Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirkus antoi pellelle potkut

Circo Aereon uudessa esityksessä on vain kaksi sirkuslaista. Mukana on myös kuvataiteilija ja viisi muusikkoa.

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Säveltäjä Sami Klemola ja sirkustaiteilija Sanna Silvennoinen yhdistivät taitonsa Concerto Planos -esityksessä.
Säveltäjä Sami Klemola ja sirkustaiteilija Sanna Silvennoinen yhdistivät taitonsa Concerto Planos -esityksessä. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kuka?

Sami Klemola

 Valmistunut säveltäjäksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2007.

 Säveltänyt muun muassa kamarimusiikkia, orkesterimusiikkia, oopperan sekä ääni-installaatioita gallerioihin.

 Työskentelee muun muassa taiteellisena johtajana defunensemble-yhtyeessä ja Tampere Biennale

-nykymusiikkifestivaaleilla.

 Opettaa myös Sibelius-Akatemiassa sävellystä ja ohjelmointia.

Ajattele lapsia: Hiekkalaatikko, pari ämpäriä ja lapiota, keksittävänä uusi leikki. Rajoina mielikuvitukselle hiekkalaatikon reunat.

Ja kuvittele: entä jos paikalle ilmaantuisi rekkalastillinen uusia leluja?

Näin kävi ohjaaja Sanna Silvennoiselle nykysirkuksen hiekkalaatikolla, kun nykymusiikin säveltäjä Sami Klemola toi paikalle uudet lelut. Klemola ehdotti yhteistyöesitystä, joten Silvennoisen oli unohdettava osa vanhoista leluista ja hiekkalaatikon reunat. Leikin oli mentävä niiden yli.

Heidän esityksessään Concerto Planos suurin osa kokoonpanosta on muita kuin sirkustaiteilijoita. Perinteisestä sirkuksesta muistuttaa vain kaksi akrobaattia. Poissa ovat klovnit ja jonglöörit, tulennielijät ja nuorallatanssijat. Heidän sijastaan on viisi muusikkoa: huilisti, kosketinsoittaja, kaksi klarinetistia ja elektroniikasta vastaava muusikko.

Valtaosa heistä on Klemolan nykymusiikkiyhtye defunensemblesta. Säveltäjiäkin teoksessa on yhteensä kolme, Klemolan lisäksi Tuomas Norvio ja Tapani Rinne.

Esityksessä taiteilijat ovat eri puolilla tilaa soittamassa tai liikkumassa.

Luomistyö kesti kaikkiaan kolme vuotta, ja esityksen valmistuminen siirtyi pariin kertaan. Nyt se nähdään osana perjantaina alkavaa Cirko-nykysirkusfestivaalia.

Esitys on monesta taiteesta muodostuva kokonaisuus, mutta nykysirkusryhmä Circo Aereoon kuuluvan Silvennoisen mukaan se on edelleen helpointa määritellä sirkukseksi. Nykysirkus onkin taiteiden tehosekoitin, johon uppoaa taide kuin taide.

Ahti Kaukoniemi
Perinteisestä sirkuksesta esityksessä muistuttaa vain kaksi akrobaattia.
Perinteisestä sirkuksesta esityksessä muistuttaa vain kaksi akrobaattia.

Tunnin aikana kukin esiintyjä tekee välillä omaa taiteenlajiaan toisista piittaamatta. Kuulostaa kaoottiselta, ja sitä se toisinaan onkin, tekijät myöntävät. ”Välillä musiikki nousee ja jyrää kaiken muun, mitä siellä tapahtuu”, Klemola sanoo.

”Lopputulos on kuitenkin erittäin soljuva”, Silvennoinen kertoo.

Kaiken tämän lisäksi Silvennoinen sai houkuteltua mukaan vielä tuntemansa kuvataiteilijan, Eveliina Hämäläisen. Tämä maalaa esityksen aikana ennalta suunnitelluista aiheista jokaisessa esityksessä uuden teoksen.

”Hän oli ihan kauhuissaan mutta suostui heti. Olen tehnyt hänen kanssaan kaksi projektia, joihin hän on valmistanut työt yksin studiossa.”

Yksin puurtaminen. Se yhdistää kuvataiteilijaa, ohjaajaa ja säveltäjää. Yhteistyö on ollut silmiä avaavaa, Klemola ja Silvennoinen kertovat. Muiden ajatukset ovat auttaneet näkemään oman työn paremmin. Klemola puhuu useaan otteeseen ”kokonaisuuden hahmottamisesta” ja puhuu taiteidenlajien törmäyksistä puhumalla kitkasta.

”Kitka on energiaa. Monessa soittimessa ääni syntyy kitkasta. Ja kun taiteet kohtaavat, syntyy kitkaa.”

Siitä konkreettisena esimerkkinä Silvennoinen mainitsee keinun. Teoksen alussa on kohtaus, jossa toinen akrobaatti kiikkuu keinussa. Harjoituksissa Silvennoinen olisi tahtonut taustalle ”kaunista ja liitelevää musiikkia”, mutta Klemola oli toista mieltä. Hän tarjosi tilalle kiusallista elektronista sirinää.

Silvennoinen sanoi, ettei se ole kaunista.

”Kauneus on kuulijan korvassa”, Klemola vastasi.

Silvennoinen huomasi, että hän halusi kauniilla musiikilla huomaamattaan ohjata myös yleisönsä tunteita haluamaansa suuntaan.

”Ei pidä aliarvioida kuulijan tapaa ottaa asioita. Aika usein hänen haastamisensa voi olla hedelmällisempää”, Klemola sanoo.

Yleisölle onkin esityksessä annettu paljon omaa tilaa.

”Suunnittelun alussa tuli nopeasti ajatus, ettei tunnu oikealta, että yleisö istuu katsomossa katsomassa vaan kokee kaiken eri tavalla, paljon lähempää ja eri puolilta”, Silvennoinen sanoo.

Mitään erillistä lavaa ei ole, vaan jokainen istuu keskellä esitystä ja saa vaihtaa tuoli kainalossa paikkaa silloin kun huvittaa.

Kantaesityksessä Tampere Biennale -nykymusiikkifestivaalilla yleisö ei tosin hienovaraisista kehotuksista huolimatta tohtinut liikkua, vaikka Silvennoinen ja Klemola näyttivät esimerkkiä. ”Ihmiset ehkä pelkäävät menevänsä toisten tielle”, Silvennoinen sanoo.

Cirko-festivaaleilla Espoon Louhisalissa esitystila on niin pieni, että kaikille ei ole omaa tuolia. Lisäksi jo ovensuussa tulee kehotus, jotta yleisö nousisi halutessaan jaloilleen ja liikkuisi ympäriinsä. Pakollista se ei missään tapauksessa ole, Silvennoinen sanoo.

”Toivoisin yleisön katsovan teosta niin kuin heistä hyvältä tuntuu, paikoillaan, liikkuen, läheltä tai kaukaa.”

Circo Aereo ja defunensemble: Concerto Planos. Esitykset Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa (Kulttuuriaukio 2) to 12.5. ja pe 13.5. klo 19. Liput 17,50–32,50 e.

Ahti Kaukoniemi
Concerto Planos -esitys on monesta taiteesta muodostuva kokonaisuus.
Concerto Planos -esitys on monesta taiteesta muodostuva kokonaisuus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat