Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Matti Pikkujämsä on tehnyt satoja muotokuvia helsinkiläisistä – mutta faneja on Japania myöten

Kuvittaja-graafikko aloitti suosittujen pop-up-muotokuvien tekemisen Japanissa.

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Matti Pikkujämsä luonnostelee Café Esplanadissa.
Matti Pikkujämsä luonnostelee Café Esplanadissa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Kuvittaja-graafikko Matti Pikkujämsä, 39, istuu Café Esplanadissa Pohjois-Esplanadilla ja piirtää paksuilla tusseilla luonnoskirjaan. Sitä on ilo katsella.

Paperille syntyvä kuva tuo mieleen ainakin japanilaisen kalligrafian, kirjallisuuslehti New Yorkerin 1950-luvun kuvitukset, jazzin ja vanhan Jaffa-mainoksen. Samalla siinä on jotain aivan autenttisen 2010-lukulaista. Salaattitiskin ääressä jonottava nainen hahmottuu muutamalla päättäväisesti etenevällä viivalla, jotka kuitenkin hapuilevat vitsikkäästi. Ihan näköinen!

Pikkujämsä sanoo, että viime aikoina häntä on huvittanut piirtää tusseillaan katkeillen ja karvamaisesti sahaten – kuin lapsi. Vapaata luonnostelua kahvilaympäristössä on nyt jatkunut muutaman vuoden ajan. Pikkujämsä kertoo, että aluksi häntä vähän nolotti piirtää kahviloissa – onhan se varsinainen taiteilijaklisee, ja mitä ihmisetkin ajattelevat.

”Nykyisin en enää välitä. Ei kukaan edes huomaa.”

Kuva Matti Pikkujämsän luonnoskirjasta.
Kuva Matti Pikkujämsän luonnoskirjasta.

Tussiluonnokset ovat se toinen, omaksi huviksi ja harjoitukseksi tarkoitettu tyyli.

Toinen on se, jolla Pikkujämsä ansaitsee elantonsa kuvittajana ja designerinä, ja sitä voi kai kuvailla naivistiseksi.

Toteutus on kuin lastenkirjasta: on iloisia kettuja, pupusia ja ankkoja, nykeröneniä vaaveleita, äityliinejä ja isukoita, insinöörinnassikoita ja ministerinpompuloita, joita Pikkujämsä maalaa englanninlakritsan sävyissä muun muassa Vauva-lehteen ja Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen kolumnin kuvitukseksi.

Mutta aina kuvissa on tarkkaan mietitty lempeä vitsi, ja aina Pikkujämsä on hurjan taitava tavoittamaan esimerkiksi poliitikkojen näköisyyden.

Itse asiassa: mitä vakavampi kolumnin aihe, sitä leikkisämmäksi Pikkujämsä käy. Etenkin häntä inspiroivat patatylsät kuntatalous-tyyppiset kirjoitukset. Kontrasti lastenkirjankaltaiseen kuvitukseen on niin herkullinen.

Viimeisen vuoden ajan Pikkujämsä on maalannut puolen tunnin muotokuvia helsinkiläisistä. Hän on pystyttänyt muotokuvatehtaansa päiväksi tuttujen Lokal-galleriaan, ja kuvista on tullut kaupungissa pieni ilmiö.

On muotia käydä Matti Pikkujämsän vastaanotolla uuden vauvan, kihlatun tai koiran kanssa.
On muotia käydä Matti Pikkujämsän vastaanotolla uuden vauvan, kihlatun tai koiran kanssa.

On muotia käydä Pikkujämsän vastaanotolla uuden vauvan, kihlatun tai koiran kanssa, ja laittaa sitten kuva maalauksesta sosiaaliseen mediaan. Maalauksia on syntynyt jo useita satoja.

Matti Pikkujämsän muotokuva Kristiina Harjusta koiransa Edithin kanssa.
Matti Pikkujämsän muotokuva Kristiina Harjusta koiransa Edithin kanssa.

Kuvattava saa itse valita teoksen taustavärin Pantone-liuskapaletista, jota Pikkujämsä kantaa mukanaan – yleensä valitaan vaaleaa turkoosia tai harmaata. Odotukset ovat aina korkealla, ja moni on pienellä äänellä etukäteen pyytänyt, että Pikkujämsä tekisi heistä kauniimpia kuin he oikeasti ovat. Joka muotokuvasession Pikkujämsä aloittaa kuitenkin sanomalla, ettei tiedä, onnistuuko kuva, mikä on myös totta.

Mallit lähtevät yleensä iloisella mielellä maalaus kainalossaan, ja erityisen hupaisia ovat Pikkujämsän mielestä pienet lapset, jotka vasta valmiista kuvasta ymmärtävät tulleensa katsotuiksi ja piirretyiksi, kun kuvassa näkyy oma raitapaita. Teini-ikäisiä ei tietysti voi miellyttää, vaikka tekisi mitä.

Pikkujämsän omaperäinen ote ei ole jäänyt alalla huomaamatta.

Hänet on palkittu muun muassa Rudolf Koivulla, ja joulun alla hän sai kuvitustaiteen valtionpalkinnon. ”Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille”, sanotaan perusteluissa.

Koulutukseltaam Pikkujämsä on graafinen suunnittelija ja kotoisin Oulun seudulta Limingasta.

Hän kuvailee itseään pienenä sisälapseksi, joka viihtyi itsekseen, luki kirjoja ja piirsi omiaan.

Tärkeän kuvataiteellisen opetuksen Pikkujämsä sai ala-asteella, kun koko luokka osallistui Osuuspankin järjestämään piirustuskilpailuun.

Kilpailun voitti luokan pahis – kutsukaamme häntä Mikaksi – jonka piirros oli raju töherrys. Huolellisesti ja herkästi piirtänyt Pikkujämsä tuli kilpailussa toiseksi.

Se oli taiteellisen kriisin paikka. Jos töhryllä voittaa ja kauniilla ei, niin mikä oikein on hyvää ja mikä huonoa? Näin jälkikäteen Pikkujämsä ymmärtää Osuuspankin palkintolautakuntaa. ”Käytössä pitää olla koko skaala, herkkyys, mutta myös vimma. Tekemiseen on hyvä lisätä Mikan energiaa.”

Viime vuosina Pikkujämsä on tehnyt useita turneita ympäri Japania. Hän tutustui maahan japanilaisen kaverinsa kautta ja ihastui ruokaan ja estetiikkaan.

Tyttö ja kokeshi, akryyli puulle, 2015.
Tyttö ja kokeshi, akryyli puulle, 2015.

Matti Pikkujämsä on eräs niistä nuorista taiteilijoista, jotka ovat uusia suomalaisia design-tekstiilejä valmistavan start-up yritys Kaunisteen listoilla. Kauniste yrittää läpimurtoa Japanin markkinoille, ja toistaiseksi näyttää aika hyvältä. Pikkujämsä on suunnitellut Kaunisteelle muun muassa pyyhkeitä, ja myynyt samassa yhteydessä Japanissa muita töitään.

Pikkujämsän nallet ja jättiläismustikat uppoavat Japanin lapsenmieliseen väestönosaan kuin häkä. Hän on kuvittanut japanilaiselle kustantamolle jo kaksi lastenkirjaa, ja Japanin Elle Decoration on tehnyt hänestä jutun.

Oikeastaan pop-up-muotokuvienkin tekeminen alkoi Japanista. Pikkujämsä oli tilattu Pohjoismaille messuille maalaamaan livenä, ja hän keksi alkaa maalata ohikulkijoita. ”Olen tehnyt muotokuvia Nagoijassa ja Tokiossa ja Osakassa”, kertoo Pikkujämsä.

Teini-iän kynnyksellä Pikkujämsä hurahti Marimekkoon. Hän luki Marimekko-aiheisia kirjoja, ihaili Armi Ratiaa ja Maija Isolaa ja keräsi valtavan kokoelman erilaisia kankaita.

Matti Pikkujämsän Mänty-kangas, Samuji.
Matti Pikkujämsän Mänty-kangas, Samuji.

Vaikutuksen voi nähdä hänen töissään edelleen.

”Aluksi pelkäsin käyttää värejä, mutta myöhemmin olen yrittänyt saada niihin mahdollisimman estottoman suhteen”, sanoo Pikkujämsä.

Viime vuosina Pikkujämsä on kuin vahingossa laajentanut toimintaansa tekstiiliteollisuuden puolelle.

Hän on suunnitellut pellavapyyhkeitä Lapuan kankureille, sisustuskankaita Samujille – ja jopa muutamia vaatteiden kuoseja lapsuutensa idolille Marimekolle. Tämä kaikki on tapahtunut pyytämättä ja yllätyksenä, onnekkaitten kohtaamisten, sattumien ja tuttujen tuttujen kautta. Se on kuin unelmaa.

Pikkujämsän mielestä työn pitää olla hauskaa, ja tähän asti se on ollutkin. ”Yritän tehdä sellaisia asioita, joista olen lapsena haaveillut, että aikuisena tekisin.”

Matti Pikkujämsä maalaa klo 10–18 yleisön muotokuvia Artekissa (Keskuskatu 1 B) 7.5. ja 14.5.

-
Kahvilanäkymän tussiluonnos.
Kahvilanäkymän tussiluonnos.
Vanerinen seinäreliefi on maalattu akryyliväreillä.
Vanerinen seinäreliefi on maalattu akryyliväreillä.
Matti Pikkujämsän Koirahuopa on tehty Lapuan kankureille.
Matti Pikkujämsän Koirahuopa on tehty Lapuan kankureille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat