Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastuisiko maapallo, jos ihmiset kutistettaisiin? Eräs taiteilija on pohtinut tällaista vuosikausia

Pian myös Rolf Lassgård kutistaa Matt Damonin Hollywood-elokuvassa, jonka ohjaa Alexander Payne.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Viime viikolla uutisoitiin, että ruotsalainen Rolf Lassgård on saanut Hollywood-osan Alexander Paynen (Sideways 2004, The Descendants 2011) tulevassa elokuvassa. Uutinen jäi mieleen, koska Lassgård on a) ah niin ihana näyttelijä ja b) tuoreessa muistissa alati kärttyisänä Ovena elokuvassa Mies joka rakasti järjestystä.

”Lassgård hallitsee odotetusti sekä Oven traagisen että koomisen puolen”, kehui Leena Virtanen HS-arviossaan.

Miespääosaa Paynen elokuvassa esittää Matt Damon. Rolf Lassgårdille on varattu norjalaisen tiedemiehen rooli. Elokuvan nimi on Downsizing, jonka voi kääntää kutistamiseksi.

Tarinassa Matt Damon on halukas kokeilemaan norjalaisprofessorin mullistavaa keksintöä, jolla ihmiset saadaan pienennettyä murto-osaan oikeasta koostaan.

Juoni kuulostaa noin äkkipäätään – öö – aika erikoiselta. Pitäisikö sitä tosissaan kiinnostua laatuohjaajan elokuvasta, joka ensimmäisenä tuo mieleen hassuttelun Kulti, kutistin kakarat (1989)?

Ehkä pitäisi. Tämä kutistamisasia on nimittäin nyt jotenkin ilmassa muutenkin. Taiteilija Arne Hendriks aloitti vuonna 2010 edelleen täydentyvän teoksensa The Incredible Shrinking Man. Hendricks paneutuu siinä lyhytkasvuisuuden historiaan ja esittää ihan tosissaan häkellyttäviä faktoja siitä, miten paljon ihmiskunta hyötyisi, jos meidät kutistettaisiin noin puolimetrisiksi: luonnonvaroja säästyisi, asuisimme kätevän tiiviisti, maailma pelastuisi!

Hendriks on pitänyt aiheesta myös Ted-luennon.

The Incredible Shrinking Man sai Hollannissa vuonna 2013 designpalkinnon.

Hendriksin taideteoksen nimi on täsmälleen sama kuin erään vanhemman pienennyselokuvan. Mustavalkoinen klassikko The Incredible Shrinking Man (Mies joka kutistui, 1957) onnistuu tuon ajan kömpelöillä efekteilläänkin pitämään otteessaan.

Kun kellarin hämähäkki jahtaa radioaktiivisen säteilyn oudosti kutistamaa päähenkilöä, katsojaa hirvittää. Siinä vaiheessa elokuvan päähenkilö on niin pieni, että asustaa tulitikkuaskissa.

Alexander Payne on lehtitietojen mukaan hautonut omaa kutistuselokuvaansa vuosikausia. Nyt se mahdollistui osittain norjalaisten rahalla. Downsizing nappasi neljä ja puoli miljoonaa kruunua Norjan valtion juuri lanseeraamista tuotantotuista. Leijonanosan eli 40 miljoonaa Norjan kruunua (4,8 miljoonaa euroa) vei Tomas Alfredsonin ohjaama Jo Nesbøn romaaniin perustuva Snowman, jonka pääosassa nähdään Michael Fassbender.

Kummankin elokuvan odotetaan valmistuvan 2017.

Odotan etenkin Downsizingia innokkaana. Ikimuistoiset ajat naiset ovat koettaneet kutistaa itsensä muoti-ihanteiden mukaan. On oikein virkistävää, että norjalaisprofessori – ja vielä Rolf Lassgårdin hahmossa! – ottaa ja pienentää yhden miehen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat