Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veteraanifestivaali houkuttelee vanhoja ja rikkaita rockfaneja – Tuskin toimisi meillä, sanoo suomalainen festivaalijärjestäjä

Kulttuuri
 
UESLEI MARCELINO
Kalifornian Desert Trip -festivaalin tähtiin kuuluu myös The Rolling Stones. Maaliskuussa yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa Kuubassa jättiläismäisessä ulkoilmakonsertissa.
Kalifornian Desert Trip -festivaalin tähtiin kuuluu myös The Rolling Stones. Maaliskuussa yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa Kuubassa jättiläismäisessä ulkoilmakonsertissa. Kuva: UESLEI MARCELINO

Ensi syksynä Yhdysvalloissa järjestettävä Desert Trip -festivaali on musiikkiteollisuuden uusin kädenojennus keski-ikäiselle ja maksukykyiselle yleisölle.

Maailman suurimpien vanhojen rocktähtien festivaalin kolmen illan peruslippu maksaa noin 350 euroa, mutta lavaa lähellä olevista istumapaikoista joutuu maksamaan jopa 1 600 euroa.

Halvin yhden illan sisäänpääsyyn oikeuttava lippu maksaa 174 euroa.

Coachella-festivaalin järjestäjien uuden Desert Trip -aikuisfestivaalin ensimmäisen illan esiintyjinä ovat The Rolling Stones ja Bob Dylan, toisena iltana soittavat Paul McCartney ja Neil Young ja päätösiltana The Who ja Roger Waters.

Yhdysvaltalaisessa mediassa liikkuneiden vahvistamattomien tietojen mukaan jokainen artisti saisi esiintymispalkkiona seitsemän miljoonaa dollaria eli noin 4,8 miljoonaa euroa.

Desert Trip -festivaali järjestetään 7.–9. lokakuuta Kalifornian Indiossa, noin 200 kilometrin päässä Los Angelesista.

Myös Oldchellaksi nimitetyn festivaalin liput tulevat myyntiin Yhdysvalloissa ensi maanantaina. Tavallisista rockfestivaaleista poiketen Desert Tripissä on lavan edessä istumakatsomoita, joihin myydään erikseen kalliimpia lippuja. Perushintaisen lipun ostajat joutuvat tiirailemaan vanhoja legendoja kauempaa.

Euroopan suurimmilla vanhoilla rockfestivaaleilla liput ovat yhä selvästi halvempia. Britanniassa Glastonburyn festivaalin lipun sai tänä vuonna 287 eurolla, Tanskan Roskilde veloittaa 268 euroa ja Belgian Rock Werchter 236 euroa.

Maksukykyiselle yleisölle tarjotaan Desert Tripissä myös erilaisia lisäpalveluja. Halutessaan alueelta voi varata majapaikan valmiiksi pystytetystä tiipiistä tai ilmastoidusta luksusjurtasta. Neljän ruokalajin illallinen festivaalilla maksaa 195 euroa.

Desert Trip järjestetään samalla paikalla kuin jokakeväinen Coachella-festivaali, joka muistuttaa ohjelmaltaan ja järjestelyiltään enemmän eurooppalaisia rockfestivaaleja.

Coachellan sadasta tuhannesta asiakkaasta noin 30 000 majoittuu omiin telttoihin leirintäalueelle, mutta monet yöpyvät Coachellan laakson lukuisissa hotelleissa ja lomakeskuksissa.

”Myös Coachella-festivaalilla on tarjolla luksusmajoitusta tiipiissä ja jurtassa”, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä sanoo.

Seitsemänä vuonna Coachellassa vieraillut Niemelä pitää Desert Tripin hinnoittelua huomattavan korkeana.

”Siellä on toki maksukykyisiä asiakkaita. Myös Indion kaupunki ottaa potista omansa”, Niemelä muistuttaa.

Laajemmassa mittakaavassa Desert Trip kertoo siitä, että popmusiikista maksettava raha tulee entistä useammin paitsi kaikkein nuorimmilta myös kaikkein vanhemmilta kuuntelijoilta.

Suomessa ei ole toistaiseksi veteraanien superfestivaalia, mutta äänitemyynnissä vanhojen artistien vetovoima näkyy esimerkiksi siinä, että hiipuvasta cd-levyjen myynnistä entistä suurempi osa tulee kalliista kokoelmabokseista ja uusinta- ja erikoispainoksista, joiden ostajakunta on keski-iältään vanhempaa.

Desert Tripin kaltaisessa, aikuisyleisöä houkuttelevassa suomalaistapahtumassa tarvittaisiin esiintyjiksi Eppu Normaalin, Yön ja Popedan kaltaisia kestotähtiä, mutta Ruisrockin Mikko Niemelä epäilee, että konsepti toimisi sellaisenaan.

”Niiden ympärille voisi rakentaa tällaisen premium-tapahtuman palveluineen, mutta eri asia on, kuinka moni Suomessa haluaa maksaa siitä korkeampaa lipun hintaa, varsinkin kun meidän vanhat tähdet ovat vielä hyvässä hapessa ja keikkailevat muutenkin”, Niemelä arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat