Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museokortista tuli museoille valtakunnallinen tehoase

Koko ala on saanut kortista uutta potkua.

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Ei liene liioiteltua sanoa, että Museokortti on parasta, mitä museoille on vuosiin tapahtunut. Koko ala on saanut kortista uutta potkua. Museot ovat kuluttajille entistä houkuttelevimpia, aikana, jolloin budjetteja leikataan ja museoiden paine lisätä omaa rahoitusta vain kasvaa.

Ensimmäiset selvitykset yksivuotiaan kortin vaikutuksista julkaistiin eilen keskiviikkona. Museoille ja niiden ystäville vastaajien kommentit ovat hunajaista luettavaa, vaikka mitään yllättävää siellä ei ole.

Museokortin ostaneet kokevat saaneensa 59 euron sijoituksesta vastinetta rahoilleen. Museoissa käyminen on helpottunut. Moni on käynyt kortilla museoissa, joihin ei aiemmin olisi mennyt, ja palannut takaisinkin.

”Museokortti on ’oikeuttanut’ myös piipahduksiin museossa”, kommentoi eräs vastaaja. Museovisiittiin ei tarvitse suhtautua niin hartaasti, eikä haittaa, jos vaikka mukana kulkeva lapsi varastaa huomion tai näyttelyä ei vain jaksakaan katsoa.

Museokortti osuu myös aineettomien lahjojen buumiin. Moni on ostanut tai saanut kortin lahjaksi.

Museot marisevat usein markkinointibudjettien riittämättömyydestä. Nyt niillä on käytössä valtakunnallinen tehoase, joka saa ne vaikuttamaan entistä paremmalta vaihtoehdolta, kun ihminen puntaroi, mihin käyttää kalliin vapaahetkensä.

Idea museokorttiin tuli Hollannista, jossa se on ollut käytössä jo 35 vuotta. Maassa kortin käyttäjiä on 1,25 miljoonaa. Esimerkiksi vuonna 2012 museokortti tuotti siellä yhteensä 3,4 miljoonaa museokäyntiä, eli 14 miljoonaa euroa uusia lipputuloja.

Hollannissa kortin suosio on taantumassa vain kasvanut, kun ihmiset jäävät ulkomaanmatkojen sijaan kotimaahan. Kun asiakas käy museossa, suuri osa kilauttaa rahaa kassaan myös museokaupassa tai kahvilassa. Vakioasiakas tuo usein mukanaan ystävät tai puolison.

Kortin taustalla oleva Museoliiton perustama yritys tilittää museoille kaksi euroa jokaisesta myydystä kortista. Jokaisesta kortilla tehdystä visiitistä museo saa noin 60 prosenttia lipun hinnasta. Tarkkaa tietoa kortin tuotoista ei vielä ole. Museoliitto arvioi, että kortti tuottaa tänä vuonna museoille 2,3 miljoonaa euroa pääsymaksuina, ja välillistä vaikutuksista vielä paljon lisää.

Korttia on Hollannissa myös kritisoitu. Jokainen korttiasiakas tuottaa museoille vähemmän kuin normaalihintaisen lipun ostava kävijä. Sama on mietityttänyt myös hitaammin mukaan lähteneitä suomalaismuseoita. Kortin voima perustuu siihen, että museokäyntien kokonaismäärä ja museoiden näkyvyys lisääntyy, ja että rahaa saadaan sisään myös muista kuin lipputuloista.

Tuntuu erittäin epätodennäköiseltä, että museot olisivat kyenneet kasvattamaan kävijämääriään ilman korttia. Todennäköisesti suuri osa kävijöistä olisi investoinut 59 euroaan johonkin muuhun.

Museokortti ei tuota Museoliitolle vielä ylijäämää. Tavoitteena on, että näin tapahtuu joidenkin vuosien kuluttua. Mikä kortin hallinnoinnista ja muusta jää yli, käytetään museoiden yleiseen markkinointiin ja viestintään. Vielä kun museot olisivat iltaisin pidempään auki ja luopuisivat lepopäivästä maanantaisin. Niin korttia saisi vinguttaa aivan koko rahan edestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat