Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomipunkin legenda katosi 36 vuotta sitten — paluukeikka tällä viikolla

Helsinkiläinen punk-yhtye Sehr Schnell soitti edellisen keikkansa kesällä 1980. Seuraava on huomenna lauantaina Tampereella.

Kulttuuri
 
Sehr Schnell
Sehr Schnell säilyttää arvoituksellisuutensa ensimmäisessä valokuvassaan 36 vuoteen.
Sehr Schnell säilyttää arvoituksellisuutensa ensimmäisessä valokuvassaan 36 vuoteen. Kuva: Sehr Schnell

Lontoo

Tämän epätodennäköisempää paluukeikkaa ei Suomessa tänä vuonna nähdä.

Helsinkiläinen punk-yhtye Sehr Schnell soitti viimeisen keikkansa kesällä 1980, minkä jälkeen soittajat katosivat lähes täydellisesti musiikkikuvioista. Vuosien varrella ryhmää on yritetty maanitella takaisin, mutta vastaus on ollut aina kielteinen.

Lopulta, kun kukaan ei enää jaksanut uskoa Sehr Schnellin paluuseen, yhtye ilmoitti ensimmäisestä keikastaan 36 vuoteen. Yhtye soittaa lauantaina Tampereella, ja alkuperäisistä soittajista ovat mukana laulaja Stressi Haapala sekä kitaristit Adi Remes ja Räpylä.

Harri Ahola
Sehr Schnell -yhtyeen laulaja Kari ”Stressi” Haapala Hämeenlinnan keikalla kesäkuussa 1978.
Sehr Schnell -yhtyeen laulaja Kari ”Stressi” Haapala Hämeenlinnan keikalla kesäkuussa 1978.

Miksi juuri nyt?

“Minä ja Räpylä ollaan yritetty houkutella Stressiä laulamaan iät ajat, mutta vasta nyt se suostui”, Kyösti “Adi” Remes kertoo puhelimitse. “Kaikki lähti siitä, että me ei olla koskaan pidetty Stressin kanssa mitään juhlia. Korni idea oli juhlistaa sitä, että me vuonna -58 syntyneet täytämme tänä vuonna 58. Siitä se lähti, ja matkan varrella tämä on vaan paisunut. Alun perin meidän piti soittaa vain yksi keikka omissa bileissä.”

Sehr Schnell sai alkunsa lukiobändinä vuonna 1975. Viisi vuotta kestäneen uransa aikana yhtye ehti julkaista vain yksitoista kappaletta ja soittaa kourallisen keikkoja. Siitä huolimatta Sehr Schnellillä on keskeinen asema suomalaisen punkin edelläkävijänä, jo pelkästään siksi, että yhtye oli mukana Love Recordsin julkaisemalla Pohjalla-kokoelmalla Pelle Miljoonan, Problemsin ja Se-yhtyeen kanssa.

“Sitä on kyllä ihmetelty, että meidät muistetaan yhä”, Remes pohtii. “Ei kai sille ole muuta selitystä kuin se, että me osuttiin juuri oikeaan aikaan. Me oltiin siinä hetkessä, kun punk sai alkunsa. Eikä niitä bändejä ollut niin paljoa silloin.”

Yhtye syntyi jo vuotta ennen kuin punk löi läpi maailmalla. Mistä te saitte päähänne perustaa punkbändin?

“Ei silloin ollut mitään punkkia. Me haluttiin vaan soittaa rokkibändissä, mikä oli siihen aikaan monien nuorten poikien haave. Koska taidot ei olleet kovat, meidän piti tehdä yksinkertaisia biisejä. Vasta myöhemmin sen tyylistä rokkia alettiin kutsua punkiksi. Alusta lähtien me tehtiin aika samantyylistä musiikkia kuin sitten myöhemmin levyillä.”

“Tosin ihan alkuun bändissä oli yksi soittaja, joka oli parempi soittamaan kuin me muut. John Woodward oli käynyt pianotunnit ja soitti hyvin kitaraa. Sehän pystyi jopa poimimaan levyiltä biisejä, mikä oli minulle aivan mahdotonta. Johnilla oli omia biisejä ja vähän erilainen tyyli. Me ei olla ikinä saatu anteeksi sitä, kun me potkittiin se bändistä.”

Vuosikymmenen lopulla punk saavutti vankan aseman myös Suomessa. Mitä sinulla on jäänyt päällimmäisenä mieleen noista ajoista?

“Se oli tietysti kivaa, kun alkoi löytyä samanhenkisiä kavereita. Kaveripiiri laajeni koulusta kaupunkiin ja muuallekin, esimerkiksi Tampereelta tuli näitä Jyrki Siukosia ja muita, joista tuli kavereita. Lopulta se oli melko lyhyt aika, se kesti vain muutaman vuoden.”

Mitä mieltä olet siitä, että punkin tasavuosia juhlistetaan nyt näin näyttävästi?

“Se on varmaan ihan luonnollista. Mä olen vasta nyt hiffanut, että punkin idea myytiin hyvin taitavasti ja sen takia se levisi kaikkialle. Malcolm McLarenin juttu oli aika kaupallinen, mutta sen seuraukset eivät olleet niin kaupallisia, kaikki nämä bändit, mitä siitä tuli. Se oli hieno asia. En sitten tiedä, voiko todellista yhteiskuntavastaisuutta ajaa musiikin avulla, tai oliko se silloinkaan sitä. Ainakin itse teen nykyään yhteiskuntamyönteistä punkia!”

Sehr Schnellin loppuvaiheessa yhtyeeseen liittyi Pelle Miljoonan bändistä tuttu kitaristi Rubberduck Jones. Samalla tyyli muuttui: punk sai tehdä tilaa progressiiviselle rockille ja pariminuuttiset kappaleet venyivät parikymmenminuuttisiksi. Yhtye kävi äänittämässä vielä neljännen singlen, mutta levy-yhtiön pomo Atte Blom hyllytti äänitykset.

Kaatuiko yhtye tähän?

“Se oli aika kovaa sekoilua silloin muutenkin. Mä lähdettiin kaikki eri suuntiin eikä oltu enää niin kiinteästi kavereita. Oikeastaan se hajosi siihen, että jokaisella alkoi olla oma elämä.”

Sehr Schnellin jälkeen kukaan teistä ei jatkanut muusikkona. Miksi?

“Muut asiat alkoivat kiinnostaa, ja me ei myöskään oltu kovin hyviä soittajia. Ainakaan minä en ollut. Minä koin, että en pystynyt niillä taidoilla toteuttamaan sellaista musiikkia, jota olisin halunnut soittaa. Musiikkimaku alkoi muuttua aika progepitoiseksi. Räpylä on kyllä soittanut koko ajan, mutta se ei ole koskaan saanut mitään aikaiseksi. Ja minä olen pitkään halunnut soittaa bändissä, mutta nyt vasta alkoi toimia tämä juttu.”

Alkuperäisen yhtyeen levytyksiä leimaa pelkistetty soitto. Ehkä paluun kannalta on parempi, että te ette ole juuri soittaneet väliin jääneiden vuosien aikana?

“Kyllä me soitetaan paremmin kuin silloin. Ja sitä mä vähän pelkään, että ollaanko me joidenkin mielestä nyt liian hyviä soittajia”, Remes naurahtaa. “Sinänsä on ihan hyvä, että ollaan oltu poissa näkyviltä koko ajan. Tietysti legendan kannalta olisi ollut vielä parempi, että me ei oltaisi alettu lainkaan soittamaan uudestaan. Mutta musiikin tekeminen on hauskaa, ja sen takia me tätä nyt tehdään.”

Tampereen paluukeikka ei ole jäämässä Sehr Schnellin ainoaksi, sillä kesän aikana yhtye nähdään myös muualla Suomessa. Lisäksi yhtye on jo ehtinyt äänittää uuden viiden kappaleen levyn.

Kuullaanko levyllä vanhaa tuttua Sehr Schnelliä vai jotain ihan toisenlaista?

“Levyn kappaleet ovat vuodelta 1979, mutta ne jäivät levyttämättä. Jos me oltaisiin ne silloin tehty Rubberduckin kanssa, ne olisivat kyllä olleet erinäköisiä. Nyt me ei soiteta progea niin kuin yhtyeen viimeisessä vaiheessa. Se on niin kuin rokkia, sanoisin. Se on vähän toisenlaista kuin ne vanhat levyt, mutta ei ihan kokonaan. On meillä myös ihan uusia biisejä, jotka ovat sitten vähän erilaisia.”

Sehr Schnellin paluukeikka on 7. toukokuuta Tampereen Pakkahuoneella Punk 40 v. -tapahtumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat