Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatteet muistavat elämän tarinat

Amerikkalainen kuvakirja ja suomalainen teatteriesitys saivat muistamaan, miten täynnä tarinoita vaatekaappi on.

Kulttuuri
 
Ilene Beckerman
Ilene Beckerman kolmella eri vuosikymmenellä. Kirjan kuvitusta.
Ilene Beckerman kolmella eri vuosikymmenellä. Kirjan kuvitusta. Kuva: Ilene Beckerman

Vaate ei ole vain vaate. Tietenkään.

Vaatteella on ääni: tällainen olen. Tai: tällainen haluaisin olla.

Se voi myös kertoa: tällainen olin. Joskus.

Ja kun yksittäiseen vaatteeseenkin – siihen kukalliseen mekkoon, niihin itsekavennettuihin housuihin, tähän villatakkiin – liittyy usein monta tarinaa, niin entäpä sitten vuosikymmenten aikana kertyneeseen vaatevarastoon. Kokonainen elämä!

Tietenkin sillä ehdolla ettei vaatteita ole heitetty pois. Varsin vaikeaa näinä KonMarin aikoina.

Elämän tarkastelu vaatteiden kautta on niin nerokasta ja ilmeistä, että ei ihme, että sitä on käytetty useammassakin teoksessa.

Huhtikuussa näin Teatteri Jurkassa tanssija Johanna Tuukkasen Acts of Clothing -esityksen. Siinä Tuukkanen, brittiläisen Marcia Farquharin jalanjäljissä, poimii vaaterekiltä vaatteita ja kertoo niiden johdattelemana elämästään.

Esityksen jälkimainingeissa tuli melkein pakokauhu. Miten olen voinut hankkiutua eroon niin monista vaatteista?

Mutta tilava vaatekomero ei ole ainoa keinoa säilöä menneisyyttä. Kaksikymmentä vuotta sitten luin ensimmäisen kerran amerikkalaisen Ilene Beckermanin kirjan Love, Loss, and What I Wore (1995). Eli: ”Rakkaus, menetys ja mitä minulla oli päällä”.

Teos on kuvakirja, jossa Beckerman kertoo piirroksin ja tekstein asuistaan, tuoden samalla lakonisin lausein ja terävin leikkauksin esiin elämäntarinansa 1940-luvulta 1990-luvulle.

Terävillä leikkauksilla tarkoitan sitä, että kun edellisellä aukeamalla on rakkautta henkivä kuvaus Ilenen äidistä, alkaa seuraavan aukeaman teksti näin:

”Äitini kuoleman jälkeisenä keväänä isäni vei minut B. Altmanin tavarataloon Viidennelle avenuelle ostamaan mekon kolmetoistavuotissyntymäpäivilleni.” (Se on tuo sininen mekko vasemmalla.)

Keskimmäisestä olkaimettomasta mekosta Beckerman puolestaan kertoo: ”Jouduin juhlissa melkein vaikeuksiin. Luulen että se johtui mekosta.”

Oikeanpuoleista äitiysmekkoa Beckerman kertoo käyttäneensä kaikkien kuuden raskautensa aikana, odottaessaan Isabellea, Davidia, Lillieä, Michaelia, Joeta ja Juliea. Davidin ja Lillien välissä lukee suluissa: ”(David kuoli puolitoistavuotiaana suolistovirukseen.)”

Elämän kertomukset eivät ole aina iloisia.

Eivätkä vaatteet vailla syvyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat