hänet valittiin Lontoon nuoreksi runoilijaksi

Hän on julkaissut runovihkoja (Teaching my Mother How to Give Birth, flipped eye, 2012 ja Her Blue Body (2015), ja hänen ensimmäisen täysimittaisen runokokoelmansa, Extreme Girlhoodin, on määrä ilmestyä vuonna 2016.

Lokakuussa 2015 kulttuurilehti The New Yorker julkaisi jutun Warsan Shirestä.

Siinä kerrotaan Shiren varttuneen Lontoossa, missä hän on aina kokenut itsensä ulkopuoliseksi. Toimittajan mukaan Shire ruumiillistaa sen muuttuvaisen, kulttuureilla jonglööraavan hengen, joka piileskelee suurimmassa osassa niitä ihmisiä, jotka eivät voi jäljittää esi-isiään kotimaansa perustaneisiin miehiin tai joiden esi-isät eivät näytä tippaakaan maan isiltä.

Shire kirjoittaakin perheestä, rakkaudesta ja surusta. Hän kirjoittaa siitä, millaista on olla musta nainen ja siitä, millaista on olla osa Afrikan diasporaa: hän kuvailee paitsi koti-ikävää, myös toisen polven maahanmuuttajan abstraktimpaa ikävää sellaista paikkaa kohtaan, joka ei ole koskaan ollut hänen oma kotinsa.

Hänen netissä siteeratuimpia runojaan on Difficult names:

“Give your daughters difficult names. Give your daughters names that command the full use of tongue. My name makes you want to tell me the truth. My name doesn’t allow me to trust anyone that cannot pronounce it right.”

Shirestä on tullut myös pakolaiskriisin runoilija. New York Times siteerasi hänen runoaan kesällä 2015:

“You have to understand / that no one puts their children in a boat / unless the water is safer than land.”

Africa in Words -blogin haastattelussa vuonna 2013 Shire kertoi haluavansa kertoa sellaisten ihmisten tarinoita, joiden tarinoita ei usein kerrota tai kerrotaan väärin – kuten pakolaisten ja maahanmuuttajien.

”En halua kirjoittaa uhreja, marttyyreitä tai elottomia stereotyyppejä”, Shire sanoo.

Usein hän nauhoittaa sanelukoneella sukulaistensa tarinoita ja muuttaa ne runoiksi. Shire dokumentoi ja säilöö.

Shiren ja Beyoncén yhteistyöprojekti oli salainen levynjulkistukseen asti.

Shire ei ole lähtenyt mukaan julkisuusmyllyyn myöskään levyn ilmestyttyä. Hän kieltäytyi muun muassa New York Timesin haastattelusta ja on pysytellyt hiljaa myös Twitterissä.

Lemonade-levyn julkaisulla on ollut kuitenkin selvä vaikutus myös Shiren elämään. Shiren runovihkot ja antologiat, joissa hänen runojaan on julkaistu, myivät loppuun Amazon-verkkokaupassa muutamassa päivässä. Sähkökirjana on saatavana niistä yhtä.

Shire ei anna haastatteluja vaan keskittyy Extreme Girlhood -runokokoelmaan, sanoo kollega Nick Makoha New York Timesin haastattelussa.

Hänen mukaansa Shire ei halua olla tämän hetken hittirunoilija:

”Hän aikoo tehdä tätä yhdeksänkymppiseksi asti.”

Warsan Shiren esiintymisen vuodelta 2009 voi katsoa tästä:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat