Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperit paljastivat vain pienen osan ongelmaa – moni pankki on naimisissa rikollisen rahan kanssa

Panaman paperien paljastukset eivät ole nostaneet esiin veroparatiisien kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kirjoittaa kulttuuritoimituksen tuottaja Jukka Petäjä.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

On jotain mätää Tanskanmaassa, parahtaa Tanskan prinssi Hamlet William Shakespearen tunnetussa näytelmässä. Kuinka suuri onkaan Tanskanmaa, jatkaa puolalainen satiirikko Stanisław Jerzy Lec noin 350 vuotta myöhemmin Hamletin purkausta. Niin suuri, että se hyvinkin ulottuu aina Panamaan asti.

Hamletin sanallisen puhurin ketjutus tähän malliin tulee mieleen, kun seuraa saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodettujen Panaman paperien synnyttämää uutisointia. Yllättävää on, että julkisuudessa on keskitytty lähes yksin saamaan housut nilkoissa kiikkiin ne yksityishenkilöt ja suuryritykset, jotka ovat käyttäneet veroparatiiseja veronkiertoon tai verosuunnitteluun.

Kansainvälisiä rikollisjärjestöjä ei ole sen sijaan nostettu tikun nokkaan.

Jos haluaa tietää, missä rikollinen raha makaa ja poikii, kannattaa ehdottomasti perehtyä italialaisen toimittajan ja kirjailijan Roberto Savianon kirjaan Zero Zero Zero kansainvälisestä kokaiinikaupasta. Se paljastaa, että myös monet pankit Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Australiassa ovat harjoittaneet samanlaista rahavirtojen ohjailua kuin Panamassa toimiva lakitoimisto Mossack Fonseca.

Roberto Savianon mukaan esimerkiksi maaliskuussa 2010 neljänneksi suurimman Yhdysvaltalaisen pankkiketjun Wachovian varapääjohtaja joutui tunnustamaan, että pankki oli tarjonnut pankkipalveluita 22 meksikolaiselle rahanvaihtokassoille, jotka olivat paikallisten huumekartellien omistuksessa. Myös Sinaloan pahamainen kartelli oli kierrättänyt vuodesta 2004 alkaen useita miljardeja dollareita huumerahoja Wachovian pankkitileille.

Wachovia joutui maksamaan Yhdysvaltojen valtiolle 110 miljoonan dollarin vahingonkorvauksen ja 50 miljoonan dollarin sakot rahanpesusta. Samana vuonna pankin voitto oli 12,3 miljardia dollaria. Vain pieni naarmu pankille, moraalille sen sijaan iso haava.

Meksikolainen kartelli Los Zetas taas käytti Bank of Americaa rahanpesuun. Pankki palautti arvioiden mukaan vähintään miljoona dollaria kuukaudessa pestyä rahaa lailliseen käyttöön. Libanonin kanadalainen pankki puolestaan kierrätti kuukaudessa jopa 200 miljoonaa dollaria ’Ndranghetan huumerahoja. Saviano muistuttaa, että monet pankit ovat naimisissa rikollisen rahan kanssa. Useiden pankkien vakavaraisuus on kiinni järjestäytyneen rikollisuuden salatuista rahavirroista.

Toistaiseksi Panaman paperit eivät ole houkutelleet tutkijoita perkaamaan rikollisen rahan asemaa kansainvälisessä pankkijärjestelmässä. Aggressiivista verosuunnittelua hyödyntävien yritysten ja yksityishenkilöiden olisi syytä tietää, kenen joukoissa he seisovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat