Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä Lady Gagan ja Justin Bieberin hitit olisivat kuulostaneet 1920-luvulla — amerikkalaisyhtye tuo uusvanhat versionsa Helsinkiin

Helsinkiin saapuva Postmodern Jukebox esittää Lady Gagaa 1920-luvun swinginä ja Ellie Gouldingia 1960-luvun tyttöpoppina

Kulttuuri
 
Misti Layne
Scott Bradlee huomasi, että pianonsoitto on hauskaa.
Scott Bradlee huomasi, että pianonsoitto on hauskaa. Kuva: Misti Layne

Lontoo

Metrossa minulle valkenee, mistä on kyse. Mitä lähemmäs Camdenia kolistelemme, sitä enemmän vaunuun pakkautuu ihmisiä tyylikkäissä leningeissään, hatuissaan ja solmioissaan. Yhä useammalla on jaloissaan tanssikengät.

Kaikilla on sama määränpää: Lontoon Roundhouse, jossa esiintyy amerikkalaisen Scott Bradleen orkestroima Postmodern Jukebox. Jo ennen klubiin astumista on selvää, että luvassa ei ole tavallinen keikka.

Tiedossa on juhla, johon yleisö voi laittautua ja jossa jalalla voi laittaa koreasti.

Tämä saattaa osaltaan selittää yhtyeen ilmiömäisen suosion.

Postmodern Jukebox on neljän kuukauden mittaisella Euroopan-kiertueella, joka pysähtyy torstaina Helsingissä. Esimerkiksi Lontoossa yhtye soitti kahtena iltana 3 000 henkeä vetävässä Roundhousessa, ja vain kuukautta myöhemmin yhtye palasi kaupunkiin: nyt 5 000 hengen saliin.

Se on hyvin yhtyeeltä, jolla ei ole ensimmäistäkään omaa kappaletta. Postmodern Jukebox on erikoistunut esittämään päivän hittejä vanhan ajan tyyliin: Miley Cyrusia doowopina, Ellie Gouldingia 1960-luvun tyttöpoppina tai vaikka Lady Gagaa 1920-luvun swinginä.

”Aloin tehdä musiikkia, jota toivoin kuulevani radiossa. Ilmeisesti minun olisi pitänyt syntyä monta vuosikymmentä aiemmin”, Scott Bradlee, 34, naurahtaa. ”Kaikki alkoi George Gershwinin Rhapsody in Bluesta. Sen kuultuani ymmärsin, että pianonsoiton ei tarvitse olla tylsää. Löysin kaikki nämä entisaikojen levyt, jotka kuulostivat niin runsailta ja eläviltä.”

”Samaan aikaan halusin, että Postmodern Jukebox olisi jollain tavoin sidoksissa myös tähän päivään, minkä takia aloimme esittää uusia kappaleita. Yllätys oli tietysti se, että niin monet muut tuntuivat janoavan tällaista musiikkia. Nuoremmat ovat tutustuneet vanhempaan musiikkiin kuultuaan meitä, ja samaan aikaan vanhemmat kuulijat ovat löytäneet Justin Bieberin tai Lady Gagan meidän versioimina.”

Ilmiömäisen Postmodern Jukeboxin suosiosta tekee se, että yhtye toimii käytännössä ilman välikäsiä tai suurten levy-yhtiöiden taustatukea. Se on luonut suosionsa omin avuin yksinkertaisesta syystä: levy-yhtiöille yhtye oli ”liian marginaalinen”.

Tästä johtuen Scott Bradlee latasi videonsa nettiin ja todisti epäilijöiden olevan väärässä. Postmodern Jukeboxin versiot ovat keränneet satoja miljoonia kuuntelukertoja esimerkiksi YouTubessa.

”Minun on täytynyt todistaa ideani toimivuus joka askeleella. YouTuben hienous on tietysti siinä, että ensimmäistä kertaa musiikin historiassa kuka tahansa saa musiikilleen maailmanlaajuisen jakelun ilman ensimmäistäkään levytyssopimusta. Olemme onnistuneet tekemään tämän kaiken suusta suuhun -menetelmällä ja suoraan kuulijoillemme.”

”YouTube on meille myös kaikkein järkevin kanava, koska se on niin nopea. Jos kuulen uuden kappaleen, josta haluan tehdä version, saamme sen äänitettyä ja ihmisten kuultaville alle viikossa.”

Postmodern Jukeboxin musiikillinen skaala kattaa noin puoli vuosisataa 1920-luvulta 1960-luvulle. Millaiset kappaleet istuvat teille, ja miten keksit niille uuden tyylin?

”Melkein minkä tahansa kappaleen voi tehdä melkein millä tahansa tyylillä. Tyyli on vain jotain, jota teet kappaleelle. Minun tavoitteeni on ottaa laulu, jonka ihmiset ovat tottuneet kuulemaan yhdellä tavalla. Sitten käännän sen täysin ylösalaisin.”

”Yleensä tartun ensiksi sanoitukseen ja alan miettiä, mille aikakaudelle se sopisi. Esimerkiksi Guns N’Rosesin Sweet Child of Mine on pohjimmiltaan silkkaa bluesia, minkä vuoksi sijoitin sen 1920-luvulle ja tein version Bessie Smithin tyyliin. Se antoi kappaleelle aivan uuden elämän, ja sitä ajan takaa.”

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox esiintyy 12.5. Helsingin Kulttuuritalossa (Sturenkatu 4).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat