Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi Drake vastaa kolmea suomalaista

Drake on suosikkisuomiräppärisi suosikkiräppäri, kirjoittaa musiikkikriitikko Oskari Onninen.

Kulttuuri
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat

Tämän hetken suurimpien poptähtien ykkösketju kuuluu seuraavasti: Beyoncé, Kanye, Kendrick, Rihanna ja Drake.

Suomessa oli kuitenkin hiljaisempaa, kun Drake julkisti viime viikolla Views-levynsä Apple Musicissa, mikä oli maailmalla aivan Beyoncén tai Kanyen veroinen tapaus. Kun Drake kiersi viimeksi Eurooppaa kaksi vuotta sitten, Globen kyllä myi Tukholmassa loppuun, mutta tänne kukaan ei osannut häntä edes toivoa.

Draken suurin ansio Pohjanlahden tällä puolen taitaa olla vierailu Rihannan taajaan soivalla Work-hitillä, joka sekin ilmestyi vasta tänä keväänä. Suurin syy lienee, että muuhun ykkösketjuun nähden Draken suosio pohjautuu varsin paljon jenkkiviitteiden täyteisiin lyriikoihin.

Niihin täällä yllättävän harva kiinnittää huomiota. Silti Draken vaikutusta suomiräppiin ei voi olla huomaamatta. Hän jos joku on suosikkisuomiräppärisi suosikkiräppäri.

Tutkitaanpa vaikka Views-levyä: (Suomennoksista otan vastuun.)

Kriitikko Simon Reynolds kirjoitti viime viikolla Guardianissa siitä, kuinka Drake, keskiluokkaisen torontolaisperheen lapsi, on kohdannut vain julkisuuteen liittyviä vastoinkäymisiä, minkä hän on kääntänyt edukseen tekemällä autofiktiivistä räppiä vain ja ainoastaan julkisuudesta. Toisaalta Drake on räppärinä geneerinen ja rajoittunut, eikä hänen ihmissuhteistaan tiedetä mitään epämääräisiä Rihanna- ja Nicki Minaj -huhuja enempää.

”Kaikkee paitsi onnee rahalla saa / mä oon onnellisin siit, mitä rahal saan” voisi olla Cheekin suusta. Cheek on viimeiset pari levyä ruopannut samaa aihepiiriä samoista syistä.

Toisaalta Drake on urheilumies, joka fanittaa jokaista voittavaa joukkuetta ja nimeää biisinsä ESPN-tv-kanavan urheiludokkarin mukaan. Siksi levyilläkin on varsin villegallemaisia laineja kuten: ”Mun waiffi on spaissi / David Beckham.”

Eniten Drake tunnetaan kuitenkin nolouden rajoille asti menevästä introspektiosta. Hän on artisti, jonka levylle itkeminen avaa sen piiloraidan, kuten pilkkatwiitti kuuluu.

”Jauha sä vaan, mä kaks muijaa jo kaadoin / ja molemmille sun lempinimen annoin.” Suomessakaan mikään räppilevy ei aikoihin mahdollistanut samanlaista sanahassuttelua kuin Paperi T:n aitoudessaan ironinen ihmissuhdevuodatus.

Mutta millainen se Views-levy sitten on?

Tylsä, ylipitkä, mutta täynnä sopivan korneja onelinereita. Kannessa Drake istuu Toronton CN Towerin katolla, mistä hänet photoshopattiin kaikkialle nopeammin kuin kukaan ehti kuunnella 80-minuuttista levyä loppuun. Alle kolme kautta viis, mutta kannattaisi se silti täälläkin huomata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat