Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millainen mies löytyy Tom of Finland -kuvien takaa? Touko Laaksosen sisarenpoika avasi kotialbumit HS:lle

Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista on tullut suomalaista kulttuurihistoriaa, ja lauantaina Taidehallissa avautuu retrospektiivinen suurnäyttely. Laaksosen elinaikana hänen homoeroottisista piirroksistaan eivät kuitenkaan tienneet edes perheenjäsenet.

Kulttuuri
 
Millainen mies oli Tom of Finland? Homotaiteilijan siskonpoika avasi kotialbumit
Millainen mies oli Tom of Finland? Homotaiteilijan siskonpoika avasi kotialbumit
Taidehallin Tom of Finland -näyttely esittelee myös taiteilijan huonosti tunnettua varhaistuotantoa ja persoonaa. Touko Laaksosen sisarenpoika Tapani Vinkala kertoo, millaisena hän muistaa enonsa. Toimittaja: Aino Frilander, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä.

Kuvittele tämä: lempienosi on kuollut 71-vuotiaana keuhkoahtaumaan – se äidin veli, joka jaksoi aina sukujuhlissa leikkiä lasten kanssa piilosta, jonka luona asuit Helsingissä opiskelijana ja joka vei sinua hyviin ravintoloihin jo silloin, kun et itse olisi tohtinut niihin mennä. Vielä viime vuonna juhlittiin enon seitsemänkymppisiä.

Hautajaiset kokoavat yhteen enon laajoja tuttavapiirejä.

Enosta paljastuu jotain ihan uutta: Eno oli homo.

Pian paljastuu toinenkin asia, nimittäin se, että eno oli kansainvälisesti tunnettu taiteilija. Hänen pornografisia piirroksiaan ostivat Robert Mapplethorpen ja Andy Warholin kaltaiset kuuluisuudet, satojentuhansien muiden homomiesten tavoin.

Tom of Finland -taiteilijanimellä tunnetun Touko Laaksosen hautajaisista tulee marraskuussa kuluneeksi 25 vuotta.

Jotenkin näin se meni, muistelee Laaksosen Salme-sisaren poika Tapani Vinkala, 71.

Vesa-Matti Väärä
Touko Laaksosen sisarenpoika Tapani Vinkala asuu Kakskerrassa, joka oli Touko Laaksosen perheen kesäpaikka. Takana Laaksosen Kakskerrasta maalaama teos.
Touko Laaksosen sisarenpoika Tapani Vinkala asuu Kakskerrassa, joka oli Touko Laaksosen perheen kesäpaikka. Takana Laaksosen Kakskerrasta maalaama teos.

Tieto Laaksosen salatusta elämästä tuli sukulaisille yllätyksenä, šokkinakin. 1990-luvun alussa homous ei ollut yhtä arkipäiväinen asia kuin nyt.

”Tiesimme kyllä, että Tom of Finland -niminen taiteilija oli saanut Puupäähattu-palkinnon, mutta emme me tienneet, että se oli hän”, Vinkala sanoo.

Vuonna 1990 Sarjakuvaseuran palkinnon voittanut taiteilija ei ollut noutanut palkintoaan tai antanut haastatteluja.

Sukulaisista vain pikkusisko Kaija tiesi Toukon elämästä Tomina. Etäinen aavistus taisi olla myös Toukon vanhimmalla veljellä, joka oli nähnyt Toukon ja hänen elämänkumppaninsa Veli Mäkisen luona leveän sängyn, Vinkala kertoo.

Kysymällä asia olisi tietysti selvinnyt, mutta kun ei osannut kysyä.

1970-luvun lopulta lähtien Laaksonen vietti pitkiä aikoja Yhdysvalloissa.

”Hän meille kertoi, että hän piirtelee siellä kalentereita, mutta kukaan ei kysynyt että minkälaisia”, Vinkala sanoo ja nauraa päälle.

Todellisuudessa Laaksonen piirsi Yhdysvalloissa Tom of Finland -kuvia, piti näyttelyitä ja valvoi kuviensa oikeuksia.

”Mami kiltti!”, aloitti Touko Laaksonen kirjeen äidilleen rintamalta toukokuussa 1942.

”Kiitokset viimeisestä. Niin hauskaa pikku lomaa ei minulla ole ollut pitkään aikaan. Lyhyestä ajasta huolimatta siihen sisältyi hirmuisen paljon, Kakskerran reisu ihanuuksineen, kirkonkäynti ja kaikki muu.”

Laaksosten viisilapsinen perhe asui Kaarinassa Ristimäen koululla, jossa perheen vanhemmat työskentelivät opettajina. Vuonna 1935 Laaksoset hankkivat kesäpaikan Turun Kakskerran saaresta.

Juuri Kakskertaan Tapani Vinkala on kutsunut meidät kyläilemään. Hän asuu siellä vaimoineen.

Ihanuuksia Kakskerrassa kyllä on nytkin. On vielä huhtikuu, mutta talon kivijalan juuressa kukkii jo sinisenä. Meri on ihan vieressä. Aamulla pihassa kävi peura, Vinkala kertoo.

Vanhan mökin viereen rakennetun asuintalon seinillä on runsaasti tauluja, myös Touko Laaksosen maalaamia.

Vesa-Matti Väärä
Auringonkukat, 1945.
Auringonkukat, 1945.

Ne ovat Laaksosen vähemmän tunnettua tuotantoa: sorsa, auringonkukkia, korsunäkymä.

Vesa-Matti Väärä
Sorsa, 1940-luku.
Sorsa, 1940-luku.

Kaapista löytyy kuitenkin Tom of Finland -pyyheitä, kaksikin settiä, Vinkala kehaisee. 70-vuotislahjaksi saaduissa pyyhkeissä on sitä kuvastoa, josta Laaksonen tunnetaan paremmin.

Koppalakkisia, kapealanteisia komistuksia ihannoivat eroottiset piirrokset saivat alkunsa jo sota-aikana. Laaksonen piirsi keikarimaisia, komeita miehiä, mutta vielä vaatetettuja.

Vuonna 1957 hän lähetti kaksi piirrosta näytille homoeroottiseen Physique Pictorial -lehteen, ja iloisen tukkijätkän kuva pääsi heti lehden kanteen.

Seuraavana vuonna Laaksonen pääsi töihin McCann-mainostoimistoon Helsingissä. Hän menestyi sekä päivä- että yötöissään: hänen eroottisista piirroksistaan tuli rohkeampia ja maine maailmalla kasvoi kovaa vauhtia. Vuonna 1973 Laaksonen lopetti mainostoimistotyöt ja omistautui piirtämiselle.

Yhdysvaltoihin Touko Laaksonen matkusti ensimmäistä kertaa 58-vuotiaana, vuonna 1978, sillä silloin hänen piirroksistaan järjestettiin San Franciscossa ensimmäinen isompi näyttely.

Suomessa sekä mies että teokset pysyttelivät pimennossa.

Nuoruudenystävän mukaan Laaksosen homoseksuaalisuudesta kyllä tiedettiin Helsingin piireissä jo 1960-luvulla, mutta julkisesti siitä ei puhuttu eikä sukulaisille hiiskuttu.

”Kerrotaan, että Touko olisi halunnut tulla kaapista, mutta Kaija kielsi”, Vinkala sanoo.

Kaijan motiiveja on mahdotonta tietää, sillä hän kuoli vuonna 2008.

Voi kuitenkin arvailla, että sisko halusi suojella Toukoa aikana, jolloin asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan olivat huomattavasti ahdasmielisemmät kuin nyt. Homoseksuaaliset teot poistettiin rikoslaista vuonna 1971, ja homoseksuaalisuus tautiluokituksesta vasta 1981.

Mutta miltä se tuntuu, että enosta paljastui tällainen suurmies?

”No kyllä minä olen ylpeä!” Vinkala sanoo.

”Se täytyy suoraan sanoa.”

Ei Vinkala enonsa kaikkien kuvien sisältöä oikein sulata, mutta silti ne ovat hänen mielestään kaikki erittäin taitavasti tehtyjä.

Ja sitten on kaikki se, mitä Tom of Finland -piirrokset ovat tehneet homokulttuurin hyväksi. Myös siitä Vinkala on ylpeä.

Touko Laaksonen avarsi mielikuvia ja antoi roolimalleja kuvaamalla elämäniloisia miehiä, jotka olivat sinut homoseksuaalisuutensa kanssa.

”Kaikilla on oma suuntauksensa”, Vinkala pohtii. ”Ei homous mikään sairaus ole.”

Touko Laaksonen on ollut olennainen osa sitä kehitystä, joka on johtanut seksuaalivähemmistöjen hyväksymiseen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sen näkee myös lehtikirjoittelussa, Vinkala sanoo.

Ennen lehdissä käsiteltiin Tom of Finlandia usein hieman ivallisesti. Viidenkin vuoden aikana on tapahtunut paljon, Vinkala arvioi.

Nyt enosta on tullut osa Suomen kulttuurihistoriaa.

Tapani Vinkala pitää antikvariaattia Turun keskustassa, ja siihen liittyy eräs Tom of Finland -näyttelyyn liittyvä onnellinen sattuma.

Tiedetään nimittäin, että Laaksonen oli mestarillisen piirtäjän lisäksi innokas ja lahjakas musiikkimies. Musikaalisen perheen poikana Laaksonen kirjoitti rintamakirjeissään kotiväelle kuorolaulusta ja pianonsoiton opettamisesta. Sodan jälkeen Laaksonen opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja työskenteli kymmenisen vuotta ravintolapianistina.

Tiedetään, että Laaksonen myös sävelsi. Ainakin Vihmalintu-niminen kappale myös levytettiin. Nuotteja etsittiin kissojen ja koirien kanssa jo Turun Logomossa vuonna 2011 järjestettyyn Tom of Finland -näyttelyyn.

Vuonna 2013 nuotit löytyivät – Vinkalan allaskaapista.

Sinne divaristi oli säilönyt tutusta kuolinpesästä parikymmentä vuotta aikaisemmin ostamiaan nuotteja.

”Eräs kaveri kerää Koskenniemeä, niin ajattelin, että nyt minä käyn ne läpi, jos siellä vaikka olisi Koskenniemi-sanoituksia”, Vinkala kertoo.

Nuotit saadaan esille Taidehalliin, samoin monta Laaksosen maalausta.

Esille tulee myös kotialbumikuvia. Niitä katsoessa voi arvailla, minkälainen mies Touko Laaksonen oikein oli.

Pianon tai Afrikan tähti -pelin ääressä istuu keskittynyt mies, joka säteilee sukujuhlissa maailmanmiehen eleganssia. Siistit pienet viikset, hieman pidättyväinen ilme.

Mutta vaikka hän vaikuttaa kuvissa varautuneelta, eno oli seurallinen ja huumorintajuinen, Vinkala kertoo. Hän piti hyvästä ruoasta, kertoi hauskoja juttuja.

”Sukulaiset kilpailivat että kenen luona hän olisi Turun-vierailuilla pidempään.”

Ystäviä Laaksosella oli paljon – ja taisi hän särkeä monta sydäntäkin. Kuva McCannilta näyttää Laaksosen mainostoimiston naisten ympäröimänä.

Naisia hänellä olisi ollut, jos hän olisi heitä halunnut.

”Vaikka kuinka paljon”, Vinkala sanoo ja nauraa päälle.

Mutta Laaksonen kanavoi omat fantasiansa paperille: jykeviä leukaperiä, pyöreitä pakaroita ja pullottavia housunlahkeita.

Vuosien varrella ne ovat kiihottaneet tuhansia ja taas tuhansia muita.

Ristiriita pienikokoisen, lempeänoloisen Laaksosen ja hänen piirtämiensä univormupukuisten lihaskimppujen välillä on suuri. Laaksonen uskoi itse, että tieto hänen henkilöllisyydestään olisi rikkonut Tom of Finland -fantasian.

”Mutta kyllä niissä miehissä on jotakin Toukoakin, tiedätkö”, sanoo Vinkala.

Ainakin Laaksonen oli leveärintainen, ja hänellä oli piirrosten miesten tapaan viikset. Laaksonen omisti myös kokoelman nahka-asuja ja univormuja, jotka hän testamentissaan määräsi myytäväksi fetissijärjestö MSC Finlandin hyväksi.

Tom of Finland -piirrokset ovat tietenkin karrikoituja, Vinkala sanoo.

”Kun tehdään piirretty lintukirja, piirroksissa korostetaan tiettyjä piirteitä. Samalla tavalla teki Touko”, Vinkala sanoo.

Oikaisu 5.5. kello 10.30: Tapani Vinkala on Touko Laaksosen sisarenpoika, ei veljenpoika kuten artikkelin otsikossa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Vesa-Matti Väärä
Touko Laaksonen (kesk.) oli lahjakas musiikkimies. Kuvassa myös elämänkumppani Veli ”Nipa” Mäkinen sekä sisko Kaija.
Touko Laaksonen (kesk.) oli lahjakas musiikkimies. Kuvassa myös elämänkumppani Veli ”Nipa” Mäkinen sekä sisko Kaija.
Lomakuvassa Roomasta näkyvät Kaija, Touko, Veli ja tuntematon neljäs henkilö, kertoo sisarenpoika. Myös kuvaaja on tuntematon.
Lomakuvassa Roomasta näkyvät Kaija, Touko, Veli ja tuntematon neljäs henkilö, kertoo sisarenpoika. Myös kuvaaja on tuntematon.
Tapani Vinkala (kesk.) muistaa enonsa miehenä, joka aina jaksoi leikkiä lasten kanssa. Tässä Afrikan tähti -ottelu 1950-luvun alussa.
Tapani Vinkala (kesk.) muistaa enonsa miehenä, joka aina jaksoi leikkiä lasten kanssa. Tässä Afrikan tähti -ottelu 1950-luvun alussa.
Kakskerran talo 1930-luvun lopulla. Kuvaaja tuntematon.
Kakskerran talo 1930-luvun lopulla. Kuvaaja tuntematon.
Vesa-Matti Väärä
Touko Laaksosen vanhemmat ostivat Kakskerrasta kesäpaikan vuonna 1935. Nyt vanha mökki on jo vähän kallellaan. Tapani Vinkalalla on siellä sauna.
Touko Laaksosen vanhemmat ostivat Kakskerrasta kesäpaikan vuonna 1935. Nyt vanha mökki on jo vähän kallellaan. Tapani Vinkalalla on siellä sauna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat