Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kriitikko näki jättimäisen Angry Birds -animaation: ”Hyvältä näyttää, mutta riittääkö se?”

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Rovio Animation
Elokuvan päähahmo on Red-lintu, jonka on vaikea sopeutua joukkoon.
Elokuvan päähahmo on Red-lintu, jonka on vaikea sopeutua joukkoon. Kuva: Rovio Animation

Onko mobiilipeli Angry Birdsiin perustuva suuren luokan animaatioelokuva hyvä? On ja ei. Suomalaisella rahalla tehty elokuva ei tekniseltä laadultaan poikkea Hollywoodin valtavirta-animaatioista.

Hyvä niin, mutta visuaalisuus on vasta lähtökohta.

Animaatiogenre on niin kilpailtu että yleisöinnostukseen tarvitaan enemmän. Elokuvaa varten Angry Birdsin hahmot on luotu uudestaan, oikeastaan upgreidattu. Linnuilla on nyt äänet, persoonallisuutta, jalkoja ja siivetkin. Elokuvassa lintujen maailma on ehyt, sitä on kiva katsoa. Lintumaailma muistuttaa myös tarpeeksi pelejä, joten irtiotto mobiilipelimaailmasta on tehty hallitusti.

Mutta kiinnostavatko mobiilipelistä tutut linnut ja heidän tarinansa suurta elokuvayleisöä?

Angry Birds -elokuvan yleisleima on aika hajuton. Niin kuuluu osin ollakin. Perhe-elokuva etsii mahdollisimman laajaa yleisöä.

Päähenkilö on punainen lintu Red, joka ei sopeudu joukkoon ja ärisee. Tarinan alussa Red joutuu vihanhallintakurssille, jossa hän tutustuu muihin (pelistä tuttuihin) lintuihin. Pian lintusaarelle saapuvat possut. Siat ovat aluksi kiltisti, mutta huijaavat pian lintujen munat itselleen. Lopuksi nähdään suuri yhteenotto. Tietenkin ritsoilla.

Hahmoissa ei kuitenkaan ole sellaista samaistumispintaa ja tarinassa sitä emotionaalista syvyyttä kuin suosituissa verrokkielokuvissa, vaikkapa Late Lampaassa tai Frozenissa. Uskon myös, että elokuvan (mies)hahmot eivät ole tarpeeksi lapsellisia upotakseen pienimmille katsojille. Ikäraja on Suomessa S, kaikille sallittu.

Näin elokuvasta englanninkielisen version. Suurempia juonipaljastuksia tekemättä voi kertoa, että mukana on nörttihuumoria (esimerkiksi Apple Store -vitsejä), elokuvahuumoria (kuten filmitähti Brad Pigg) ja sanaleikkejä (vaikka Hamnesty International).

Muuan hahmoista ostaa omenan eli Applen mutta tajuaa ettei hedelmä toimi puhelimena. Elokuvassa vilahtavat Hohto-elokuvan kauhukaksoset ja intertekstuaalisena vitsinä menevät myös musiikkilainat The Whosta ja Scorpionsista Rick Astleyyn.

Elokuvan yleisfiilis on jätkämäinen, mikä Amerikassa tarkoittaa myös vessahuumoria: on pylly-, pissa- ja oksennusvitsiä. Tarina ei myöskään kaihda räjäyttelyitä eikä muuta toimintaa. Leikkausrytmi on pääosin kiivas, välillä rauhaton. Kokeilevampiakin jaksoja elokuvassa on – kuten Suomessa animoitu lyhyt kohtaus.

Eli tiivistettynä: Elokuva on riittävän hyvä toimiakseen omillaan.

Kokonaan toinen kysymys on, lähteekö väki elokuvaa katsomaan vai menikö se juna jo kovaa vauhtia Angry Birdsien aseman ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat