Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Obama naurattaa makeammin kuin ammattikoomikot

John F. Kennedy aloitti presidenttien vitsikimaraperinteen Valkoisessa talossa 1960-luvulla. Barack Obama on esiintyjänä niin taitava, että hän on jättänyt säännöllisesti varjoonsa tilaisuudessa esiintyneet ammattikoomikot.

Kulttuuri
 
White House
Presidentti Obama hauskuutti vieraita kirjeenvaihtajien vuotuisella päivällisellä Valkoisessa talossa vappuaattona.
Presidentti Obama hauskuutti vieraita kirjeenvaihtajien vuotuisella päivällisellä Valkoisessa talossa vappuaattona. Kuva: White House

Washington

Vappuaattona Washingtonissakin juhlittiin. Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisilla presidentti Barack Obama hauskuutti vieraitaan lavakoomikkona.

Äskettäin eräs ihminen sanoi minulle, Obama kertoi: ”Herra presidentti, te olette niin menneisyyttä. Justin Trudeau on täysin ohittanut teidät. Hän on niin komea. Hän on niin charmikas. Hän on tulevaisuus.” Mihin minä vastasin: ”Justin, älä nyt viitsi!”

Presidentin vuotuinen vitsikimara on John F. Kennedyn 1960-luvun alussa aloittama perinne, joka on kasvanut vuosi vuodelta hurjempiin mittoihin. Barack Obama on esiintyjänä niin taitava, että hän on jättänyt säännöllisesti varjoonsa tilaisuudessa esiintyneet ammattikoomikot. Häntä onkin kutsuttu nimellä Comedian-in-Chief eli Yhdysvaltain koomikkojen ylipäällikkö.

Kun presidentistä on tullut maan johtava vitsailija, mediatutkija Neil Postmanin kirjassaan Huvitamme itsemme hengiltä – julkinen keskustelu viihteen aikakaudella (1985) esittämä aikalaisanalyysi on saavuttanut kaiketi johdonmukaisen päätepisteensä.

Postmanin mukaan television aikakaudella informaatio alistetaan viihteen vaatimuksiin niin, ettei politiikassa menestytä enää aatteilla tai asiakysymyksillä vaan esiintymistaidoilla. Ihmiset ovat vaihtaneet kansalaisoikeutensa oikeuteen tulla lakkaamatta viihdytetyiksi. Eikä meitä ole tarvinnut edes pakottaa mihinkään vaan me olemme itse valinneet vetelän osamme.

Mitä eroa on Donald Trumpin tukalla ja märällä pesukarhulla? Märällä pesukarhulla ei ole seitsemää v---n miljardia pankkitilillään!

Donald Trump kertoi tämän vitsin itsestään muutama vuosi sitten. Republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas on rakentanut mainettaan vierailemassa viihdeohjelmissa, isännöimällä yhden jakson Saturday Night Live -ohjelmaa ja totta kai jakamalla urakalla potkuja Diili-ohjelmassa.

Taustansa takia Trumpilla on äärimmäisen julma käsitys nykymediasta. Hänen mielestään media esiintyy mielellään hienona ja hyveellisenä, mutta pohjimmiltaan kysymys on pelkästään katsojaluvuista ja verkkoklikeistä – siis rahasta.

Rahasta Trump tietääkin paljon. Hän on ansainnut monituisilla bisneksillään miljardeja dollareita. Runsaat 200 miljoonaa hänelle kertyi NBC:llä vuodesta 2004 pyörineen Diili-ohjelman isännyydestä.

Kun Trump asettui presidenttiehdokkaaksi, NBC katkaisi yhteistyön hänen kanssaan. Trumpin näkökulmasta se tarkoittaa sitä, ettei hänelle makseta enää oikeudenmukaista osuuttaan televisiokanavien keräämistä voitoista, vaan hän joutuu esiintymään televisiossa aivan ilmaiseksi. Se on Trumpin mielestä suuri vääryys.

Viime syksyn republikaanien ensimmäinen presidenttiväittely Fox-kanavalla keräsi peräti 24 miljoonaa katsojaa. Se oli yksi Yhdysvaltain vuoden suurimpia televisiotapauksia.

Hyvin ovat menestyneet myöhemmätkin debatit. Erityisesti republikaanien hullunkurisesta presidenttikisasta on tullut televisiokanaville todellinen kultakaivos. Trumpin mielestä se on täysin hänen ansiotaan, eikä hän ole siinä aivan väärässä.

Kun uutiskanava CNN:n presidentti Jeff Zucker kuuli kilpailevan Fox-kanavan katsojaluvut, hän soitti The Wall Street Journalin (2.5.) mukaan välittömästi mainososastolleen ja käski nostaa vaaliväittelyiden mainoshintoja. Se oli ensimmäinen monesta korotuksesta.

Tänä vuonna CNN:n katsojaluvut ovat enemmän kuin kaksinkertaistuneet. Syvällä suossa tarponut kanava on vihdoinkin saavuttanut vuosia paremmin menestynyttä Foxia. Yksi tärkeä syy siihen on se, että CNN:llä on aivan erityisen läheinen suhde Donald Trumpiin.

CNN:n tähtiankkuri Chris Cuomo on New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon veli ja newyorkilaisen Donald Trumpin vanha kaveri.

Cuomolla ja Trumpilla on tapana jutella puhelimessa melkein joka aamu, eikä pelkästään kahden kesken vaan CNN:n suorassa lähetyksessä. Yleensä Trump saa höpöttää minuuttikaupalla niitä näitä ilman, että toimittaja keskeyttäisi häntä ikävillä kysymyksillä.

STRINGER
Donald Trump jakaa nimikirjoituksia Spokanessa 7. päivänä toukokuuta.
Donald Trump jakaa nimikirjoituksia Spokanessa 7. päivänä toukokuuta.

Ei Trumpia ole muutenkaan paljon ahdisteltu, vaikka hän on päästellyt suustaan toinen toistaan erikoisempia sammakoita.

Viimeksi tiistaina Trump levitti vihjailevaan sävyyn roskalehti The National Enquirerin kohujuttua, jonka mukaan Ted Cruzin isä olisi ollut John F. Kennedyn salamurhaajan Lee Harvey Oswaldin kavereita, ehkäpä avustajakin.

Tuskin Trumpia pannaan näistä puheista tilille sen enempää kuin aiemmistakaan vastaavista. Trumpin tölväyksiä ei tunnuta pitävän poliitikon kantoina vaan osana viihdekuninkaan mediaperformanssia. Trumpia koskevat eri säännöt kuin muita poliitikkoja.

Jos Trumpia yritetään panna tiukoille, hän voi valita jonosta seuraavan median, joka käyttäytyy varmasti kiltimmin. Yhdysvalloissa riittää televisiokanavia puhumattakaan erilaisista verkkomedioista, mutta mikään niistä ei ole tarpeeksi vahva seisomaan suorassa Trumpin tapaisen hahmon edessä.

Foxin tähtitoimittaja Megyn Kelly yritti. Viime syksyn ensimmäisessä väittelyssä hän haastoi Trumpin tiukasti tämän naisvihamielisistä puheista. Loukkaantunut Trump vihjasi Kellyn olleen kireänä kuukautisten vuoksi ja jäi pois Foxin seuraavasta väittelystä.

Toimittajat ovat oppineet, että jos Trumpin panee tiukoille, tämä lyö takaisin sinne, missä tuntuu eli työnantajan rahapussiin. Ja siitä eivät Jeff Zucker ja hänen kollegansa välttämättä tykkää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat