Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidä silmällä Venäjää ja Ukrainaa – vai yllättääkö Viro?

Kulttuuri
 

1. Suomi käynnistää bileet

Suomen Sandhja saa korkata kisalavan tiistaina. Sandhja itse pitää esiintymisjärjestystä kunnianosoituksena, mutta vaikea se silti on. Äänestyshetkellä esityksestä on yli tunti, joten äänestäjien muistin kanssa on niin ja näin. Mutta kunnialla Sandhja joka tapauksessa kisat sytyttää: Sing It Away -kappaleen pumppaava rytmi panee bileet pystyyn! Äänestystä ajatellen hyvä puoli on se, että Sandhjan perään tulevat Kreikan ja Moldovan vaisuhkot vedot.

2. Venäjän show rikkoo tajun

Viisufanien ja vedonlyöjien kovimpana ennakkosuosikkina keikkuu Venäjän Sergei Lazarev. You Are the Only One on kelpo popbiisi, mutta upeinta Venäjän esityksessä on lavashow: Miten ihmeessä se on tehty? Miten ihmeessä Lazarev on saatu leijumaan seinällä? Venäjän tiistaisen esityksen pääase onkin tekninen taituruus, joka vie joko maaliin tai kaatuu omaan kikkailuunsa. Eikä voittajaa veikatessa saa unohtaa, että viisuissa on aina hitunen politiikkaa ja Venäjä on – Venäjä.

3. Ukrainalla on rohkein tarina

Jos Venäjä olisi saanut päättää, Ukrainaa ei edustaisi Jamala omalla sävellyksellään 1944. Torstain semifinaalissa kuultava kappale kertoo ajasta, jolloin Stalin pakotti sadattuhannet tataarit pois kodeistaan Krimiltä. Viisuissa poliittisuus on kielletty, mutta tuomaristo totesi, että kappaleen voi päästää jatkoon. 1944-kappaletta maustavat etniset soundit – äänessä on muun muassa puupuhallin duduk.

4. Ranska on kisojen hyväntuulisin

Joko on Ranskan revanssin paikka? Aika todella olisi, sillä maa voitti viisut viimeksi 39 vuotta sitten Marie Myriamin kappaleella L’oiseau et l’enfant (eli sillä, jonka Katri Helena teki suomeksi nimellä Lintu ja lapsi). Ranska kilpailee vasta lauantaina, mutta se on jo nyt ennakkosuosikkien joukossa. Kolmekymppisen Amirin J’ai cherché -popkappale todella imee mukaansa. Jos ei osaa sanoja, aina voi taputtaa!

5. Yllättääkö Viro kaikki?

Olisikohan Viron Jüri Pootsmann tämän vuoden suurin yllättäjä? Tv:n laulukilpailu nosti Poostmannin Virossa pinnalle vasta vuosi sitten, mutta nyt häntä rakastavat niin mummot kuin indiepiirien hipsteritkin. Miehen matala ääni pysäyttää Play-kappaleen ääreen, mutta virolaiset tietävät jotain mitä viisukatsojat näkevät vasta tiistaina: mies on lavalla suorastaan rakastettava.

6. Ihanan sympaattinen Ruotsi

Viisujen isäntämaan oma edustaja Frans taitaa olla kisojen sympaattisin artisti. 17-vuotiaan laulajan If I Were Sorry on yksinkertainen mutta silti kivasti karhea ja tarttuva. Menestymisen kannalta olennainen kysymys on, saako Frans koulupoikamaisen ujoutensa välittymään myös koteihin ja yleisöön. Jos Frans voittaisi lauantaina, kyseessä olisi Ruotsin seitsemäs viisuvoitto. Se nostaisi Ruotsin Irlannin rinnalle kaikkien aikojen menestyneimmäksi viisumaaksi.

7. Postikortissa pilkistää Helsinkikin

Sen puoliminuuttisen aikana, kun edellisen esiintyjän kamat kannetaan lavalta pois ja uusi artisti kömpii tilalle, nähdään tänäkin vuonna niin sanotut postikortit. Lyhyiden videotervehdysten nimi ei ole sattumalta postikortti: niissä on yleensä nähty upeita maisemia kunkin edustajan kotikaupungista, niin tänäkin vuonna. Suomen postikorttia varten Sandhjaa kuvattiin alkuvuodesta niin raitiovaunumatkalla, tanssimassa kuin varjonyrkkeilemässäkin.

8. Entistä jännittävämpi pistelasku

Monen suosikkihetkiä on pisteidenlasku, mutta siitä on tullut viime vuosina vähän tylsää. Voittaja on usein selvillä jo paljon ennen viimeisiä pisteitä. Jännitystä yritetään parantaa nyt sääntömuutoksella. Jatkossa finaalissa kerrotaan ensin kunkin maan ammattilaisraadin kymmenen suosikkia. Tämän jälkeen paljastetaan kaikkien kilpailijamaiden yleisöäänet huonoimmasta alkaen. Pisteistä jatkossakin puolet tulee siis ammattilaisilta, puolet yleisöltä. Ja huoli pois, ammattilaisosuudessa kuullaan jatkossakin tuttu lause: 12 points go to...

9. Juontajilta on lupa odottaa naurua

Viisujen juontajat ovat Petra Mede ja Måns Zelmerlöw. Mede juonsi myös Malmön viisut 2013, Zelmerlöw taas voitti viime vuoden viisut. Juonnoilta on lupa odottaa huumoria, jopa räväkkää sellaista. Mede tunnetaan Ruotsissa stand-up-koomikkona, eikä hän Malmössä epäröinyt lämpimästi vitsailla esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen vahvalla edustuksella yleisössä. Zelmerlöw esittää voittoviisunsa Heroes semifinaalissa yhdessä lasten kanssa. Zelmerlöw juontaa myös Globenin ulkopuolella: hän kuuluttaa Tukholman tunnelbanassa pysäkkien nimet.

10. Osaako Suomen selostaja olla hiljaksiin?

Suomen tv:ssä viisut selostaa ensi kertaa tuottaja-toimittaja Mikko Silvennoinen. Työ on perinteisesti herättänyt katsojissa helposti ärsyyntymistä, etenkin jos selostuskopissa on erehdytty puhumaan tai hihittelemään kappaleiden päälle. Viisufani Silvennoinen onkin jo luvannut, että hän välttää viimeiseen asti puhumasta kappaleiden tai show’n juontajien päälle. Ja kannattaa muistaa, että selostuksen saa itse otettua tv:stä myös pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat