Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomipunkin legenda palaa 36 vuoden tauolta

Kulttuuri
 

Lontoo

Tämän epätodennäköisempää paluukeikkaa ei Suomessa tänä vuonna nähdä.

Helsinkiläinen punkyhtye Sehr Schnell soitti viimeisen keikkansa kesällä 1980, minkä jälkeen soittajat katosivat lähes täydellisesti musiikkikuvioista. Vuosien varrella ryhmää on yritetty maanitella takaisin, mutta vastaus on ollut aina kielteinen.

Lopulta, kun kukaan ei enää jaksanut uskoa Sehr Schnellin paluuseen, yhtye ilmoitti ensimmäisestä keikastaan 36 vuoteen. Yhtye soittaa lauantaina Tampereella, ja alkuperäisistä soittajista ovat mukana laulaja Stressi Haapala sekä kitaristit Adi Remes ja Räpylä.

Miksi juuri nyt?

”Minä ja Räpylä ollaan yritetty houkutella Stressiä laulamaan iät ajat, mutta vasta nyt se suostui”, Kyösti ”Adi” Remes kertoo puhelimitse.

”Kaikki lähti siitä, että me ei olla koskaan pidetty Stressin kanssa mitään juhlia. Korni idea oli juhlistaa sitä, että me vuonna 1958 syntyneet täytämme tänä vuonna 58.”

Sehr Schnell sai alkunsa lukiobändinä vuonna 1975. Viisi vuotta kestäneen uransa aikana yhtye ehti julkaista vain yksitoista kappaletta ja soittaa kourallisen keikkoja. Siitä huolimatta Sehr Schnellillä on keskeinen asema suomalaisen punkin edelläkävijänä, jo pelkästään siksi, että yhtye oli mukana Love Recordsin julkaisemalla Pohjalla-kokoelmalla Pelle Miljoonan, Problemsin ja Se-yhtyeen kanssa.

Yhtye syntyi jo vuotta ennen kuin punk löi läpi maailmalla. Mistä te saitte päähänne perustaa punkbändin?

”Ei silloin ollut mitään punkkia. Me haluttiin vaan soittaa rokkibändissä, mikä oli siihen aikaan monien nuorten poikien haave. Koska taidot ei olleet kovat, meidän piti tehdä yksinkertaisia biisejä. Vasta myöhemmin sen tyylistä rokkia alettiin kutsua punkiksi. Alusta lähtien me tehtiin aika samantyylistä musiikkia kuin sitten myöhemmin levyillä.”

Mitä mieltä olet siitä, että punkin tasavuosia juhlistetaan nyt näin näyttävästi?

”Se on varmaan ihan luonnollista. Mä olen vasta nyt hiffanut, että punkin idea myytiin hyvin taitavasti. ja sen takia se levisi kaikkialle. Malcolm McLarenin juttu oli aika kaupallinen, mutta sen seuraukset eivät olleet niin kaupallisia: kaikki nämä bändit, mitä siitä tuli. Se on hienoa. En sitten tiedä, voiko todellista yhteiskuntavastaisuutta ajaa musiikin avulla, tai oliko se silloinkaan sitä. Ainakin itse teen nykyään yhteiskuntamyönteistä punkia!”

Sehr Schnellin loppuvaiheessa punk sai tehdä tilaa progressiiviselle rockille, ja pariminuuttiset kappaleet venyivät parikymmenminuuttisiksi. Yhtye kävi äänittämässä vielä neljännen singlen, mutta levy-yhtiön pomo Atte Blom hyllytti äänitykset.

Sehr Schnellin hajottua kukaan teistä ei jatkanut muusikkona. Miksi?

”Muut asiat alkoivat kiinnostaa, eikä me myöskään oltu kovin hyviä soittajia. Ainakaan minä en ollut. Koin, että en pystynyt niillä taidoilla toteuttamaan sellaista musiikkia, jota olisin halunnut soittaa.”

Alkuperäisen yhtyeen levytyksiä leimaa pelkistetty soitto. Ehkä paluun kannalta on parempi, että ette ole juuri soittaneet väliin jääneiden vuosien aikana?

”Kyllä me soitetaan paremmin kuin silloin. Ja sitä mä vähän pelkään, että ollaanko me joidenkin mielestä nyt liian hyviä soittajia”, Remes naurahtaa. ”Sinänsä on ihan hyvä, että ollaan oltu poissa näkyviltä koko ajan. Tietysti legendan kannalta olisi ollut vielä parempi, että me ei oltaisi alettu lainkaan soittaa uudestaan. Mutta musiikin tekeminen on hauskaa, ja sen takia me tätä nyt tehdään.”

Tampereen paluukeikka ei ole jäämässä Sehr Schnellin ainoaksi, sillä kesän aikana yhtye nähdään myös muualla Suomessa. Lisäksi yhtye on jo ehtinyt äänittää uuden viiden kappaleen levyn.

Sehr Schnellin paluukeikka on 7. toukokuuta Tampereen Pakkahuoneella Punk 40 v. -tapahtumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat