Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen koululaitos saa taas kehuja, nyt ranskalaisohjaajan elokuvassa

Cyril Dionin miljoonayleisön kerännyt, 30 maahan myyty elokuva esittää myönteisiä malleja ympäristöuhkien edessä.

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Cyril Dion kertoi Tomorrow-elokuvastaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Cyril Dion kertoi Tomorrow-elokuvastaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Sara Aaltio / HS

Pelottelulla ja saarnaamisella ei voi estää maailman tuhoa”, sanoo ranskalainen elokuvaohjaaja Cyril Dion. Hän kertoo esimerkin omasta elämästään.

Pari vuotta sitten Dion (s. 1978) suostui viemään poikansa pikaruokalaan, kun tämä sitä kovasti mankui ja oli kiirekin. Siellä pepperonin käry pullautti hänen mieleensä kuvat lukemattomista lihan tehotuotannossa kidutetuista ja kuolevista eläimistä.

”Kotona meuhkasin siitä vaimolleni, kunnes hän puuskahti lopulta kyllästyneenä, että tee sitten jotain ja tuki suusi. Tajusin, että hän oli oikeassa ja rupesin kasvissyöjäksi. Sen jälkeen en ole saarnannut asiasta kenellekään, mutta tarjoan esimerkin.”

Lisää esimerkkejä Dion tarjoaa dokumentissa Tomorrow (Demain), jonka hän on ohjannut Mélanie Laurentin kanssa. Kotimaassaan Ranskassa se on saanut yli miljoona katsojaa ja parhaan dokumentin César-palkinnon, sikäläisen Oscarin.

Ohjaajat kiertävät maailmaa etsimässä tapoja torjua ilmastonmuutoksen aiheuttamaa tuhoa. Työtapa on aikalailla samanlainen kuin amerikkalaisella Michael Moorella dokumentissa Where to Invade Next, joka pyörii meillä ohjelmistossa.

Molemmissa elokuvissa käydään ihastelemassa Suomen koululaitosta. Moore vieraili Vantaalla, Dion ja kumppanit Espoon Kirkkojärven koulussa. Dion kävi siellä jo aikaisemmin, kun teki juttupakettia koulutuksesta Kaizen-lehteen, jota oli mukana perustamassa.

”Teillä oppilaat eivät ole aggressiivisia, vaikka heidän annetaan toimia vapaasti! Ranskan kouluissa on hiljaista vain pakolla. Meillä opettajat pelkäisivät menettävänsä arvovaltansa, jos olisivat lasten kavereita. Rehtorin oppilaat kohtaavat vain, jos ovat tuhmia.”

Mooren ja ranskalaisten dokumentit ovat kuitenkin erilaisia. Siinä missä Mooren omahyväinen olemus paistattelee liki joka kuvassa, ranskalaiset menevät asia edellä. Tomorrow’n sävy muistuttaa Naomi Kleinin kirjaa Tämä muuttaa kaiken.

”Ai Michael Mooreko omahyväinen? Sepä yllätys”, Dion sanoo sarkastisesti. ”En ole vielä nähnyt hänen elokuvaansa. Se ei ole tullut Ranskaan.”

Tomorrow’ta kuvattiin kymmenessä maassa. Siinä käydään muun muassa kuihtuvassa Detroitissa katsomassa, kuinka asukkaat tuottavat ruokaa kaupunkiviljelmillä. Pienviljelmät ja luomumenetelmät voivat tuottaa paljon suuremman ja laadukkaamman sadon kuin tehoviljely.

Islannissa ihmetellään uusiutuvilla energioilla saavutettua omavaraisuutta ja riippumattomuutta öljystä. Monessa paikassa käyttöön otetut vaihtoehtoiset paikallisvaluutat tarjoavat mahdollisuuden irtautua tuhoisasta globaalista talousliberalismista. Ja niin edelleen.

”Me taiteilijat vaikutamme tunteisiin. Siinä piilee suuri vastuu, koska tunteet ovat suuri voima. Tutkimuksissa on huomattu, että politiikkaakin käsitellään ennen kaikkea tunteilla. Meidät on ympäröity pelolla, eikä se auta. On aika etsiä myönteisiä vaihtoehtoja.”

Suomessa on keskusteltu myös kuuluisan koulujärjestelmämme tasa-arvon rapautumisesta. Eikö Dion kuullut ollenkaan sellaista kritiikkiä?

”Kuulin kyllä. Emme edes odottaneet, että mikään kuvaamamme olisi täydellistä. Mutta halusimme tuoda esiin parhaat vaihtoehdot.”

Tomorrow ei kuitenkaan venytä totuutta yhtä suurpiirteisesti kuin Moore toisinaan. Muuten senkin tekijät ovat ilmeisesti olleet valmiita melkoisiin uhrauksiin, jotta sanoma menisi perille. Selostusääni on englantia! Ranskalaisessa elokuvassa!

”Se on kansainvälinen versio! Ranskassa kukaan ei katsoisi ranskalaista elokuvaa englanniksi”, Dion sanoo ja nauraa koko ajatukselle. ”Teimme tämän version, koska halusimme, että elokuvamme matkustaa.”

Tomorrow onkin ostettu 30 maahan, myös Suomeen.

Tomorrow’n ensi-ilta on perjantaina 13.5.

Dokumentin tekijät vierailivat myös Kirkkojärven koulussa.
Dokumentin tekijät vierailivat myös Kirkkojärven koulussa.
Elokuvan tekijät etsivät parempaa huomista esimerkiksi Islannista.
Elokuvan tekijät etsivät parempaa huomista esimerkiksi Islannista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat