Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi setä sekoilee ja täti rääkyy – eli missä kulkee taiteen ja kärsimyksen raja?

Kulttuuri
 
Andrew Maclear / Getty Images
Yoko Ono vuonna 1970.
Yoko Ono vuonna 1970. Kuva: Andrew Maclear / Getty Images

Veljeni viestittelee iltasella, miten nautinnolliselta trumpetisti Tomasz Stankon levy Twet (1974) kuulostaa, ”verkkaan virittyvästä” avauskappaleestaan lähtien.

Minä kuuntelen omassa kodissani Captain Beefheartin Trout Mask Replicaa (1969), ensimmäistä kertaa, vaikka tuplalevy on osa rockin historiaa. Sen vaikutuksesta maailmalla perustettiin varmaan tuhansia bändejä. Beefheartilla riitti mielikuvitusta liki koko musiikkikentän leveydeltä, örinästä bluesiin ja autotallirockista surrealistiseen meluun.

Poikasena levy ei koskaan noussut ostoslistan kärkeen, ja myöhemmin, hiukan vauraampana, siihen ei ollut pitkään aikaan kiinnostusta.

Nyt sen seka-aineksisuus lähinnä hermostuttaa.

”Sitä kyllä kuuluu digata...”, veli kuittaa.

Tiedänhän minä. Tuottajana toiminut kuvainraastaja Frank Zappa antoi Beefheartille vapauden tehdä ihan mitä tahtoo, ja hän teki. Miten sellaista asennetta voisi olla arvostamatta?

Vaihdan levyä vaan en aikakautta.

1960- ja 1970-lukujen vaihteessa taiteessa haettiin uusia muotoja. Tai yritettiin kokonaan irti muodoista. Teatterin ja kuvataiteen parissa ajan lapsi oli happening, improvisaatioesitys, joka ikään kuin vain tapahtui. Andy Warholin kamera seurasi elokuvassa Sleep (1963), miten näyttelijä John Giorno vetää yli viiden tunnin unet. Elokuva loppuu, kun Giorno herää.

John Lennon ja Eric Clapton jammailivat yhdessä löysän keikan, joka sai levyllä nimen Live Peace in Toronto 1969. Mitään yhtä puolivillaista Beatles ei olisi voinut julkaista. Levyn kääntöpuolella pääroolin ottaa Yoko Ono rääkymällä sietämättömästi. Vielä pahempi on Onon oma tuplalevy Fly (1971). Sen surinaa en ole ikinä kestänyt loppuun saakka.

Näin jälkikäteen arvioiden kyseinen aika vaikuttaa optimistiselta: monta vilpittömästi tajunnan avartamiseen ja kankeista kaavoista vapautumiseen tähtäävää vallankumousta oli viehättävästi nupullaan.

Ilman sen ajan happeningeja nyt tuskin olisi performanssitaidetta, ilman Warholia nykyistä kuvataiteen tuote- ja kulutuskriittisyyttä ja ilman Onoa miesten lavat omille ehdoilleen valjastavia naisia.

Samaan aikaan teinin huoneesta kantautuu Bob Marleyn riemukas ja rento 70-luvun reggae:

Live if you want to live / Rastaman vibration, yeah! Positive! / That's what we got to give! / I’n’I vibration yeah! Positive!

Kuuntelen yksin taiteellista surinaa, vaikka olisin mieluummin pojan huoneessa viihtymässä, huojumassa, hihkumassa. Olenkohan ymmärtänyt jotakin väärin niin musiikista kuin elämästäkin? Kuvittelenko, että pikku piina, ja vain se, avartaa henkisiä näköaloja?

Pelkkään nautiskeluun turtuu vähitellen, huudan mielessäni juniorin reggae-osastolle. Hyvä ei tunnu enää hyvältä tai juuri miltään, jos ei koskaan saa mitään muuta. Eihän alkoholistikaan humahda känniin, kun veressä on koko ajan viinaa.

Koettaisinkohan varoittaa nuorisopastorin väräjävällä äänellä: jatkuva helppo nautinto surkastuttaa selkärangan. Tule, poika, hakemaan taidetta. Täällä minä juuri taistelen sellaisten äänimaisemien kanssa, jotka lyövät minut ällikällä.

Tosin Robert Frippin ja Brian Enon elektroninen tilamaalailu No Pussyfooting (1973) ei edes satu korviin. Mutta ei siitä juuri jää mitään mieleenkään, vaikka pyörittelen levyn läpi monta kertaa. Herrat riisuivat musiikista musiikin pois.

Kokemus palauttaa mieleen ymmälläänolon Kazimir Malevitšin Mustan neliön (1923) edessä Espoon Emma-taidemuseossa kymmenisen vuotta sitten: hullaantua vai jäädä kylmäksi?

Väitän, että avoin ihmettely auttaa päätymään ensin mainittuun vaihtoehtoon. Malevitšin tiiviin tuijottelun, teokselle antautumisen, jälkeen tuntui jopa vaikealta repäistä itsensä irti sen taikapiiristä.

Hiljan hurahti kokonainen vuosi niin, että en muuta kuunnellutkaan kuin Keith Jarrettin improvisoituja soolopianokonsertteja, parhaimmistonsa osalta 70-luvun satoa nekin. Ei nuotteja, ei ennakolta mietittyä suuntaa, ei musiikillista lajilokeroa. Ei välttämättä edes taidetta vaan suora yhteys hermoherkän pianistin sielun huminaan, jossa tunnistin myös itseäni.

Kuitenkin välittömien nautintojen metsästäjä minussa kuulee sisällään Keisarin uudet vaatteet -sadun lapsen kysymyksen: Miksi setä Jarrett sekoilee ja täti Ono rääkyy? Enkö oivalla, että kuvittelen itse heidän teostensa ylle arvokkaiden merkitysten kultaloimet?

Miksi me taidetohisijat hienostelemme tykkäämällä kärsimyksestä ja käsittämättömyyksistä?

Vastaus on yksinkertainen. Yllättyminen on parasta, mitä taide voi tarjota, jopa nautintoakin parempaa.

Totta kuitenkin on, että taiteen parissa palvotaan mainetta hoopouteen saakka. Minäkään en kuuntelisi hetkeäkään pahimman sortin Onoa ellei hän olisi Ono.

Kaikkien äänien tasa-arvoisuutta kannattaneen säveltäjän John Cagen teos 4’33” (1952) koostuu hiljaisuudesta. Julistan Cagen teoksen sanataiteelliseksi vastineeksi Osmo Jokisen ainoan runokokoelman Nollapiste (1964), kokoelman tyhjiä sivuja. Monet tuntevat Cagen, Jokista ei kukaan. Siksi 4’33” on maineikas ja merkittävä, Nollapiste ei.

Kumpaakin ”kuuluu digata”, vaikka ensin mainittua ei oikeastaan voi kuunnella saati jälkimmäistä lukea, sillä kumpikin määrittelee oman taiteenlajinsa reunan.

Taide vertautuu urheiluun: jos tuntee pelaajat, ymmärtää paremmin, mitä kentällä tapahtuu.

Kaikesta taiteesta ei tarvitse pitää, raastavimpia irtiottoja tuskin edes kuunnella tai katsella. Silti ne jo olemassaolollaan sykkivät tärkeää ja huojentavaa tietoisuutta siitä, että ihmisen mielikuvitus on ääretön ja että sellaisiakin yksilöitä syntyy, jotka tekevät parhaansa, että se myös pysyy sellaisena.

Rajojen etsiminen on itseisarvo. Jos kukaan ei etsisi, syntyisi aina samaa. Kliseisesti sanoen: hullu taiteilija näyttää, miten rajoittuneesti muut ajattelevat ja toimivat.

Tuorein näyttö tästä on Mahdollisen kirjallisuuden seuran kuukausi sitten julkaisema neljäntoista kirjoittajan ”proseduraalinen kollektiiviromaani” Ihmiskokeita: 15 nidettä, 4 200 sivua. Sitä kuuluu ihailla, sillä kokeellinen taide on aina ja kaikkialla uhanalainen laji.

Pakko on kuitenkin hiljaa tykönään tuumiskella, missä menee taiteen käyttökelpoisuuden raja? Onko sitä edes olemassa ilman yleisöä?

Laitan soimaan vielä yhden nostalgiahöyryjeni hankinnan. Tiedän, että Lou Reedin Metal Machine Music (1975) koostuu sähkösoitinmökästä. Sekin on tuplavinyyli, tietysti: enemmän kärsittävää, tehokkaampi moukari.

Päätän suorittaa kaikki neljä puolta, kokonaan. Otan hyvän asennon punaviinin täplittämältä valkoiselta Ikea-sohvalta. Koti on tyhjä, koska perhettä pitää suojella.

Metal Machine Musicin viimeinen siivu tuntuu möyryävän rutkasti kauemmin kuin edelliset. Lopulta nöyrryn kurkistamaan levylautaselle. Neula jauhaa loppua uudelleen ja uudelleen. Lukkoura! Siis tahallaan päättymättömäksi kaiverrettu teos.

Taiteilija, saatana, minkä teit!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat