Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen animoi Radioheadin uutuusvideon

Hittivideoita tehnyt Virpi Kettu on animoinut aiemmin esimerkiksi Wallace & Gromitia ja Late Lammasta. ”Animaation tekeminen on eräänlaista sisäistä matkustamista.”

Kulttuuri
 
Luke Smith
Virpi Kettu Wallace & Gromit -hahmojen (The Curse of the Were-Rabbit) parissa 2004.
Virpi Kettu Wallace & Gromit -hahmojen (The Curse of the Were-Rabbit) parissa 2004. Kuva: Luke Smith

Melankolista rockmusiikkia soittava Radiohead-yhtye pyyhki äskettäin nettisivunsa ja sometilinsä tyhjiksi. Fanit ja media sekosivat.

Ovelista julkisuustempuista tunnetun yhtyeen oli määrä julkaista uutta musiikkia kesäkuussa, mutta antisometemppu vaikutti suunnitelmien aikaistukselta.

Näin olikin. Pari päivää myöhemmin bändi julkaisi Instagram-tilillään pari kryptistä animaatiopätkää ja illalla virallisille nettisivuille ja Youtubeen ilmaantui kokonainen musiikkivideo uudelle sinkulle Burn the Witch.

Se on nukkeanimaatio virkamiehestä, joka saapuu idylliseltä näyttävään pikkukylään ja tulee melkein elävältä poltetuksi.

Rock-fanien riemulla ei internetissä ollut rajaa: video oli viime tiistain puhutuin rock-uutinen, jota jaettiin ja analysoitiin ympäri maailmaa. Pitkään odotettu uusi Radiohead-teos keräsi päivässä yli 3,5 miljoonaa katselua. Syntyi hitti.

Hittivideon tekijätiedoista paljastui nimi Virpi Kettu.

Kettu vastaa puhelimeen työmatkalta Ranskasta.

Kettu, 40, on työskennellyt vuosia muun muassa Wallace & Gromitia tekevällä Aardman Studiosilla Englannissa.

Ketun vanha yhteistyökumppani Chris Hopewell ohjasi videon ja pyysi Kettua animaattoriksi.

”Autoin tekemään nukkeja ja suurimmaksi osaksi animoin sen”, Kettu kertoo puhelimitse Ranskasta. Kun video saatiin valmiiksi, Kettu lensi suoraan Nantesiin vetämään animaatiotyöpajaa nukkefestivaalille.

Viime vuosina Kettua on pyydetty yhä useammin eri festivaaleille puhumaan työstään ja kertomaan animaattorin ammatista haaveileville, millaista työ oikeasti on.

Hän painottaa opiskelijoille kontaktien merkitystä.

”Tämä on hyvin sosiaalinen ammatti. Yksin ei kauheasti filmejä tehdä”, Kettu sanoo.

Ruutukaappaus Radiohead-yhtyeen Burn the Witch -videolta.
Ruutukaappaus Radiohead-yhtyeen Burn the Witch -videolta.

Ensimmäistä kertaa Virpi Kettu pääsi tekemään yhteistyötä Radioheadin kanssa jo 13 vuotta sitten.

Ilomantsissa syntynyt Kettu oli käynyt Savonlinnan taidelukion, opiskellut piirustusta Turussa, siirtynyt sieltä Ruotsiin animaatiokurssille ja mennyt työharjoitteluun pieneen bristolilaiseen elokuvafirmaan.

Siellä Kettu ystävystyi nuoren brittiläisen Chris Hopewellin kanssa. Kun harjoittelu päättyi ja Ketun oli määrä palata Ruotsiin, Hopewell lähestyi häntä ehdotuksella:

Tulisitko animoimaan Radiohead-videota?

”Minkälainen kysymys se on”, Kettu huudahtaa ja nauraa päälle.

”Kysyin heti, että milloin pitää tulla enkä enää ikinä mennyt takaisin kouluun.”

Radiohead oli juuri julkaisut kuudennen levynsä Hail to the Thief (2003), jonka ensimmäiseen singleen There There Hopewell palkattiin ohjaajaksi:

Videolla Radioheadin laulaja Thom Yorke seikkailee ränsistyneessä metsässä ja seuraa metsän eläinten illallisjuhlia ja hääseremonioita. Eläimet on toteutettu stop motion -animaationa. Animoinnin hoiti Kettu.

Hopewell palkittiin parhaasta taiteellisesta ohjauksesta MTV Video Music Awardseissa vielä samana vuonna.

Virpi Kettu tapasi Thom Yorken ja muun bändin videon tekemisen aikana.

”Se tuli kylään kun se esiintyi siinä videossa itse”, Kettu kertoo.

Hän kuvailee Yorkea ”tosi mukavaksi ja vähän ulkopuoliseksi”.

”Se oli pieni, hiljainen mies, joka käyskenteli studiolla silloin kun me kuvattiin animaatiota. Kauhean kohtelias se oli, me tehtiin nukkeja ja animoitiin ja se aina kyseli, että miten mikäkin oli tehty.”

EMI
Radiohead vuonna 2003.
Radiohead vuonna 2003.

There Theren jälkeen Kettu palkattiin töihin englantiselle Aardman Animations -studiolle. Se on vuonna 1972 perustettu legendaarinen vaha-animaatiostudio, joka tunnetaan etenkin Wallace & Gromitista sekä Late Lampaasta.

”Se oli ihan onnesta kiinni. Tapasin tyypin, joka oli siellä töissä, se kysyi, haluunko tulla kahden viikon työharjoitteluun.”

Kettu jäi taloon seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Moni on ihaillut hänen kädenjälkeään tietämättään Suomenkin elokuvateattereissa pyörineessä Wallace & Gromit: Kanin kirouksessa (2005) ja monissa studion sarjoissa.

”Animaation tekeminen on eräänlaista sisäistä matkustamista. Ehkä se on joku jumalkompleksi: saa luoda elämää ja tarinoita ja viihdyttää ihmisiä. Animaatio on tavallaan taikaa”, Kettu pohtii.

Aardmanin jälkeen Kettu halusi nähdä maailmaa vähän lisää. Hän muutti Kanadaan, työskenteli Kanadan National Film Boardille ja teki paljon televisioanimaatioita. Mukaan tarttui poikaystävä ja Kanadan kansallisuus.

Viimeiset yhdeksän vuotta Kettu on asunut Iso-Britanniassa ja tehnyt animaattorin hommia free-pohjalta.

Niin syntyi myös tämä uusin projekti, Radioheadin Burn the Witch -musiikkivideo.

12 hengen tiimi valmisti yhteensä 30 nukkea puusta ja vaijerista. Aikataulu oli järjettömän tiukka, paljon tiukempi kuin Aardman-studioilla koskaan: koko videon tekemiseen meni vain 14 vuorokautta.

”Wallace & Gromitissa ja Late Lampaassa saatiin animoitua yhteensä neljä sekuntia päivässä. Tässä tehtiin puoli minuuttia päivässä”, Kettu havainnollistaa tahtia.

Stop motion -animaatiossa nukkea liikutetaan pikkuisen ja otetaan kuva, liikutetaan ja otetaan kuva. Kamera on kytkettynä tietokoneeseen, jossa on yleensä jokin ohjelma, jolla kuvat yhdistetään.

”Ihan tavallisella webbikamerallakin pääsee jo alkuun. Animoiminen on vähän kuin soittaisi instrumenttia: tekemällä oppii ja mitä enemmän animoi, sitä paremmaksi tulee.”

Photo Credit: Courtesy DreamWork
Wallace & Gromit: Kanin kirous (2005), voitti parhaan pitkän animaatioelokuvan Oscarin.
Wallace & Gromit: Kanin kirous (2005), voitti parhaan pitkän animaatioelokuvan Oscarin.

Stop motion -animaatioissa liikutettaville nukeille tehdään usein vaihdettavia osia, joiden tekemiseen palaa aikaa. Esimerkiksi Henry Selickin ohjaamassa Painajainen ennen joulua -animaatioelokuvassa (1993) päähahmoille tehtiin useita, irrotettavia päitä, joissa kaikissa hahmoilla oli kasvoillaan vähän eri ilme. Päitä vaihtelemalla otosten välillä saatiin aikaan eri tunnetiloja.

Siihen verrattuna Burn The Witch oli vähän helpompi tapaus.

”Näillä nukeilla oli onneksi vain ne silmät eikä kummempia suita.”

Tuottaja on kieltänyt Kettua visusti paljastamasta, onko Radioheadin kanssa tulossa lisää yhteistyötä. Mutta omista suunnitelmistaan hän voi tokia puhua.

Vuosikaudet muiden visioita toteuttanut Kettu aikoo seuraavaksi toteuttaa oman ideansa, perustaa oman animaatiostudion Englantiin North Yorkshiren maakuntaan ja animoida oman televisiosarjan.

Se on suunnattu kaikenikäisille. Työt alkavat toivon mukaan tämän vuoden puolella.

”Nuket on jo ja kamerakin on aseteltu.”

Late Lammas -elokuva tuli ensi-iltaan viime vuonna.
Late Lammas -elokuva tuli ensi-iltaan viime vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat