Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenruotsalaiset toimittajat marssivat ulos – ”Meillä on ollut ammattitaidoton johto”

Hufvudstadsbladetia julkaisevan KSF:n journalistit syyttävät lehtien taloudellisesta tilanteesta johdon strategisia virheitä

Kulttuuri
 
Suomenruotsalainen media hätää kärsimässä - toimittajat marssivat ulos
Suomenruotsalainen media hätää kärsimässä - toimittajat marssivat ulos
Suomenruotsalaisia sanomalehtiä kustantavan KSF Median toimittajat ovat tyrmistyneitä yhtiössä alkavista yt-neuvotteluista. Muun muassa Hufvudstadsbladetia julkaisevan KSF:n toimitus marssi ulos maanantaina. Henkilöstön mukaan yrityksen kustannukset ovat karanneet käsistä johdon radikaalien virhearvioiden, oikukkaiden suunnanmuutosten ja strategisten kokeilujen myötä. He vetoavat omistajaan, että yhtiölle asetettaisiin uusi hallitus. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.
Fakta

Levikit laskevat

 Hufvudstadsbladet

Levikki 2015 30 735

(Muutos vuodesta 2010 -36,03 %)

 Österbottens Tidning

11 631 (-20,35 %)

 Västra Nyland

8 113 (-25,14 %)

Hufvudstadsbladetin toimituksesta asteli Mannerheimintielle maanantaina totinen ja vaitonainen joukko. Ulosmarssi on Suomen ruotsinkielisen median historiassa äärimmäisen harvinainen tapahtuma, ja nyt tunnelma oli kaukana hilpeästä.

Osa joukosta ilmoitti olevansa raivoissaan. ”Meillä on ollut ammattitaidoton johto, jonka tekemistä strategisista virheistä henkilöstö joutuu vastaamaan”, Hbl:n toimittaja Janne Strang tiivisti mielipiteet.

”Muutaman vuoden aikana meillä on ollut neljä eri toimitusjohtajaa, jotka kaikki ovat vetäneet eri suuntiin, ja hallitus on suostunut heidän näkemyksiinsä.”

Syynä poikkeukselliseen mielenilmaukseen ovat neljää muutakin ruotsinkielistä lehteä julkaisevan KSF Median ilmoitus tuoreimmista yt-neuvotteluista. Yhtiö ilmoitti viikko sitten vähennystarpeeksi runsaat 60 työpaikkaa, mikä on lähes kolmannes henkilöstöstä. Tätä ennen väkeä vähennettiin viidenneksellä vuonna 2014, jonka jälkeen moni nimekäskin toimittaja on jättänyt talon omaehtoisesti.

Tuoreimmat neuvottelut maanantaina aloittanut luottamusmies Sylvia Bjon pitää neuvottelutilannetta vaikeana.

”Ne luvut ovat todella suuria. On vaikea uskoa näin suurten vähennysten olevan mahdollisia.”

KSF:n toimitusosastot vetosivat maanantaina yhtiön omistajiin hallituksen vaihtamiseksi. Jättämässään kirjelmässä toimitusosastot katsovat, että yrityksen kustannukset ovat karanneet käsistä johdon toteuttamien ylioptimististen laskelmien ja radikaalien virhearvioiden myötä, ja vaativat lukujen julkistamista.

”Me emme ymmärrä, miten on mahdollista, että taloudellinen tilanne on vain huonontunut työntekijämäärän vähenemisestä huolimatta”, Hbl:n toimitusosaston puheenjohtaja Wilhelm Kvist sanoo. ”Haluamme tietää, mihin ne rahat ovat menneet.”

Strategisilla virheillä työntekijäpuoli tarkoittaa muun muassa päätöstä, jonka mukaan yhtiön lehdet alkoivat julkaista osittain yhteisiä sivuja. Hiljattain pyörretty päätös aiheutti ennakoitua suuremman tilaajakadon etenkin kahta lehteä tilaavissa.

”Itselleni viimeinen niitti oli, kun kolmeen lehteen sullottiin samat pääkirjoitukset”, Strang kertoo. ”Se osoitti täydellistä ymmärtämättömyyttä journalismista.”

Myöskään KSF:n maksumuurikokeilut eivät ole olleet menestyksiä.

Talousluvut toki puhuvat sen puolesta, että jotakin on tehtävä. Viime vuonna KSF Media teki tappiota lähes seitsemän miljoonaa euroa ja tänä vuonna tappioiden uskotaan nousevan entisestään. Pelastussuunnitelmassaan yhtiö on ilmoittanut henkilövähennysten lisäksi lopettavansa lehtipainon. Tämän lisäksi Västra Nyland ja Östnyland -sanomalehtien ilmestyminen harvenee kahteen kertaan viikossa.

Työntekijöiden kirjelmässä KSF:n pelastussuunnitelmaa nimitetään teurastukseksi.

Toisaalla menee paremmin. Muun muassa Vasabladetia, Österbottens Tidningia ja Syd Österbottenia julkaiseva HSS media onnistui kääntämään tuloksensa viime vuonna miljoonan voitolliseksi. Strangin mielestä ero selittyy osin erilaisella lukijakunnalla.

”Siellä ruotsin kieli on merkittävämmässä asemassa kuin pääkaupunkiseudulla, jossa lukijoiden identiteetti on aiempaa häilyvämpi. Nyt pitäisi siis kilpailla nimenomaan journalistisella osaamisella.”

KSF:n taustalla on erittäin varakas säätiö Konstsamfundet, joka tukee konsernia noin viidellä miljoonalla vuodessa. Moni toivoisi säätiön pelastavan suomenruotsalaisen journalismin kertaheitolla, mutta Sylvia Bjon ei jättipotteihin usko. ”Suurempi ongelma on se, että strategia on yhä hämärän peitossa. Nyt haluamme kuulla, mikä auttaa meidät irti tästä kierteestä.”

KSF:n toimitusjohtaja Jens Berg ei vastannut HS:n haastattelupyyntöön.

Kaisa Rautaheimo / HS
Hufvudstadsbladetin väki marssi ulos toimituksesta maanantaina iltapäivällä.
Hufvudstadsbladetin väki marssi ulos toimituksesta maanantaina iltapäivällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat