Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommy Lindgren vaihtoi laulukielen suomeen ja täytti soololevynsä hitailla ja surumielisillä kappaleilla

Lindgren käy Sininen kaupunki -levyllään vuoropuhelua itsensä kanssa

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Tommy Lindgreniltä on ilmestynyt uusi albumi Sininen kaupunki.
Tommy Lindgreniltä on ilmestynyt uusi albumi Sininen kaupunki. Kuva: Sara Aaltio / HS

Päivän ensimmäisen cappuccinon tilannut Tommy Lindgren on tohkeissaan, sillä on hän löytynyt tulomatkalla kirjakaupasta arvostamansa sanataiteilijan rintanapin.

Kuvan harjastukkainen ja isokorvainen hahmo voisi olla joku punkrockin juhlavuotta viettävä ikämiesmuusikko. Mutta hän edustaa toista aikaa ja kirjallista tyyliä. ” Beckett ”, lukee napissa.

”Hän kolahti minulle lukiossa varsinkin tragikoomisella näytelmällä Huomenna hän tulee. Minulla on siitä isältäni perimä englanninkielinen pokkaripainos, joka hajoaa jo melkein käsiin”, nauraa Lindgren.

Samuel Beckett on läsnä myös Lindgrenin ensimmäisellä suomenkielisellä levyllä Sininen kaupunki. Mutta ei vain yhdessä kappaleessa nimeltä mainittuna, kasvoilta ”uurteiseksi kynnettynä” miehenä.

Helsinkiläisen nuorukaisen maailmankuvaa muokannut kirjailija kuultaa myös muissa levyn pitkissä ja puoliksi puhutuissa teksteissä, joissa sekoittuvat uni ja valve, toivo ja toivottomuus sekä tietysti odotus.

Ja odottaa niitä on täytynytkin – yli viisitoista vuotta.

Don Johnson Big Bandin sanoittajana ja vokalistina uransa aloittaneen Lindgrenin, 38, ensimmäinen ja keskeinen työkieli on ollut tähän saakka englanti.

”Se oli 1990-luvun lopussa se hip hopin kieli, eikä suomi tullut edes kysymykseen”, muistaa Lindgren yhtyettä, jonka hän perusti lukiokaveriensa, Johannes Laihon ja Kari Saarilahden kanssa.

Englanti oli kympin oppilaan ydinosaamisaluetta, sillä hän oli viettänyt juuri vuoden vaihto-oppilaana Kaliforniassa. Don Johnson Big Bandin puhemiehenä hän keräsikin mainetta väsymättömänä, tajunnanvirtaisilta vaikuttavia tekstejään ylinopeudella latelevana moottoriturpana.

Pitkään valmistellun Sinisen kaupungin kappaleet eivät ole Lindgrenin ensimmäisiä suomenkielisiä, mutta ensimmäisiä omalla yhtyeellä. Pään avasi keväällä 2013 julkaistu Burnaa, jazzyhtye Ricky-Tick Big Bandin ja kolmesta rap-artistista kootun Julkisen Sanan yhteinen albumi.

”Sen vastaanotto vahvisti itsetuntoa ja rohkaisi kokeilemaan: ehkä voisin tehdä jotain muutakin suomeksi. On tässä ollut silti opettelemista, vaikka kyse on äidinkielestäni.”

Sininen kaupunki on julkaisu Lindgrenin nimissä, mutta on oikeastaan yhtyelevy: hänen, kitaristi Jarmo Saaren, rumpali Teppo Mäkysen ja lyömäsoittaja Abdissa Assefan, joka soittaa levyllä poikkeuksellisesti bassoa. He ovat säveltäneet kappaleet tasapuolisesti ja osallistuneet niiden sovitukseen.

”He lähettivät minulle vuoden ajan demoja, joista valitsin työstettäviksi hitaimmat, surumielisimmät ja usvaisimmat”, Lindgren kärjistää. Tyylillisiltä lähtökohdilta levy on yhtä moninainen kuin Don Johnson Big Bandilla, mutta silti toisenlainen – ei hip hoppia tai jazzia eikä hilpeää tanssimusiikkia.

Sininen kaupunki onkin albumikokonaisuus, jonka yksityiseltä vaikuttavat ja pääosin ihmissuhteiset tekstit ovat syntyneet musiikin rinnalla. Mutta niiden minäkertoja ei ole Lindgren.

”Teksti voi saada alkunsa omasta tunteesta tai oivalluksesta, mutta ne eivät kerro minusta kirjaimellisesti tai edes etäännytetysti.”

Lindgren käy parissa kappaleessa silti vuoropuhelua itsensä kanssa – ainakin sen entisen Amnestyn työntekijän ja poliittisen historian opiskelijan. Kärkevin on Kuiskaa ja huuda, jossa väsynyt kertoja avaa turhaumistaan maahan, jossa ”ajatteluu vihataan ja äly on kuin saaste”.

”Radiossa kysyttiin olenko protestilaulaja”, Lindgren sanoo. ”No en. Mutta jotain tässä vihapuheisessa, rasistisessa ja heikompia kyykyttävässä tilanteessa täytyy sanoa. Ja toivoa, että voimat synnyttävät vastavoimia.”

Sinisen kaupungin julkaisukonsertti Aleksanterin teatterissa 18.5.

Sara Aaltio / HS
”Jotain tässä vihapuheisessa tilanteessa täytyy sanoa”, sanoo Tommy Lindgren.
”Jotain tässä vihapuheisessa tilanteessa täytyy sanoa”, sanoo Tommy Lindgren.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat