Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idealismi vaihtui huoleen Virossa – tunnettu teatterintekijä muistaa ajan, jolloin mikään ei ollut taiteilijoille mahdotonta

Teatteri NO99 taiteellinen johtaja Ene-Liis Semper johtaa Viron kansainvälisesti menestyneintä teatteria.

Kulttuuri
 
Marko Mumm
”Täällä ei ollut minkäänlaisia rajoja. Se oli kaunista aikaa”, Ene-Liis Semper muistelee 1990-luvun Viroa.
”Täällä ei ollut minkäänlaisia rajoja. Se oli kaunista aikaa”, Ene-Liis Semper muistelee 1990-luvun Viroa. Kuva: Marko Mumm
Kuka?

Ene-Liis Semper

 Tallinnassa 1969 syntynyt video-, performanssi- ja teatteritaiteilija.

 Valmistui lavastajaksi Viron taideakatemiasta 1995. Kansainvälinen läpimurto oli Venetsian biennaali 2001, minkä jälkeen hänen teoksensa kiersivät näyttelyissä ympäri maailmaa, Kiasmassa 2004.

 Vuonna 2003 Semper perusti puolisonsa Tiit Ojasoon kanssa Teatteri NO99:n.

 Viron teatterin vuosipalkinnon ja valtion taidepalkinnon hän on saanut neljänä vuotena. Palkittu Viron valtion Valkotähden V luokan kunniamerkillä.

 Ene-Liis Semperillä ja Tiit Ojasoolla on kaksi lasta.

Tallinna

Kulttuurivaikuttaja Ene-Liis Semper tiivistää Virossa viime vuosikymmeninä tapahtuneen suuren muutoksen: ”Ennen, 30 vuotta sitten, kaikki Virossa olivat samanlailla köyhiä, mutta kaikilla oli aikaa. Nyt osa on köyhiä ja osa rikkaita, mutta aikaa ei ole kenelläkään”, sanoo Semper, 47.

”Muutos on valtava. On mystistä, kuinka ihmisillä ei ole aikaa.”

Palataan hetkeksi lähtöruutuun. 1990-luvun Virossa rajat avautuivat, sensuuri hävisi ja vapaassa maassa nousi uusi taiteilijoiden sukupolvi. Heidän joukossaan oli videotaiteilija Ene-Liis Semper, joka on nyt kansainvälisesti menestyneimmän virolaisteatterin Teatteri NO99:n taiteellinen johtaja.

Siilitukkaisen Semperin kasvot tulivat tunnetuksi videoinstallaatioista jo 1990-luvulla. Hän on kuulunut Viron kulttuurin suunnannäyttäjiin itsenäisyyden alkuvaiheen ylimenokaudesta alkaen.

Nyt Semper on juuri tullut Shakespearen Kesäyön unelmaan pohjautuvan musiikkinäytelmän harjoituksista, istuutuu teatterin toimistoon ja katsoo kadun liikennettä ikkunan takana.

Tšernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä on kulunut 30 vuotta. Viron Neuvostoliitosta itsenäistymisestä tulee elokuussa 25 vuotta. Tšernobylin ydinkatastrofin aikainen informaatiosulussa eläminen on muuttunut globaaliksi informaatiovyöryksi.

Tilanne ei sinänsä ole erityisen virolainen. Raja on hävinnyt paitsi Viron ja Suomen myös Viron ja muun läntisen maailman välillä. Samankaltaiset kysymykset askarruttavat ihmisiä.

Kun Semper aloitti opinnot 1980-luvun lopulla Viron Taideakatemiassa, maailmantaiteen merkkiteoksia opetettiin valokuvista. Virolaisopiskelija ei edes unelmoinut, että voisi joskus nähdä Sikstuksen kappelin paikan päällä Vatikaanissa.

Sitten rajat avautuivat ja katosivat. 1990-luku oli luovan palon aikaa.

”Kaikki oli mahdollista, vaikka välineitä ei ollut. Eri luovien alojen ihmiset olivat keskenään tiiviisti tekemisissä ja tekivät yhteistyötä. Kuin kaikki olisivat halunneet ottaa kiinni ajan, jonka olimme olleet leikattuna maailmasta.”

”Täällä ei ollut minkäänlaisia rajoja. Se oli kaunista aikaa.”

Virolaiset taiteilijat eivät vielä osanneet markkinoida itseään. Myymisen perinnettä ei ollut. Ene-Liis Semper tuli 1990-luvun puolivälin jälkeen kuitenkin niin tunnetuksi video- ja installaatiotaiteellaan, että sai kutsun Venetsian biennaaliin 2001.

Ene-Liis Semper
Ene-Liis Semper videoteoksessaan Stairs vuodelta 2000, still-kuva.
Ene-Liis Semper videoteoksessaan Stairs vuodelta 2000, still-kuva.

Oli onnenkauppaa, että kuraattori Harald Szeemann sai monen yrityksen jälkeen yhteyden Semperiin, jonka posti hävisi entiseen osoitteeseen 16-kerroksisessa talossa Lasnamäen lähiössä.

Semperin teokset olivat esillä sekä kuratoidussa näyttelyssä Giardinin näyttelytilassa että Viron paviljongissa. Menestys poiki uusia näyttelykutsuja ja Semper oli seuraavat vuodet jatkuvasti matkoilla.

Ene-Liis Semper
Ene-Liis Semper videoteoksessaan Oasis, 2000, still-kuva.
Ene-Liis Semper videoteoksessaan Oasis, 2000, still-kuva.

Uuden Teatteri NO99:n videotaiteilija Semper perusti yhdessä puolisonsa, ohjaaja Tiit Ojasoon kanssa kaksitoista vuotta sitten. Numero kertoo ohjausten määrän vähentyen 99:stä nollaan eli loppuun.

Ene-Liis Semper
Videoteos Oasis 2000, still-kuva.
Videoteos Oasis 2000, still-kuva.

Parhaillaan tekeillä on NO40, William Shakespearen ja Felix Mendelssohnin Kesäyön unelmaan perustuva visuaalinen teos, Pööriöö uni. Esityksen ensi-ilta on 1. kesäkuuta Estonian konserttisalissa.

Teoksen musiikin esittävät Viron valtiollinen sinfoniaorkesteri ERSO ja tyttökuoro Ellerheina kapellimestari Olari Eltsin johdolla.

Ene-Liis Semper
Videoteos Oasis 2000, still-kuva.
Videoteos Oasis 2000, still-kuva.

Oman peilikuvansa ihaileminen on hyvin nykyaikaista, sanoo Semper. Siispä NO99:n näyttelijöiden esittämät, peilikuviinsa rakastuneet nuoret parit käyttävät esityksessä peilin sijaan kameraa. Suhteet menevät solmuun shakespeareläisittäin.

Semper viittaa sosiaaliseen mediaan, jonka ulkopuolelle hän on päättänyt jäädä. ”Elät ja kommentoit, kuinka elät. Sehän on parodiaa.”

Teatteri NO99:n esitysten yhteiskuntakritiikki kohdistuu usein myös suureen yleisöön, mutta se ei ole vähentänyt pienen teatterin suosiota.

Poliittista spektaakkelia Yhtenäisen Viron Suurkokousta seurasi vuonna 2010 puolet Virosta. Monille syntyi lehdistön välityksellä odotus, että teatteri olisi luomassa uutta poliittista liikettä. Esitys kuitenkin kyseenalaisti äänestäjien jatkuvan halun luottaa uusiin tulokkaisiin populistisine lupauksineen.

Vuonna 2010 tunnelma oli idealistinen. Ihmiset halusivat vaikuttaa asioihin ja uudistaa poliittista päätöksentekoa avoimemmaksi.

Nyt idealismi on vaihtunut yleiseksi huolestuneisuudeksi ja toiveikkuus vähentynyt. Taloudellinen kasvukin on pysähtynyt eikä rahaa ole luvassa lisää.

”Valittamista kuulee kuitenkin vähän ottaen huomioon, kuinka vaikeaa ihmisillä on. Ihmiset yrittävät. Mutta ei riitä, että he tekevät parhaansa. Siksi monet ovat surullisia.”

Samaan aikaan maailmantilanteen muuttuminen on lisännyt huolta turvallisuudesta.

”Tšernobylin onnettomuus oli jotakin niin suurta, ettei sen jälkiä voinut väistää mihinkään. Nyt on samankaltainen tunne. Maailma ympärillämme on muuttunut levottomaksi. Ihminen voi työskennellä, olla kärsivällinen, kehittyä poliittisesti, olla viisaampi kansalainen, kerätä roskia, mutta riittäkö se tekemään huomisesta tätä päivää paremman?”

Neuvostomiehityksen aika on toki jättänyt virolaisiin erilaisen jäljen kuin lännessä kasvaneisiin. ”Perustavanlaatuista oli eläminen suljettujen verhojen takana. Sitä lännessä kasvaneen on ehkä vaikea tajuta. Vallitsi kaksi moraalia. Julkisen mukaan kaikki oli kielletty, yksityisen mukaan sallittu.”

Viime aikoina Semper on työskennellyt Viron ohessa paljon Saksassa, Münchenin Kammerspielessä ja Thalia-teatterissa Hampurissa. Välillä länsimaiset ihmiset vaikuttavat hänen mielestään naiiveilta. Semper on vakuuttunut, että miehitys on jättänyt virolaisiin myös positiivisia jälkiä.

”Miehitetty ihminen on tottunut katsomaan, mitä on puheiden takana. Läpinäkemisen kyky on minun sukupolvellani, muttei enää nuoremmilla.”

”Tulen hetkestä, jossa mikään ei ole mahdotonta.”

NO40 Pööriöö uni. Estonian konserttisali Tallinnassa alkaen 1.6. Liput 26–30 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat