Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heidi Hautala haluaa Putin-myönteiseksi väitetyn dokumentin esiin – Yle ja Arte epäröivät julkaisua

Sergei Magnitskin perhe ja liikekumppani loukkaantuivat Andrei Nekrasovin dokumentista, joka ei esitäkään päähenkilöä verohuijauksen sankarillisena paljastajana.

Kulttuuri
 
Tuomas Selänne
Andrei Nekrasov vieraili Helsingissä maaliskuussa 2013.
Andrei Nekrasov vieraili Helsingissä maaliskuussa 2013. Kuva: Tuomas Selänne

Osin suomalaisrahoitteinen dokumentti Venäjällä tutkintavankeudessa kuolleen Sergei Magnitskin (1972–2009) kohtalosta herättää ristiriitoja jo ennen ensi-iltaansa. Magnitskin on sanottu paljastaneen viranomaisten suuren verohuijauksen ja maksaneen tästä hengellään.

Dokumentin tehnyt venäläisohjaaja Andrei Nekrasov on asunut pitkään myös Suomessa. Nekrasov sai dokumenttiinsa tukea esimerkiksi Yleisradiolta ja Suomen elokuvasäätiöltä.

Nekrasov on pitkään kritisoinut presidentti Vladimir Putinin toimia. Nyt hän sanookin faktojen osoittaneen, että läntinen käsitys Magnitskin kohtalosta perustuu virheellisiin tietoihin ja Venäjän johtoa vastaan hyökätään joskus myös väärin perustein.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) oli järjestellyt Nekrasovin dokumentin esittämistä Euroopan parlamentissa 27. huhtikuuta. Hautalaa ja Nekrasovia on Suomessa kutsuttu puolisoiksi, mutta itse he puhuvat läheisestä ystävyydestä.

Dokumentin esitys parlamentissa peruttiin viime hetkellä Magnitskin perheen ja Magnitskin vaiheisiin kytkeytyvän sijoittajan William ”Bill” Browderin lakimiesten vaatimusten vuoksi. Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Novaja gazeta, Politico, Radio Free Europe ja Suomen Kuvalehti.

EU-parlamentti ei peruutusta tehnyt, Hautala korostaa HS:lle. Browderin lakimiesten esittämien oikeudellisten vaateiden jälkeen saksalais-ranskalaisen Arte-televisiokanavan johdossa todettiin, että elokuvaa ei tule esittää, ennen kuin Browderin vaateet on käyty läpi.

Samasta syystä Arte-kanava on perunut dokumentin ensiesityksen 3. toukokuuta, mutta saattaa esittää sen lähiviikkoina selvitettyään asiaa lakimiestensä kanssa. Myös Arte on rahoittanut dokumenttia.

Browder on lähettänyt Arte-kanavalle listan asioista, joita hän pitää faktavirheinä. Nekrasov sanoo HS:n puhelinhaastattelussa nähneensä listan. Nekrasov uskoo voivansa kumota Browderin jokaisen väitteen faktavirheistä.

”Jotkut detaljit ovat tosin niin monimutkaisia, että ne voitaisiin selvittää vain perusteellisessa oikeudenkäynnissä”, Nekrasov varoittaa.

Kaikki alkoi, kun sijoittaja ja konsultti Bill Browder löi rautaesiripun hajotessa rahoiksi Puolassa ja sitten Venäjällä sijoittamalla yrityksiin, jotka hyötyivät valtionomaisuuden yksityistämisestä. Browder oli presidentti Vladimir Putinin varhainen tukija. Myöhemmin hänet tuomittiin poissaolevana Venäjällä veropetoksesta yhdeksän vuoden vankeuteen. Browderin mukaan päätös oli poliittinen.

Mihail Voskresenski / Reuters
Sergei Magnitski haudattiin Moskovassa marraskuussa 2009.
Sergei Magnitski haudattiin Moskovassa marraskuussa 2009.

Magnitski toimi yrityksessä, joka antoi Browderin yritykselle veroneuvontaa. Browder on ylistänyt Magnitskia rohkeudesta, jolla hänen sanotaan paljastaneen viranomaisten veropetokset. Browderin mukaan Magnitskin syyttämät viranomaiset toimittivat hänet vankilaan, jossa hän kuoli pahoinpitelyn jälkeen. Browder on kertonut versionsa esimerkiksi kirjassa Red Notice – Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi (suomennos: WSOY 2015). Voit lukea kirjan arvion tästä linkistä.

Nekrasov uskoi Browderia lähtiessään tekemään dokumenttia.

”Ensin halusin tehdä dokudraaman, jossa Browder itse olisi kertoja. Pidin häntä ystävänäni ja uskoin hänen ja Magnitskin sankaruuteen”, Nekrasov kertoo.

Tapahtumien kronologiaa selvitellessään hän sanoo huomanneensa, että Magnitski ei ollut vapaaehtoinen taloushuijauksen paljastaja.

”Venäjän poliisi kuulusteli häntä todistajana, eikä hän puhunut kovinkaan suoraan. Vasta kuukausia myöhemmin asia kääntyi julkisuudessa niin, että hän olisi vyyhdin paljastaja. Vähitellen ymmärsin, että minun on tehtävä toisenlainen dokumentti.”

Nekrasovin mukaan Magnitski ei saanut myöskään Venäjällä virallista tuomiota kuolemansa jälkeen, kuten läntinen media on sanonut. Häntä ei kuitenkaan erikseen rehabilitoitu, kun hänen ja Browderin toimia tutkittiin.

”Vyyhdin muut osapuolet jättivät Venäjän, joten tämä aika tavallinen tyyppi nimeltä Magnitski pidätettiin. Häntä olisi pitänyt kohdella hyvin, jolloin hänestä olisi voinut tulla loistava todistaja. Mutta hänet passitettiin Venäjän tunnetusti kauheisiin vankilaoloihin tutkintavankeuteen, ja vankilahenkilökunnan laiminlyönnit johtivat hänen kuolemaansa, kuten dokumentissa todistan.”

Browder ilmoitti HS:lle tiistaina olevansa matkalla paljastamaan brittiparlamentille uusia todisteita väärinkäytöksistä Venäjällä ja palaavansa asiaan myöhemmin. Suomen Kuvalehdelle Browder kertoi aikaisemmin, että Nekrasov esittää monia vääriä väitteitä ja että Venäjällä on esitetty juuri toinenkin Browderia vastustava dokumentti.

”Markkinoilla on tarjolla paljon rahaa Magnitskin tarinaa vastustavalle elokuvalle”, Browder katsoo SK:lle. ”Nekrasovilla on ollut taloudellisia vaikeuksia. Ehkä hän on myynyt itsensä selviytyäkseen niistä.”

Nekrasov on aikaisemmin tehnyt useita Vladimir Putinin valtakautta kriittisesti tarkastelevia dokumentteja.

”Tämä on psykologisesti minulle vaikeaa, koska aina ennen olen ajatellut, että Putin on kaikessa sataprosenttisesti väärässä”, hän sanoo.

Nekrasov muistuttaa, että Browder sai osaltaan aikaan Yhdysvalloissa Magnitski-säädökset, jotka esimerkiksi kieltävät maahantulon tietyiltä venäläisiltä virkamiehiltä.

”Jos minulla on nyt todisteita, että laki on säädetty väärin perustein, en voi vaieta siitäkään.”

Uskooko hän, että Venäjän oikeus tuomitsi Browderin oikein perustein?

”En ole tuomari. Tiedän kyllä, että hänet on tuomittu vuoden 2001 veronkiertoon liittyen ja minulla on kopiot siihen liittyvistä asiakirjoista.”

Nekrasovin mukaan Browderiakin tutkittiin myös myöhemmästä paljon julkisuutta saaneesta 230 miljoonan dollarin verohuijauksesta, mutta Venäjän mukaan hän häiritsi tutkintaa eivätkä todisteet riittäneet syytteeseen.

”Sinänsä olen ollut kyllä viimeinen henkilö uskomaan Venäjän oikeuslaitosta.”

Hän kiroaa puheiden mustavalkoisuutta. Yhdet demonisoivat Putinin ja toiset Browderin. Kun kannat on lyöty lukkoon ennakkoon, dialogia ei synny.

Nekrasov odottaa nyt Arten päätöstä siitä, esitetäänkö dokumentti hänen antamiensa lisäselvitysten jälkeen. Yleisradion kantakin häntä kiinnostaa.

”Aikaisemmin oli vain puhetta, että YLE haluaisi tiiviimmän version. Nyt dokumentin pituus on tunti ja 55 minuuttia.”

Yleisradion dokumenttiprojektin tuottaja Erkko Lyytinen kertoo, että jo raakaleikkausvaiheessa Yleisradio toivoi Nekrasovilta lisätodisteita tiettyihin väitteisiin. Niitä ei ole vielä saatu.

Suomen Kuvalehden mukaan Yle on saanut muiden tuottajien tavoin Browderin asianajajilta kirjeen, jossa kumotaan elokuvan väitteitä ja uhataan yhtiötä oikeudenkäynneillä, jos elokuva esitetään.

”Ei Yleisradiota ole uhkailtu, se on liian vahva muotoilu”, Lyytinen sanoo. ”Hyvin kiinnostuneena odotamme Nekrasovin lisäselvityksiä. Emme julkaise dokumenttia ennen kuin asia on riittävän vahvoissa kantimissa.”

Europarlamentaarikko Hautala toivoo dokumentin pikaista esittämistä.

”Nyt puoli maailmaa puhuu siitä, mutta juuri kukaan ei ole nähnyt dokumenttia”, hän harmittelee.

Hautala ei ota kantaa siihen, mikä on täsmälleen ottaen totuus Magnitskista ja hänen kuolemastaan.

”Dokumentissa esitetään aika toisenlainen näkemys kuin minkä Bill Browder on kertonut. Browder vaalii omaa tarinaansa ja väittää, että tässä häpäistään Magnitskin muistoa ja hänen perhettään. Ei elokuvaa siten voi pelkistää, siinä on kysymys paljon muustakin. Kun Yhdysvallat on säätänyt Magnitski-pakotteet on tärkeää nähdä, mihin ne perustuvat.”

Hautala on ollut Putinin hallinnon kriitikko. Nekrasovin tavoin hän tuntee olonsa oudoksi puolustaessaan nyt näkemystä, joka ei ole täysin Putinin kannan vastainen.

”Käsitykset Nekrasovin kääntymyksestä Kremlin ja Putinin puolelle ovat vahvasti vääristeltyjä. Minuakin loukkaa jos minun väitetään olevan nyt Putinin kannattaja, kun haluan ihmisten näkevän Magnitski-dokumentin sensuroimattomana”, Hautala muotoilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat