Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenruotsalainen yhtenäiskulttuuri on kriisissä

Kulttuuri
 

Vad vill ni ha – mitä te haluatte, kysyy laivan kapteeni ruoria kääntäessään jotenkin epätoivoisen ja kosiskelevan näköisenä. Kapteeninhan pitäisi olla se, joka tietää suunnan, joten tilanne vaikuttaa surkealta.

Laiva on Titanic – jäävuorta lähestyvä loistoristeilijä, ja kohtaus on Svenska Teaternin näyttämöllä tänä keväänä esitetystä Akse Petterssonin Titanic-näytelmästä, jossa Svenskanin johtaja Johan Storgård esitti itseään.

Näytelmässä koko suomenruotsalainen kulttuuri rinnastui traagisen lopun kohdanneeseen laivaan. Uppoaminen oli vääjäämätön.

Aivan kuin Storgård ruotsinkielisen teatteriyleisön edessä, tuntuu myös suomenruotsalainen media olevan neuvottomana uuden edessä. Mitä te haluatte, kuka on yleisömme, mitä meidän pitäisi tehdä?

Median kulutus muuttuu nopeasti entistä digitaalisemmaksi. Ruotsinkielistä mediaa seuraavalle harppaus Itämeren toisella puolella julkaistaviin sisältöihin on vaivaton. Klick!

Suomenruotsalainen identiteetti ei ehkä ole enää niin tarkkarajainen kuin ennen. Rkp:kään ei ole enää automaattisesti hallituksessa. Monet suomenruotsalaiset nuoret muuttavat nykyään hanakasti Ruotsiin, ja yhdeksi syyksi on sanottu yhä kielteisempi ilmapiiri ruotsinkielisiä ja ruotsin kielen opetusta vastaan.

Muuttoaallosta ilmaisi huolensa viimeksi maanantaina Rkp:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson Eurooppa-päivän tilaisuudessa Seinäjoella. Hän halusi muutosta asenneilmastoon ja parempaa tulevaisuudenuskoa vastavalmistuneille.

Silloin, kun lehtiä luettiin vain paperilta, pääkaupunkiseudun ruotsinkieliset olivat paljon luonnollisemmin kiinnittyneitä juuri Hufvudstadsbladetiin, koska se kannettiin kotiin aamuisin, eikä mitään nettiä ollut. Silti, edelleen paikallisella sanomalehdellä voi olla korvaamaton merkitys lukijoilleen.

Kuka muu seuraisi yhtä tarkkaan erityisesti ruotsinkielisten näkökulmasta vaikkapa kouluverkon uudistuksia Helsingissä. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ruotsinkieliset lehdet ovatkin onnistuneet kääntämään toimintansa menestykselliseksi.

On aivan selvää, että suomenruotsalainen yhtenäiskulttuuri on kriisissä osana suomalaisen yhteiskunnan muutosta. Mutta ei suomenruotsalaisuus ole yhtä nopean ja vääjäämättömän tuhon edessä kuin Titanic oli virren 396 eli Sua kohti Herrani jo soidessa.

KSF Median johtajuuskriisi yhdistettynä kulttuurin muutoksen vain tekee nyt ikävää jälkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat