Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kollegat kertovat: Riki Sorsa oli showmies ja vilpitön musiikkifani

Bändikaverit muistavat innokkaan ja räiskyvän laulusolistin, jonka elämänasenne oli positiivisempi kuin monilla muilla

Kulttuuri
 
Riki Sorsan vaiheet kuvin ja videoin – katso kooste urasta
Riki Sorsan vaiheet kuvin ja videoin – katso kooste urasta
Laulaja Riki Sorsa ammensi vaikutteensa brittirokista ja erottui laulajana boheemilla city-tyylillään. Uransa loppuvaiheessa hän taisteli syöpiä vastaan. HSTV:n kooste näyttää muun muassa sen, miten laulajasta kerrottiin 1980-luvulla HS:n sivuilla. Toimittaja: Esa Juntunen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Janne Elkki

Tiistaina kuollut laulaja Riki Sorsa oli showmies ja hyvin epäsuomalainen ihminen, sanoo Sorsan kanssa vuosia soittanut muusikko Ako Kiiski.

”Riki oli räiskyvä luonne, mutta toisaalta myös tavattoman sydämellinen”, Kiiski sanoo.

Nykyisin muun muassa Juha Tapion yhtyeessä ja Vain elämää -sarjan yhtyeessä soittava Kiiski oli Riki Sorsan Leirinuotio-yhtyeen basistina Sorsan kuumimman suosion aikana 1990-luvulla.

”Muistelin vastikään, että keikkoja tehtiin silloin hirveitä määriä, yhteensä jotain viidensadan ja tuhannen välillä.”

Riki Sorsan kuolemasta kertoi tiistai-aamuna Ilta-Sanomat.

Ako Kiiski muistuttaa, että vaikka Riki Sorsaa pidettiin usein iskelmälaulajana, hän oli tulkitsijana ja esiintyjänä kaukana suomalaisen iskelmätähden arkkityypistä.

”Riki oli mieletön musadiggari. Hän luki jatkuvasti brittiläisiä musiikkilehtiä ja osti valtavasti levyjä. Hänen juurensa olivat vanhassa brittirockissa, The Whossa ja Led Zeppelinissä. Olen muistellut keikkavuosien automatkoja, joille Riki otti mukaan aina huolella valitun kokoelman levyjä, aina hyvää musaa. Sieltä olen saanut omaan työhöni musiikillisen yleissivistyksen”, Kiiski kertoo.

Kitaristi Jukka Orma soitti Riki Sorsan ensimmäisellä soololevyllä ja oli mukana Sorsan yhtyeessä euroviisufinaalissa vuonna 1981.

”Ehkä positiivisin ihminen, jonka olen tuntenut”, Orma luonnehtii.

Myös Orma muistaa Sorsan innokkaana musiikkifanina, joka oli ryhtynyt laulajaksi, koska piti rockmusiikista niin paljon.

”Euroviisuretki oli pisin yhteinen matka meille. Myöhemmin, kun pääsin omasta arroganssivaiheestani, aloin törmätä Rikiin useammin ja ymmärsin paremmin hänen elämänfilosofiansa.”

Viimeksi Jukka Orma ja Riki Sorsa soittivat yhdessä puolitoista vuotta sitten syntymäpäiväjuhlissa.

Monet kollegat ovat muistaneet Riki Sorsaa myös sosiaalisessa mediassa.

Tommi Läntinen muistaa ja kiittää ”ystävää ja ammattiveljeä” ja Eppu Normaalin Juha Torvinen muistelee, kuinka Riki Sorsa kävi katsomassa Eppu Normaalin keikkoja 1980-luvulla.

”Siihen aikaan kaikenlaiset hemmot tulivat jostakin yökapakasta sopivasti Tavastialle keikan jälkeen takahuoneeseen kehumaan ja kiittelemään”, Torvinen kertoo Facebook-profiilissaan.

”Riki Sorsa kävi usein samalla asialla. Erona tosin, että hän seurasi aina meidän keikan alusta loppuun asti mikserillä ja halusi kuulla kun soitimme The Whon Behind Blue Eyesin. Rehti kaveri.”

Esko Keski-Oja
Riki Sorsa edusti Suomea Euroviisujen finaalissa vuonna 1981. Mukana yhtyeessä oli myös kitaristi Jukka Orma (kolmas vas.).
Riki Sorsa edusti Suomea Euroviisujen finaalissa vuonna 1981. Mukana yhtyeessä oli myös kitaristi Jukka Orma (kolmas vas.).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat