Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoväki taistelee sivistyneellä ivalla leikkauksia vastaan

Hallituksen toimien kovimpia arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi. Hänen ”turhan tiedon kurssinsa” oli jymymenestys.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Maija Vilkkumaa, Katri Saarikivi, Miia Halme-Tuomisaari ja Matti Klinge osallistuivat Janne Saarikiven vetämään keskusteluun. Mukana oli myös yliopiston vararehtori Anna Mauranen, joka saapui paikalle myöhemmin.
Maija Vilkkumaa, Katri Saarikivi, Miia Halme-Tuomisaari ja Matti Klinge osallistuivat Janne Saarikiven vetämään keskusteluun. Mukana oli myös yliopiston vararehtori Anna Mauranen, joka saapui paikalle myöhemmin. Kuva: Sami Kero / HS

Ensin Helsingin yliopistossa järjestettiin ”Turhan tiedon kurssi”. Sitten yliopiston 375-vuotisjuhlan aikoihin pidettiin varjojuhla, jossa puhuttiin viisaasti ja hieman vaikeaselkoisesti.

Nyt on julkaistu yliopiston muutoksia vastustava kirja Universitas Helsingiensis 376. Epävirallisessa julkaisutilaisuudessa soi lyyra, virallisessa jutustelivat tutkijat, vararehtori ja muusikko Maija Vilkkumaa.

Tällainen on akateeminen kapina hallituspolitiikkaa vastaan.

Hallituksen päätös Helsingin yliopistoon kohdistuvista valtavista leikkauksista sai yliopistoväen reagoimaan myös tyypillisemmin. Henkilöstö piti mielenosoituksia, ja lukuisat merkittävät tieteentekijät julkaisivat huolestuneita kirjoituksia leikkausten vakavista seurauksista.

Toimilla ei näyttänyt olevan vaikutusta: yliopistosta poistui lähes tuhat työpaikkaa. Helsingin yliopiston henkilöstöstä ei ole koskaan aikaisemmin leikattu läheskään yhtä paljon.

Useat työntekijät ovat kertoneet, että luottamus yliopiston johtoon on kadonnut. Osa opiskelijoista taas on huomannut, ettei opetus ole ollut keväällä ennallaan, kun luennoijien ajatukset ovat harhailleet.

Yliopiston johdon sanotaan epäonnistuneen viestinnässään työntekijöille. Avoimuus näyttäisi tehneen tilaa pörssiyhtiöistä tutuille toimintamalleille.

Moni on vaiennut pelon vuoksi. Ilmassa on kuitenkin ollut pitkään myös protestihenkeä.

Kovimpia nykymenon arvostelijoita on ollut kielentutkija Janne Saarikivi, joka on antanut palaa etenkin Facebookissa. Eräässä kirjoituksessa hän sanoi, että ministeri Alexander Stubb on väärä henkilö puhumaan yliopiston juhlissa.

”Alexander Stubb ei ole Helsingin yliopiston hyväntekijä. Pikemminkin hän on Helsingin yliopiston pyöveli”, Saarikivi kirjoittaa tekstissä, joka on mukana myös Universitas Helsingiensis 376:ssa.

Saarikiven aloitteesta syntyi sarkastisesti nimetty Turhan tiedon kurssi, joka pidettiin syksyllä. Luennoimassa oli esimerkiksi professori Jaakko Hämeen-Anttila, jonka aiheena oli ”Turhaa tietoa vanhoista runoista”. Kurssi oli jymymenestys.

Varjojuhlassa puhuivat Saarikiven ja Hämeen-Anttilan lisäksi muun muassa Finlandia-voittaja Laura Lindstedt, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja filosofi Thomas Wallgren. Puheista ja muista kriittisistä kirjoituksista Saarikivi ja kumppanit koostivat pamflettihenkisen Universitas Helsingiensis 376:n.

Tulisieluisuus on verhottua. Esimerkiksi kirjan nimi – suomeksi Helsingin yliopisto 376 – ei vaikuta kovin uhmakkaalta. Kansikuvituksen ajatuksena on, että yliopiston perinteinen tunnus työntää nykyistä englanninkielistä logoa syrjään, mutta tulkinta ei ole ilmeinen.

Jotain uhkaavaa kirjassa silti on: rehtori Jukka Kola kieltäytyi ottamasta teosta vastaan.

Epävirallisessa julkaisutilaisuudessa oli musisoinnin lisäksi kovaa puhetta kirjan toimittajilta Taina Riikoselta ja Miia Halme-Tuomisaarelta. Paikalle oli tuotu lakana, jossa luki ”Rogamus urgeatis innovationes in culos vestros” – suomeksi ”Tunkekaa innovaatiot perseeseenne”.

Tiistaina pidetty virallinen julkaisutilaisuus taas oli vakavista äänenpainoista huolimatta melko säyseä. Janne Saarikivi isännöi keskustelua asiallisesti, vaikka kysymysten sanamuodot olivat hetkittäin johdattelevia.

Emeritusprofessori Matti Klinge sanoi, että yliopiston johto on muuttunut ”autoritääriseksi” ja keskustelu ja kollegiaalisuus ovat kadonneet. Tosin hän kertoi varoitelleensa opiskelijoitaan jo vuosia sitten siitä, ettei yliopisto voi olla ”kaikesta huolehtiva vanhempi”.

Tutkijakoulutettava Katri Saarikivi kertoi osan muutoksista tuntuneen järjettömiltä, mutta puhe oli maltillista. Itse asiassa hän oli panelisteista ainoa, joka edusti yliopiston nykyhenkilöstöä: Klinge on eläkkeellä, jälleen kipakasti esiintynyt Halme-Tuomisaari on tohtori mutta johtaa yliopiston ulkopuolista Allegra Lab Helsinki -yhdistystä, ja vararehtori Anna Mauranen oli mukana hallinnon puolelta.

Erikoisin keskustelija oli Maija Vilkkumaa, jolla ei ole laajaa kokemusta yliopistossa työskentelystä, vaikka hän osallistuikin 1990-luvulla erääseen suomen kielen tutkimushankkeeseen.

Laajaan kapinaan näistä tempauksista ei tunnu olevan – siihen ne ovat liian hienovaraisia ja akateemisia. Toisaalta leikkauspäätökset on jo tehty.

Vaikka Universitas Helsingiensis 376 -kirjassa on teksti myös esimerkiksi teoreettisen fysiikan dosentilta Syksy Räsäseltä, suurin vastarinta näyttäisi kumpuavan humanistisilta ja yhteiskuntatieteellisiltä aloilta. Ehkä niiden tutkijoille on vaikeampaa osoittaa työn yhteiskunnallinen merkitys.

Myös vararehtori Mauranen on humanisti. Hän myönsi keskustelussa, että yliopiston toimintaympäristö on muuttunut. Muuten hän puolusteli kehityslinjoja – mitä muuta hallinnon edustajalta voi odottaakaan.

Tyytymättömyytensä yliopistoon voi osoittaa myös toisin.

Esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttila lähtee pian Edinburghin yliopistoon. Hän on sanonut leikkausten tukeneen päätöstä.

”Täytyy ehkä miettiä, haluaako tähän joukkoon kuulua tulevina vuosina”, sanoi myös Katri Saarikivi tiistaina.

Lähitulevaisuudessa yhä suurempi osa suomalaisista huippututkijoista voi tehdä työtään ulkomailla. Silloin on liian myöhäistä pohtia, olisiko protestiääniä kannattanut kuunnella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat