Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkin pahin painajainen toteutui – Kapinamusiikista tuli hyväksyttyä nostalgiaa

Lontoossa juhlistetaan koko vuoden ajan punkin juhlavuotta. Tapahtumilla on jopa pormestarin tuki. Lue HS:n haastattelusta, mitä tästä ajattelee kenties kuuluisimman punk-yhtyeen Sex Pistolsin basisti ja lauluntekijä Glen Matlock.

Kulttuuri
 
Andrew Shaw / Reuters
Sex Pistols -yhtyeen alkuperäiset jäsenet Paul Cook (vas.), Johnny Rotten, Steve Jones ja Glen Matlock kertoivat vuonna 1996 Lontoossa yhteenpaluustaan ja uudesta Britannian, Euroopan ja Yhdysvaltojen kiertueestaan. Kuvassa nelikko on saapumassa lontoolaisella The 100 Clubilla järjestettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa uutiset kerrottiin.
Sex Pistols -yhtyeen alkuperäiset jäsenet Paul Cook (vas.), Johnny Rotten, Steve Jones ja Glen Matlock kertoivat vuonna 1996 Lontoossa yhteenpaluustaan ja uudesta Britannian, Euroopan ja Yhdysvaltojen kiertueestaan. Kuvassa nelikko on saapumassa lontoolaisella The 100 Clubilla järjestettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa uutiset kerrottiin. Kuva: Andrew Shaw / Reuters
Fakta

Punkvuoden tapahtumia Lontoossa

  Punk London on koko vuoden tapahtumasarja, jonka alaotsikkona on “40 vuotta kumouksellista kulttuuria”. Virallisia tapahtumia on kymmenissä Lontoon kulttuurilaitoksissa. Lisäksi on useita varjotapahtumia.

 Kulttuurikeskus Barbicanin näyttely A Chunk of Punk jatkuu 25.5. asti. Sex Pistols -valokuvien näyttely Wilkinson-galleriassa 15.5. saakka.

  British Libraryssä avautuu Punk 1976–1978 -näyttely, jonka ohessa järjestetään kymmeniä keskustelutilaisuuksia. Haastateltavien joukossa on muun muassa Sex Pistolsin laulusolisti John Lydon, Johnny Rotten. Avoinna 13.5.–19.9.

 Damned viettää 40-vuotisjuhliaan Royal Albert Hallissa 20.5. Glen Matlockin Rich Kids ja Paul Cookin The Professionals esiintyvät Shepherds Bush Empiressä 19.5. Blank Generation -festivaali kokoaa yli 70 punkbändiä T-Chances-klubille 27.–29.5.

 Museum of Londonin Punk Display -näyttely on avoinna 1.6.–31.7. Kesäkuussa punk on esillä myös Stoke Newingtonin kirjafestivaaleilla (3.–5.6.) ja Photographers’ Galleryssä (23.–26.6.). London Collections esittelee punkmuotia (10.–13.6.).

 Roundhouse-klubi juhlistaa punkviikonloppua 9.–10. heinäkuuta, jolloin on kulunut 40 vuotta Ramonesin ensimmäisestä Lontoon-keikasta.

  Elokuussa Southback-keskuksessa nähdään Don Lettsin kokoama elokuvasarja Punk on Film. 1.–31.8.

 Juhlavuoden ohjelmistoon voi tutustua sivustolla www.punk.london

Lontoo

Törkyä ja raivoa! Rivosuisia öykkäreitä!

Brittilehtien etusivut kirkuivat järkytystään joulukuisena aamuna 40 vuotta sitten. Edellisenä iltana kansakunta oli saanut ensikosketuksen uuteen ilmiöön nimeltä punkrock, kun Sex Pistols -yhtye oli esiintynyt suorassa tv-lähetyksessä.

Juontaja Bill Grundyn yllyttäminä yhtyeen jäsenet olivat lipsauttaneet suustaan muutaman kirosanan ja solvauksen. Se oli ennenkuulumatonta 1970-luvun brittitelevisiossa.

Sex Pistolsista tuli yhteiskunnan pahin vihollinen, ja yhtyeen tulevista keikoista peruttiin suurin osa. Aallot liplattivat aina Suomeen saakka, sillä vuotta myöhemmin myös yhtyeen Helsingin-konsertti kiellettiin.

Soile Kallio / Lehtikuva

Tuolloin kukaan ei olisi voinut arvata, että 40 vuotta myöhemmin näitä samoja törkyturpia juhlistetaan Lontoossa kokonaisen vuoden ajan.

Eikä siinä vielä mitään: Punk London -juhlavuotta vietetään julkisen rahoituksen turvin ja kaupungin arvostetuimmissa kulttuuripyhätöissä British Librarystä Barbicaniin. Tapahtuman tukijana on jopa Lontoon pormestari Boris Johnson.

Mitä tästä kaikesta on mieltä yksi punkin alullepanijoista? Sex Pistolsin basisti ja lauluntekijä Glen Matlock, 59, oli aitiopaikalla, kun yhtye sai brittien vihat päällensä.

Yhteiskuntaa kritisoineesta kapinamusiikista on nyt tullut yhteiskunnan hyväksymää ja tukemaa. Nostalgiaa kammoksuneista punkeista on tullut virallista nostalgiaa. Onko punkin pahin painajainen totta?

”Tietysti kaikki haluaisivat minun sanovan, että koko tapahtuma pitäisi räjäyttää”, Matlock sanoo. “Minä en vain ole sitä mieltä.”

”Suhtaudun koko juhlavuoteen lähinnä välinpitämättömästi. Nämä instituutioita edustavat ihmiset ovat tietysti tajunneet koko jutun vähän väärin, mutta ihmiset haluavat juhlia tasavuosia ja sille minä en voi mitään. Itse en jaksa siitä innostua. Yritän keskittyä tekemään uusia juttuja, vaikka ihmiset haluaisivat minun elävän menneisyydessä.”

Paljon voimallisemmin tapahtumaa vastaan on hyökännyt Joe Corre, joka on edesmenneen Pistols-managerin Malcolm McLarenin ja muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin poika. Corre aikoo polttaa isänsä ”viiden miljoonan punnan arvoiset punk-arkistot”, koska hänen mielestään juhlavuosi häpäisee punkin idean.

Uskotko hänen toteuttavan uhkauksensa?

”Todennäköisesti. Oikeasti luulen, että hän haluaa vain osansa huomiosta. Mitä viiden miljoonan punnan kokoelmaan tulee, sellaista ei voi olla olemassakaan. Vaikka hänellä olisi kaikki meidän soittimemme ja kaikki harvinaiset levymme, hänellä ei olisi kasassa montaa tuhatta.”

“Entä kuinka punkkia se sitten on, että sinulla ylipäätään on punk-kokoelma? Minä käytin vanhaa esiintymisasuani, tv-esiintymisistä tuttua anarkia-paitaa, autoni pesemiseen. Tietysti joku voi seuraavaksi kysyä, kuinka punkkia on omistaa auto”, Matlock hymähtää.

Juhlavuoden aikana punkkia muistellaan Lontoossa kaikin mahdollisin tavoin: kymmenissä tapahtumissa esitellään niin elokuvaa, valokuvaa, kirjallisuutta, muotia kuin vaikka designia. Sekä tietysti musiikkia.

Ensimmäisen englantilaisen punk-levyn julkaissut Damned viettää omia 40-vuotisjuhliaan Royal Albert Hallin arvokkaissa puitteissa. Myös lukemattomat pienemmät yhtyeet näyttävät taas aktivoituneen. Pelkästään Blank Generation -festivaaleilla esiintyy yli 70 punkbändiä.

Yksi on kuitenkin joukosta poissa: Sex Pistols. Yhtye hajosi yhden albumin jälkeen vuonna 1978, mutta alkuperäinen kokoonpano kiersi jälleen vuosina 1996–2008. Juhlavuoden rientoihin yhtyeen paluuta on turha odottaa.

”Emme ole paljoakaan puheissa nykyään, ja olemme jo tehneet paluukiertueemme. Jos olisimme tehneet viisi albumia, niin tilanne voisi olla toinen. Tai jotkut meistä eivät olisi vastustaneet uusien kappaleiden tekemistä. Nyt meillä on vain yksi levy, joten meidän olisi aina soitettava sama setti. Ja puolet kappaleista on sellaisia, joista en edes pidä!”

Sex Pistolsin ura jäi lyhyeksi, mutta yhtyeen vaikutus ulottuu näihin päiviin saakka. Ymmärsittekö jo tuolloin, mitä olitte laittaneet alulle?

“Aika pian, ehkä ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, tiesimme, että tästä seuraa jotain. Ihmiset alkoivat perustaa omia bändejä ja pukeutua samaan tapaan kuin me. Teimme sellaista musiikkia, jota itse halusimme kuulla, ja muut tekivät samoin. Se avasi paljon ovia. Kaikki punkin kanssa tekemisissä olleet ihmiset oppivat tekemään asiat omalla tavallaan, mikä oli hyvä.”

“Se miten meitä käsiteltiin julkisuudessa, oli taas hieman hölmöä. Englanti oli tuohon aikaan pohjimmiltaan sekaisin, taloudellisesti surkeassa tilassa ja täynnä lakkoja. Sen sijaan lehtien etusivut revittelivät otsikoita meistä. Aivan kuin meitä olisi käytetty savuverhona todellisten ongelmien peittämiseksi. Tunsin itseni hyväksikäytetyksi.”

Sex Pistolsille tämä oli lopun alku. Negatiivisen julkisuuden takia yhtyeen oli vaikea saada keikkoja, ja ensimmäisenä tilanteeseen turhautui Matlock.

Legendan mukaan hänet erotettiin yhtyeestä, koska hän piti liikaa The Beatlesista. Matlock ei kiistä pitävänsä The Beatlesista, mutta hänen mukaansa päätös oli hänen omansa.

“Olin 19, täyttämässä juuri 20. Halusin soittaa rockyhtyeessä ja tehdä keikkoja. Kun lopulta lähdimme kiertueelle, suurin osa keikoistamme kiellettiin. Malcolm lähti tähän mukaan eikä antanut meidän esiintyä. Hän halusi, että olisimme kuin sarjakuvahahmoja. Minä halusin olla soittaja.”

Sitä hän on edelleen. Lontoon klubeilla Matlockiin voi törmätä lähes jatkuvasti keikalla, ja uusi levy odottaa julkaisuaan. Edessä on myös vanhan Rich Kids -yhtyeen paluukeikka.

Rahan takia sinun tuskin tarvitsee enää keikkailla, joten mistä on kyse?

“Ei ei, kyllä soittaminen on minulle myös ansiotyötä. Pistolsin paluukiertueet kohtelivat meitä ihan hyvin taloudellisesti, mutta ei kukaan meistä ole mikään monimiljönääri. Eikä me olla muutenkaan valmiita eläkkeelle. Mitä minä sitten tekisin? Pelaisin golfia?”

Jarkko Jokelainen
Sex Pistolsia pidettiin yhteiskunnallisena uhkana, mutta 40 vuoden takaisissa kuvissa Glen Matlock (vas.), Paul Cook ja Johnny Rotten näyttävät pikkupojilta. PTMaddenin ottama valokuvasarja on esillä Wilkinsonin galleriassa.
Sex Pistolsia pidettiin yhteiskunnallisena uhkana, mutta 40 vuoden takaisissa kuvissa Glen Matlock (vas.), Paul Cook ja Johnny Rotten näyttävät pikkupojilta. PTMaddenin ottama valokuvasarja on esillä Wilkinsonin galleriassa.
Jarkko Jokelainen
Punk-tyyliä Barbicanin näyttelyssä. Teoksen ovat suunnitelleet Orla Marr ja Helga Aradottir Central Saint Martinsin taidekoulusta.
Punk-tyyliä Barbicanin näyttelyssä. Teoksen ovat suunnitelleet Orla Marr ja Helga Aradottir Central Saint Martinsin taidekoulusta.
Jarkko Jokelainen / HS
Sniffin’ Glue oli ensimmäisiä punklehtiä, ja sen tyyliä jäljiteltiin Suomessa asti. Yksityiskohta Earl of Bedlamin Barbicaniin toteuttamasta teoksesta.
Sniffin’ Glue oli ensimmäisiä punklehtiä, ja sen tyyliä jäljiteltiin Suomessa asti. Yksityiskohta Earl of Bedlamin Barbicaniin toteuttamasta teoksesta.
Jarkko Jokelainen / HS
The Jam haki vaikutteensa 1960-luvulta. Fast + Prime Creativen suunnittelema kollaasi on esillä Barbicanissa.
The Jam haki vaikutteensa 1960-luvulta. Fast + Prime Creativen suunnittelema kollaasi on esillä Barbicanissa.
Jarkko Jokelainen
Englantilaistaiteilija Jamie Reid vastasi Sex Pistolsin levyjen yksinkertaisesta, mutta tehokkaasta ulkoasusta. Kuva Barbicanin näyttelystä.
Englantilaistaiteilija Jamie Reid vastasi Sex Pistolsin levyjen yksinkertaisesta, mutta tehokkaasta ulkoasusta. Kuva Barbicanin näyttelystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat