Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman twerkkaajat valesaamenpuvuissa kuumentavat tunteita – ”teoksessa ei ole kyse saamelaisuudesta”

Kiasman intendentin mukaan kyseessä on väärinkäsitys siitä, mitä teos käsittelee

Kulttuuri
 
Paavo Lehtonen
Jenni Hiltusen Grind-videoteoksessa hytkytään dancehall-tyylisesti myös saamenpuvun kopiossa.
Jenni Hiltusen Grind-videoteoksessa hytkytään dancehall-tyylisesti myös saamenpuvun kopiossa. Kuva: Paavo Lehtonen

Kiasman huhtikuussa avautuneessa kokoelmanäyttelyssä esillä oleva Jenni Hiltusen videoteos Grind herättää tunteita.

Kuvataiteilijat Marja Helander ja Outi Pieski kritisoivat maanantaina 9. toukokuuta Helsingin Sanomien mielipidesivuilla Kiasman päätöstä vuodelta 2012 ostaa kokoelmiinsa Hiltusen teos.

Videoteoksessa naiset hytkyvät saamenpukukopioissa dancehall-tyylisesti.

”Vaikutelmaksi jää, että saamenpukujäljitelmät ovat mukana teoksessa vain eksotiikan vuoksi”, saamelaistaiteilijat kirjoittavat.

”Ostamalla teoksen Kiasma on osana Kansallisgalleriaa mielestämme symbolisesti siunannut alkuperäiskansojen kulttuurisen hyväksikäytön.”

”Me emme missään nimessä siunaa alkuperäiskansojen minkäänlaista hyväksikäyttöä”, sanoo Kiasman kokoelmaintendentti Arja Miller.

Millerin mielestä kyseessä on väärinkäsitys siitä, mistä teoksessa on kysymys.

”Meille Kiasmassa saamelaisten oikeudet on tärkeä asia, mutta emme kokeneet myöskään, että tässä teoksessa olisi niistä kyse”, Miller sanoo.

”Taiteilija hyödyntää teoksessaan saamelaisuuden symboleita samoin kuin muitakin kulttuurisia symboleita”, Miller sanoo.

Videoteoksen voi katsoa myös verkossa:

GRIND from Jenni Hiltunen on Vimeo.

Hiltusen teos hankittiin Kiasman kokoelmiin Kiasmassa vuonna 2012 esillä olleen Thank you for the music -näyttelyn yhteydessä. Näyttely käsitteli nykytaiteen ja popmusiikin välisiä yhteyksiä.

Näyttelyn kuratoinut Arja Miller otti yhteyttä Kuvataideakatemiasta vuonna 2007 valmistuneeseen ja silloin jo lukuisia yksityisnäyttelyitä pitäneeseen Hiltuseen, joka oli käsitellyt musiikkivideokulttuuria teoksissaan aikaisemminkin. Silloin tekeillä ollut Grind-teos valittiin näyttelyyn. Teos oli saanut inspiraationsa muun muassa MTV-musiikkikanavan The Grind -nimisestä ohjelmasta.

Kiasman kokoelmaintendenttinä työskentelevä Miller esitti teoksen hankintaa Kiasman hankintalautakunnalle, ja museon silloinen johtaja Pirkko Siitari teki lopullisen hankintapäätöksen.

Miller vahvistaa, että teoshankinnasta käytiin keskustelua, kuten Pieski ja Helander mielipidekirjoituksessaan kirjoittavat.

”Tiedostimme, että meidän pitää keskustella siitä, miksi tämä on meidän mielestämme tärkeä teos, koska tässä on väärintulkinnan vaara”, Miller sanoo.

Grind-teoksen tehneen Jenni Hiltusen mielestä keskustelu tuntuu erikoiselta, sillä teos ei käsittele saamelaisuutta, kerro alkuperäiskansan asemasta tai ota kantaa Suomen valtion ja saamelaisten väliseen suhteeseen.

”Nyt ei keskustella siitä, mikä teoksen sisältö on vaan katsotaan yhtä yksityiskohtaa”, Hiltunen sanoo.

”Jos teosta katsoo laajemmin, se kertoo mun mielestä todellisuudesta, jossa ilmiöt ja kulttuurit sekoittuvat toisiinsa”, Hiltunen sanoo.

Viihteestä on tullut merkittävä osa elämää, ja valtavirtaan nousee ilmiöitä, joiden kulttuuriset juuret ovat ihmisille epäselviä.

”Voi ajatella vaikka rap-musiikkia, tatuointeja tai rastoja”, Hiltunen sanoo.

”Maailma on tällä hetkellä tosi nurinkurinen ja hämmentävä ja karnevalisoitunut, ja teos yrittää kiteyttää sitä laajemminkin.”

Taiteessa on mahdollista tehdä näkyväksi ilmiöitä, jotka viihdekulttuuri hyväksyy pureskelematta.

Aitojen ja kopioitujen saamelaispukujen problematiikkaa Hiltunen ei lähde ruotimaan.

Vaikka saamelaiskäräjät on paheksunut kopioitujen saamenpukujen hyväksikäyttöä esimerkiksi matkailumainoksissa ja viihteessä jo vuosien ajan, laajempaan tietoisuuteen aihe nousi joulukuussa 2015. Silloin selvisi, että Suomen 1. perintöprinsessa Carola Miller oli aikeissa käyttää saamenpukukopiota Miss Maailma -kilpailussa. Kritiikin myötä Miller vaihtoi kilpailuasuaan.

Nyt käytävä keskustelu kytkeytyy myös helmikuussa alkunsa saaneeseen debattiin kulttuurisesta omimisesta. Silloin suomalais-jemeninjuutalainen bloggaaja Koko Hubara kirjoitti pitävänsä loukkaavana tapaa, jolla Laura Lindstedt, kantasuomalainen, kirjoitti Finlandia-palkitussa Oneiron-romaanissaan juutalaisesta naisesta.

Petri Virtanen
Jenni Hiltusen Grind-teos on parhaillaan esillä Kiasman kokoelmanäyttelyssä.
Jenni Hiltusen Grind-teos on parhaillaan esillä Kiasman kokoelmanäyttelyssä.

”Neljäkin vuotta sitten maailma oli vähän erilainen kuin nyt”, sanoo Arja Miller.

”En sano, ettemmekö me hankkisi [Grind-]teosta nyt, mutta silloin nämä asiat eivät olleet niin pinnalla. En myöskään tarkoita, etteikö se olisi asiallista, että ne ovat pinnalla.”

”Mutta on eri asia mitä taiteessa saa käsitellä ja miten taide saa käyttää eri kulttuurisia aineksia”, Miller jatkaa.

”Ollaan vaarallisilla vesillä, jos museo tai kuraattori rupeaa kontrolloimaan, mitä taiteilija saa tai ei saa tehdä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat