Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Joensuu puhui lapsena kielillä, nyt hän kertoo tarinansa Amen-levytrilogiassa

Joensuu kokosi musiikillisen tarinan maallistumisestaan. Sen ensimmäinen levy saa HS-kriitikolta viisi tähteä.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Mikko Joensuun Amen-levyt ovat syntyneet hiljakseen kymmenen vuoden aikana.
Mikko Joensuun Amen-levyt ovat syntyneet hiljakseen kymmenen vuoden aikana. Kuva: Rio Gandara / HS

Mikko Joensuun esikoislevy Amen 1 avaa yhden viime vuosien kunnianhimoisimmista hankkeista suomalaisessa rockissa. Kaikkiaan levyjä ilmestyy kolme. Ensimmäisen julkistuskonsertti saa komeat puitteet Johanneksenkirkossa.

Joensuun koti ja työhuone ovat Helsingin Punavuoressa kirkon lähellä, joten hän oli ihaillut sitä pitkään. ”Luterilaiseksi kirkoksi se on aika goottilainen. Siellä on ihan eri fiilis kuin rockklubilla. Akustisesti hieno tila sopii hyvin tämän levyn julkaisupaikaksi”, Joensuu sanoo.

Amen 1:n musiikki kuulostaa harsoisen herkältä ja siksi hyvä akustiikka on erityisen tarpeen. Painavat sanoitukset tuntuvat melkein ristiriitaisilta musiikin kanssa. Ne kertovat raskaista taakoista, usein kuolemasta ja jumalasta.

”Ilman muuta kappaleet ovat uskonnollisia. Kasvoin karismaattisessa helluntailaisperheessä. Olin tosi aktiivinen 10–15-vuotiaana. Puhuin kielillä 11-vuotiaana. Nyt oli helpottavaa tehdä kauniin ahdistunut levy”, Joensuu (s. 1986) sanoo.

Joensuun levy vertautuu myös uskonnosta ammentavan Joose Keskitalon tuotantoon. Molemmat kuuluvat myös folkin uuteen aaltoon.

Selviä erojakin löytyy. Joensuu tekee huomattavasti herkempää musiikkia kuin Keskitalon vanhatestamentillinen tulikivenkatku. Joensuun musiikkia on verrattu muun muassa Lee Hazlewoodiin ja Leonard Coheniin. Hän ammentaa americanasta, etenkin countrysta.

”Musiikilliset juureni taitavat olla countryssa. Hank Williams on kulkenut mukanani jo pitkään. Amerikkalaisessa countryssa viehättää, että voi laulaa tosi ankeista asioista hymy naamalla. Lähdin tekemään ensimmäisestä levystä kaunista ja akustista.”

Amen 1:llä soivat kitara, pedal steel, jouset, piano ja hyvin vähän muuta. ”Studiossa on niin helppo ympätä mukaan kaikenlaista, että siinä eksyy helposti. Päätin pitää levyn hallittuna.” Tyyli on ihan toista kuin Joensuu 1685 -bändin brittiräminä. Siinä Mikko Joensuu lauloi ja soitti kitaraa.

Sävyt muuttuvat myös Amen-sarjan muilla levyillä, Joensuu lupaa. ”Olen aina pitänyt rosoisesta ja meluisasta musiikista ja sitä tulee toiselle levylle. Kolmannen tunnelma on kosminen. Sillä on 15-minuuttisia instrumentaalejakin.”

Myös sanoitusten sisältö muuttuu olennaisesti. Joensuu painottaa, että trilogia on kokonaisuus. Levyjen kappaleet ovat syntyneet hiljakseen kymmenen vuoden aikana.

”Kun aloitin, koin olevani uskovainen. Amen 1 kertoo siitä vaiheesta. Yksi levyjen teemoista on prosessi kohti jumalasta luopumista. Amen 2 käsittelee vapautumista niin musiikillisesti kuin sanoituksissa. Minulle se on pop-levy.”

Uskoon tulemista on usein kuvattu valaistumisena. Joensuulle siitä luopuminen kuulostaa myös olleen vapauttava tapahtuma, joskaan ei äkillisen ekstaattinen. ”Sen hyväksyminen, ettei jumalaa ole, on ollut mielenkiintoinen, hidas ja rauhallinen kokemus, joka on edennyt enimmäkseen alitajunnassa pala palalta. Se ei ole tuntunut ikävältä.”

Vuosien varrella kertyneestä materiaalista Joensuu löysi kolme erilaista levyä mökissä Lappajärven rannalla. Hän rakensi sinne studion kesällä 2013. Svart-yhtiö julkaisee pitkään kypsyneet levyt puolen vuoden välein.

Amen 1:n julkaisukonsertti Johanneksenkirkossa 13.5. Arvio viereisellä sivulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat