Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levyjulkistusyllätystä ei voi toistaa loputtomiin

Aiemmin levyjulkistuksia ennakoi kuukausien markkinointi. Levymyynnille yllätysjulkaisu voi jopa tehdä hallaa, arvioi Universalin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Levyjen julkaisu on muuttunut yllätysbisnekseksi. Muusikot valmistelevat levynsä salassa ja julkaisevat ne yhtäkkiä. Usein niitä ennakoi kuukausien markkinointikampanjan sijaan salaperäinen kuva sosiaalisessa mediassa. Viime viikkoina taktiikka on ollut käytössä taajaan.

Beyoncén pari viikkoa vanha Lemonade ja Draken Views, James Blaken viime viikolla julkaistu The Colour In Anything ja Radioheadin sunnuntaina suoratoistopalveluihin tullut A Moon Shaped Pool saapuivat kaikki pienempinä tai suurempina yllätyksinä.

Kyse on huomioarvosta. Parhaimmillaan riittävän kuuluisa artisti saa yllätysjulkaisulla koko maailman mediahuomion ainakin muutamaksi päiväksi.

”Se on tietysti kortti, gimmick, jota ei jokainen artisti voi välttämättä pelata moneen kertaan”, sanoo Kimmo Valtanen, levy-yhtiö Universalin toimitusjohtaja.

Ilmiön edelläkävijä oli juuri Radiohead, joka julkaisi In Rainbows -levynsä vuonna 2007 kahden vuoden salassa työskentelyn päätteeksi ”maksa mitä jaksat”-periaatteella. Se sai kansainväliset mediat kirjoittamaan levystä jutun toisensa jälkeen. Varsinainen trendi yllätysjulkaisuista tuli Beyoncén Beyoncé-levyn myötä 2013.

Kaikki yllätysjulkaisukokeilut eivät ole olleet yhtä onnistuneita. Monelle artistille ne voivat olla imagomielessä kannattavia, mutta ainakin lyhyen tähtäimen levymyynnille ne voivat aiheuttaa hallaa.

Kun levy pidetään salaisuutena julkaisuunsa asti, fyysisiä levyjä ei saada ajoissa kauppoihin ja tuloja tulee usein vain yksittäisistä suoratoistopalveluista. Huolellisetkin suunnitelmat voivat mennä myttyyn ja levy lipsahtaa verkkoon ennen aikojaan. Muun muassa Rihannan Anti-levyn latauslinkkiä jaettiin ilmaiseksi sen jälkeen, kun levy oli jo vuotanut.

On siis monta syytä, mikseivät kaikki lähde trendiin mukaan. Esimerkiksi Red Hot Chili Peppers toimii edelleen perinteiseen tapaan: Maaliskuussa sosiaalisessa mediassa jaettiin tiedonmurusia uudesta albumista ja viime viikolla julkaistiin ensimmäinen single. Samassa yhteydessä kerrottiin, että levy ilmestyy 17. kesäkuuta. Suomen keikasta kerrottiin maanantaina. Resepti toimii.

Vaatii vaikutusvaltaa ja vahvat juristit, että levyn onnistuu pitämään salaisuutena aikana, jossa tieto mistä aiheesta tahansa päätyy ennen pitkää Twitteriin tai Instagramiin.

Viime vuosina otsikkoja syntyikin juuri siitä, että levyjä vuodettiin – vahingossa tai tarkoituksella. Nyt yllätysjulkaisu on korvannut vuodot keinona hankkia levylle julkisuutta.

Valtasen mielestä myös yllätysjulkaisuissa ollaan jo menty saturaatiopisteen yli: ”Jos yllätysjulkaisusta tulee uusi standardi, yllätys sulaa käsiin eikä media enää noteeraa niitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat