Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet vähättelevät, naiset kertovat – voit ladata nyt HS Kirjaston viikon kirjan

Joukko keskeisiä naispoliitikkoja kertoo ikävistä kokemuksistaan suomalaisen politiikan huipulla.

Kulttuuri
 
Ari-Veikko Peltonen
Lokakuussa 2011 Eveliina Talvitie julkaisi kirjan Matti Vanhasesta.
Lokakuussa 2011 Eveliina Talvitie julkaisi kirjan Matti Vanhasesta. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

Suomea ylistetään usein tasa-arvon ja yhtäläisten mahdollisuuksien mallimaaksi. Naistenpäivän alla alkujaan vuonna 2013 julkaistu Eveliina Talvitien kirja Keitäs tyttö kahvia (WSOY) maalaa tilanteesta toisenlaisen kuvan.

Talvitie haastatteli teostaan varten johtavia suomalaisia naispoliitikkoja eri puolueista. Mukana ovat muun muassa entiset pääministerit Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja Mari Kiviniemi (kesk) sekä presidentti Tarja Halonen ja nuoresta polvesta esimerkiksi Annika Saarikko (kesk) ja Li Andersson (vas).

”Teksti kylmää, sillä haastateltujen kokemukset kertovat vähättelystä, paheksunnasta ja syrjinnästä”, Teija Sutinen summasi arviossaan (HS 6.3. 2013).

Lähes kaikki haastateltavat puhuvat naisrooleista, joihin heitä on yritetty tunkea. Yhteistä ovat myös kokemukset valtavasta paheksunnasta, jos yrittää rikkoa roolinsa tai tehdä epäsovinnaisia ratkaisuja.

Huipulle päässeet tai vasta huippua kohti matkaavat naispoliitikot kertovat samaa tarinaa suvaitsemattomuudesta. Ikävimmät kokemukset ovat samantyylisiä poliitikkojen taustasta tai osaamisalueesta riippumatta.

Ainakin vielä kymmenisen vuotta sitten naispoliitikkojen piti vaieta visusti tytöttelystä ja sitä vakavammasta vähättelystä, elleivät halunneet joutua naurunalaisiksi.

Ajankohtainen tapaus Talvitien kirjassa oli silloisen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) välirikko kansliapäällikkö Kari Välimäen kanssa. Välimäki erosi ministeriöstä ja siirtyi Merimieseläkekassan johtoon.

Guzenina-Richardson kertoo kirjassa monien arvelleen, että Välimäki kuvitteli saavansa ministeriöön ”mannekiiniministerin, jonkinlaisen sätkynuken, jota voi ohjailla”. Hänen mukaansa Välimäen ajatukset erosivat siitä, mitä Sdp puolueena ja hän itse ministerinä ajoivat.

Guzenina-Richardson tulkitsee kirjassa kansliapäällikön ottaneen hänen toimintansa jonkinlaisena arvovaltataisteluna.

Hallituksen naisministereiden ja heidän johtamiensa virkamiesten yhteistyö nousee esiin toisessakin kirjan kohdassa, jossa silloinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) kertaa Liikenneviraston pääjohtajan Juhani Tervalan erottamista syksyllä 2012.

Julkisuudessa esitettiin, että Tervalan potkut olivat liikenneministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen manööveri, jossa Kyllönen oli väline. Mutta Kyllösen mukaan Pursiainen yritti pikemminkin estellä.

”Muistan oikein hyvin sen tilanteen, kun sanoin kansliapäällikölle, että nyt on kyllikin mitta tullut täyteen ja kuppi mennyt nurin. Muistan hänen hätääntyneen ilmeensä ja huolensa, että ymmärränkö, miten vaikea case tässä on edessä ja mitä se tarkoittaa”, Kyllönen kertoo.

Kyllösen mukaan liikenneministeriö on miehinen toimiala, jossa osaamisen ja tekemisen lisäksi pitää käyttää myös kyynärpäitä. Hän kertoo saaneensa kasvatuksen vahvatahtoiseksi tytöksi ja naiseksi.

”Tässä firmassa ei ministeriä pyöritellä kuin rasvamakkaraa voitaikinassa”, Kyllönen sanoo.

Moni Talvitien haastattelema nainen painottaa verkostoitumisen merkitystä uralla pärjäämisessä.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat