Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertähdet julkaisevat levynsä nyt ennalta varoittamatta – mutta tästä ei saa etua enää pitkään, arvioi levy-yhtiöpomo

Aiemmin levyjulkistuksia ennakoi kuukausien markkinointi. Levymyynnille yllätysjulkaisu voi jopa tehdä hallaa, arvioi Universalin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen

Kulttuuri
 
Viime viikkoina albuminsa ovat yllätysjulkaisseet muun muassa Beyoncé, James Blake, Radiohead ja Drake.
Viime viikkoina albuminsa ovat yllätysjulkaisseet muun muassa Beyoncé, James Blake, Radiohead ja Drake.

Levyjen julkaisu on muuttunut viime vuosina. Siinä missä isojen artistien levyjä markkinoitiin ennakkoon kuukausikaupalla, nyt muusikot valmistelevat levynsä salassa ja julkaisevat ne yhtäkkiä. Usein niitä ennakoi korkeintaan salaperäinen kuva tai päivämäärä sosiaalisessa mediassa.

Viime viikkoina on tuntunut siltä, ettei levyjä millään muulla tavalla julkaistakaan: Beyoncén muutaman viikon vanha Lemonade ja Draken Views, James Blaken viime viikolla julkaistu The Colour In Anything ja Radioheadin eilen suoratoistopalveluihin tullut A Moon Shaped Pool saapuivat kaikki ilman kuukausien ennakkovaroituksia.

Kyse on huomioarvosta ja hypestä.

Tuomas Selänne
Kimmo Valtanen
Kimmo Valtanen

”Se on tietysti kortti, gimmick, jota ei jokainen artisti voi välttämättä pelata moneen kertaan”, sanoo Kimmo Valtanen, levy-yhtiö Universalin toimitusjohtaja.

”Se on tapa tehdä levystä puheenaihe, joka tarkoittaa että ihmiset menevät nopeasti hakemaan, kuuntelemaan ja katsomaan. Sillä saadaan omistettua globaalista julkisuudesta päivä tai pari.”

Yllätysjulkaisun hype-efekti vaatii onnistuakseen sen, että levyn julkaisee sellainen maailmantähti, jonka tekemiset ylittävät median julkaisukynnyksen.

Ilmiön edelläkävijä oli Radiohead, joka julkaisi In Rainbows -levynsä vuonna 2007 kahden vuoden salassa työskentelyn päätteeksi ”maksa mitä jaksat”-periaatteella. Se sai kansainväliset mediat kirjoittamaan levystä enemmän kuin perinteisestä levyjulkistuksesta. Varsinainen trendi yllätysjulkaisuista tuli Beyoncén Beyoncé-levyn myötä 2013.

Kaikki yllätysjulkaisukokeilut eivät ole olleet yhtä onnistuneita. Monelle artistille ne ovat imagomielessä kannattavia, mutta ainakin lyhyen tähtäimen levymyynnille ne voivat aiheuttaa hallaa.

Kun levy pidetään salaisuutena julkaisuunsa asti, fyysisiä levyjä ei saada ajoissa kauppoihin ja tuloja saadaan usein vain tietyistä suoratoistopalveluista. Muun muassa Rihannan Anti-levyn kohdalla levyn latauslinkkiä jaettiin ilmaiseksi sen jälkeen, kun levy oli kerran jo vuotanut.

”Sisällön myynnin kannalta yllätysjulkaisu ei ole järkevää, mutta jos mukaan lasketaan hype, näkyvyys ja mystiikka, sillä on oma arvonsa esimerkiksi Beyoncén kaltaiselle artistille”, Valtanen sanoo.

Kaikki eivät lähde trendiin mukaan. Esimerkiksi Red Hot Chili Peppers toimii edelleen perinteiseen tapaan: Maaliskuussa sosiaalisessa mediassa jaettiin tiedonmurusia uudesta albumista ja viime viikolla julkaistiin ensimmäinen single. Samassa yhteydessä kerrottiin, että levy ilmestyy kesäkuun 17. päivä. Suomen keikasta kerrottiin tänään.

Siinä on etunsa.

”Esimerkiksi Justin Bieberin uusimman levyn julkistuskampanja oli erittäin tarkasti suunniteltu ja läpiviety globaalisti, ja se menestyi monella mittarilla paremmin kuin yllätyshypetetyt julkaisut”, Kimmo Valtanen sanoo.

Vaatii vaikutusvaltaa ja vahvat juristit, että levyn onnistuu pitämään salaisuutena aikana, jossa tieto mistä aiheesta tahansa päätyy ennen pitää Twitteriin tai Instagramiin.

Viime vuosina otsikkoja syntyikin juuri siitä, että levyjä vuodettiin – vahingossa tai tarkoituksella. Nyt trendi on ollut laskussa.

Valtanen näkee yllätysjulkaisut samantyyppisenä trendinä, joka ei toimi loputtomiin.

”Väittäisin, että nyt ollaan jo menty saturaatiopisteen yli”, Valtanen sanoo.

”Jos yllätysjulkaisusta tulee uusi standardi, yllätys sulaa käsiin eikä media enää noteeraa niitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat