Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marko Ahtisaari haluaa hoitaa sairauksia musiikilla ja palkkasi Esa-Pekka Salosen, Peter Gabrielin ja St. Vincentin auttamaan

The Sync Project yrittää kehittää musiikillista hoitoa, jolla voisi olla samantyyppisiä vaikutuksia kuin lääkkeillä

Kulttuuri
 
Tuomas Selänne
Marko Ahtisaari
Marko Ahtisaari Kuva: Tuomas Selänne

Nokian designjohtajana aikaisemmin työskennellyt Marko Ahtisaari on palkannut brittimuusikko Peter Gabrielin, amerikkalaismuusikko St. Vincentin eli Annie Clarkin, kapellimestari Esa-Pekka Salosen sekä brittiläisen musiikkituottaja Jon Hopkinsin hankkeeseen, jossa tutkitaan musiikin käyttöä lääketieteessä.

Ahtisaari siirtyi viime vuonna toimitusjohtajaksi Sync Project -nimiseen yhtiöön. Sync Project tutkii sitä, miten musiikki vaikuttaa kehoon ja miten sitä voitaisiin käyttää terveydenhuollossa.

Sabrina Bqain / HS
Marko Ahtisaaren nyt palkkaama St. Vincent esiintyi Flow-festivaalilla kesällä 2012.
Marko Ahtisaaren nyt palkkaama St. Vincent esiintyi Flow-festivaalilla kesällä 2012.

Yhtiön tarkoituksena on kehittää musiikillista hoitoa, jolla on samantyyppisiä vaikutuksia kuin lääkehoidolla. Sync Projectin verkkosivujen mukaan musiikista on ollut apua muun muassa dementia- ja aivohalvauspotilaiden hoidossa ja se voi auttaa myös esimerkiksi autismista tai Parkinsonin taudista kärsiviä.

The Verge -teknologiasivuston mukaan Ahtisaari kutsuu Sync Projectin tuotetta ”biometriseksi musiikinsuosittelukoneeksi” (biometric recommendation engine for music).

Ensi vaiheessa on tarkoitus kerätä ihmisten arjesta dataa siitä, miten musiikki vaikuttaa vaikuttaa kuuntelijaansa. Siinä auttavat älypuhelinten kehittyvät sensorit.

Tiedon perusteella voidaan kehittää yksityiskohtaisempia lääketieteellisiä kokeita siitä, millaisia fyysisiä vaikutuksia musiikilla on. Tulevaisuudessa voitaisiin luoda kunkin ihmisen musiikkimakuun ja fyysisiin reaktioihin sopivia täsmäsoittolistoja, jotka auttavat tiettyihin vaivoihin.

Gabriel, St. Vincent, Salonen ja Hopkins toimivat hankkeessa neuvonantajan roolissa, kertoo The Verge.

He työskentelevät tutkijoiden kanssa mutta myös levittävät sanaa hankkeesta. Ahtisaari halusi muusikot mukaan ensisijaisesti luovan ajattelunsa eikä musiikillisen osaamisensa vuoksi.

”Etsimme muusikoita, joilla on aktiivinen suhde teknologiaan”, Ahtisaari sanoo Vergelle.

Gabrielin ja Salosen Ahtisaari tunsi entuudestaan, ja Hopkinsiin ja Clarkiin hän otti yhteyttä heidän ja muiden suosituksesta.

”Tapaamme säännöllisesti keskustellaksemme tuotteesta, katsomme prototyyppejä, suunnittelemme yhdessä”, Salonen kuvailee.

Viime vuonna Sync Project ilmoitti tekevänsä yhteistyötä myös formulatähtien lääkärinä tunnetun Aki Hintsan kanssa.

Marko Ahtisaari on presidentti Martti Ahtisaaren poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat