Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Sandhja astuu euroviisulavalle tiistaina ensimmäisenä– ”Se on kunniapaikka”

Euroviisut alkavat tiistaina semifinaaleilla Tukholmassa. Sandhja lupaa dynaamisen show’n ilman kikkailua.

Elina Kervinen HS
Fakta

Kisat Ruotsissa jo kuudetta kertaa

 Eurovision laulukilpailut järjestetään tänä vuonna Ruotsissa kuudetta kertaa. Viimeksi kisat pidettiin Malmössä vuonna 2013.

 Semifinaalit käydään 10.5. ja 12.5. ja finaali 14.5. Globen-areenalla.

  Ruotsin televisio panostaa kisoihin 125 miljoonaa kruunua eli 13,5 miljoonaa euroa. Summa on sama kuin 2013. Tukholman kaupungin kisabudjetti on lisäksi noin 100 miljoonaa kruunua.

  Tukholma ei ole tehnyt tarkkoja laskelmia mahdollisista tuloista. Malmön kisojen perusteella se olettaa, että kisavieraita voi tulla noin 50 000. Turismituloja tuli tuolloin 160 miljoonan kruunua.

Tukholma. Sandhjaa haukotuttaa. Ja pian uudestaan.

On puolipäivä. Takana ovat viikon toiset kovat harjoitukset Tukholman Globen-areenalla, suurella euroviisulavalla. Edessä on haastatteluja, treenejä, haastatteluja, treenejä. Sitten edustusta.

”Anteeksi”, Suomen viisutähti pyytää väsymystään.

Sitten jo tuttu hymy rävähtää suupielestä toiseen. Sandhja loikkii penkiltä ilmaan, tanssii ja pyörittää lannetta kameran edessä.

Tätä ovat Euroviisut. Jatkuvaa pyöristystä ja poseerausta.

”Todella pitkiä päiviä, mutta tämä on juuri niin kuin odotinkin. Ruotsissa asiat toimivat. Soundit ovat hyvät ja lava on hyvä. Meillä on hyvä boogie porukan kanssa”, Sandhja eli Sandhja Kuivalainen sanoo Globenin tunnelmissa.

Tukholman Euroviisujen ensimmäinen semifinaali on tulevana tiistaina. Suomi ja Sandhja ovat tulessa heti ensimmäisenä 18 esiintyjästä.

Kahdeksan kisaajaa putoaa pois joukosta kuten myös toisesta semifinaalista torstaina.

Sandhjaa lähtöpaikka ei pelota. Päinvastoin. Tuottajat päättävät esiintymisjärjestyksestä, ja ykköspaikka tuntuu kunnia-asialta.

”Olen saanut sen kuvan, että se on kunniapaikka. Että he ovat ajatelleet, että tämä on todella hyvä eloisa biisi, jolla halutaan aloittaa koko show”, Sandhja sanoo kappaleestaan Sing it away.

”Plus on ihanaa saada se oma veto pois alta ja sitten saa nauttia muiden esityksistä.”

Sandhja lupaa Tukholmaan dynaamisemman shown ja enemmän naisenergiaa
Sandhja lupaa Tukholmaan dynaamisemman shown ja enemmän naisenergiaa
Suomen euroviisutähti Sandhja valmistautui tiistain semifinaaliin Tukholmassa

Kaupungilla viisuhumu alkoi toden teolla jo viime viikonloppuna, kun Sandhja ja muut artistit valtasivat Tukholman.

Avajaiset ovat tänään sunnuntaina kaupungintalolla ja kuninkaanlinnan edustalla. Kisakylä Kungsträdgårdenissa aukesi Abba-kuoron säestämänä jo perjantaina.

Kaupungilla viisut näkyvät ja kuuluvat. On näköalatornia, liputusta ja musiikkia metroasemilla. On myös erikoisempia virityksiä: joku on keksinyt tehdä osasta Tukholman kävelytunneleita Euroviisujen ajaksi jammailevia ääni-installaatioita.

Sandhjalle Tukholma on tuttu jo lapsuudesta. Täti asuu Södermalmilla ja kulmilla on tullut rampattua siksi tämän tästä. Semifinaaliviikolla toiveena on myös ehtiä vapaalle kaverien ja perheen kanssa.

”Jotkut haluavat syventyä ja harjoitella enemmän ja viilata. Minulla on pikemminkin niin, että mitä enemmän saa etäisyyttä niin sitä parempi.”

Magnus Laupa
Sandhja kulkee Minna Parikan kengissä.
Sandhja kulkee Minna Parikan kengissä.

25-vuotiaalle Sandhjalle viisut eivät olleet koskaan suuri haave laulajanuralla. Hän ei ole ollut edes fani. Hyvä kun tiesi jotain koko asiasta. Nyt edessä on silti Globenin valtava lava ja noin 200 miljoonaa katsojaa.

”Ei minulla ole oikeastaan mitään suhdetta Euroviisuihin. Olen ihan eurovision newbie, kaikki on ollut uutta. Juuri siksi tämä on todella kiinnostava matka. Tämä on ihan oma fantasiamaailmansa”, hän sanoo.

Koko leikkiin ja karsintoihin lähteminen mietitytti aluksi. Ei niinkään Euroviisut kisoina, vaan se, kuinka hän jaksaisi koneiston pyörityksessä ja jatkuvissa edustustilaisuuksissa.

”Mietin, miten jaksan olla aito, auki ja välitön. Etten olisi vain täysin puutunut. Minulle on tärkeää, että olisin esimerkiksi haastatteluissa oma iloinen itseni”, hän sanoo.

Entä mitä nähdään lavalla?

Tiistaina, semifinaalissa, Globenin valtaa ainakin turkoosi ja tiukka poronnahkainen haalariasu. Se vilahti jo harjoituksissa. Puku on lappilaisen suunnittelijan tekoa.

”Se on semmoinen, että kun sitä silittää, niin kaikki haluavat vain jäädä paijaamaan”, Sandhja sanoo nauraen.

Itse esitys on UMK-finaalissa nähtyä dynaamisempi, hän lupaa. Taustalaulajilla – Akkabelloilla kuten Sandhja kutsuu heitä –on aiempaa suurempi rooli. Naisvoimaa ylipäätään on enemmän, hän sanoo. Koreografian on laatinut Reija Wäre. Taustalaulajille haettiin luontevia liikkeitä, joista he pitäisivät.

”Koreografia on, mutta siinä on elämisvaraa. Että ei mitään sellaista, yks, kaks, kolme -meininkiä.”

Suurta valoshow’ta tai pyrotekniikkaa ei taida kannattaa odottaa.

”En sulje sitä täysin pois. Mutta ei sellainen ole oikeastaan minun juttuni. Biisi edellä, musa edellä ja se ilo edellä. Jätän kikkailun muille.”

Sandhja ei myönnä, että tiistai jännittäisi. Tavoite on kärkikahinoissa. Mutta jos tie päättyisi semifinaalin, ei sekään hirveästi harmita.

”Sitten jään tänne juhlimaan ja nauttimaan muiden show’sta.”

Magnus Laupa
Sandhja on ylpeä paikastaan Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin avaajana.
Sandhja on ylpeä paikastaan Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin avaajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat