Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevään äitiyskirjoissa kuolleet äidit puhuvat eläville

Monesti vanhemmuus avaa ihmiselle ikkunoita omiin varhaisiin tunteisiin, jotka on muuten kätkenyt itseltään tarkoin, kirjoittaa kriitikko Suvi Ahola.

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Keväisin, niin kauan kuin olen kirjallisuutta seurannut, julkaistaan aina useita teoksia vanhemmuudesta. Ajatus sen takana lienee, että naiset ovat äitienpäivän alla aiheesta erityisen kiinnostuneita.

Tänä vuonnakin pöydälleni on ilmestynyt muutama sellainen kirja: Päivi Tapolan pienoisromaani Kesän kohtaaminen, Sofia Torvaldsin muistelmaa ja fiktiota sekoittava Luoksein jää ja Ina Westmanin esikoisromaani Syliin.

Siinä, että jokainen sukupolvi käsittelee aihetta, ei ole mitään kummaa. Itsekin julkaisin äitiyttä (ja tyttäryyttä) pohtivan kirjan 16 vuotta sitten, ja edelläni on naiskirjailijoita Anja Snellmanista Solveig von Schoultzin kautta Minna Canthiin saakka.

Sain aikanani mieskriitikolta sakeasti lunta tupaan, kun esittelemäni kaksitoista erilaista näkökulmaa äitiyteen eivät olleet hänestä tarpeeksi kokemuksellisia ja uskottavia.

Siksi tuntuu mukavalta, että Tapolan, Torvaldsin ja Westmanin lähtökohta on sama. Hekin kertovat äitiyden monesta kerroksesta ja ulottuvuudesta, usein täysin vastakkaisista.

Yhdeksän kuukauden odotusajasta huolimatta vanhemmuuden ristiriitaisuus yllättää aina. Päivi Tapola ei ole suinkaan ensimmäinen, joka vertaa sitä peräkkäin ansaan, vuorelle nousuun ja paratiisiin.

Monesti vanhemmuus avaa ihmiselle ikkunoita omiin varhaisiin tunteisiin, jotka on muuten kätkenyt itseltään tarkoin.

Lisäksi, kun lapsi konkretisoi sukupolvien ketjun jatkumisen tulevaisuuteen, vanhempi alkaa usein katsella taakseen.

Millaisia ihmisiä ja kohtaloita suvussani on? Millaista perimää, biologista tai sosiaalista, siirrän ehkä tiedostamattani eteenpäin?

Kiinnostavimmin tätä käsittelee nyt Sofia Torvalds (s. 1970), jonka tekstissä minä-kertojan lähettyvillä liikkuu joukko ”kuolleita äitejä”.

Hän etsii suvustaan toistuvuutta ja koettaa ymmärtää sen syitä. Millaisessa tilanteessa 1800-luvun äiti on hylännyt lapsensa? Vaikuttaako se siihen, että niin tehdään myös seuraavissa polvissa? Että aina lähdetään, erotaan, vaaditaan vapautta itselle?

Näyttää vaikuttavan, Torvalds toteaa alakuloisesti viisaassa, pienessä kirjassaan. Näin ihmiseen voi jäädä kaipuun aukko, joka kovertaa hänet kokonaan ontoksi. Sen täyttämisessä riittää työtä.

Toisaalta suku, tai ylipäätään ihmisten yhteisö, kannustaa aina myös päinvastaiseen. Käyttäytymisen ketjuja voi rikkoa, kunhan niiden rakenteeseen tutustuu.

Siksi menneisyytensä kuolleisiin äiteihin ja näiden tarinoihin kannattaa tutustua. Niiden pohjalle voi kirjoittaa uusia,turvaksi ympärilleen. Juuri näin tekevät kevään äitiyskirjailijatkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat