Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän vuoksi uskomme huuhaa-blogien älyttömiä ruokatietoja: Siitä tuli meidän uskontomme

Kulttuuri
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Safkatutka on suosittu suomalainen ravitsemusblogi, joka on muun muassa julkaissut Like-kustantamon kautta kirjan.

Vapun alla Safkatutka latasi Facebookiin kuvan. Se on tällainen:

Vastakkainasettelu on, no, järjetön.

Vasemman puolen prosessoidussa maailmassa ei pelkästään tarjota lääkkeitä, vaan ilma on tumma, seinään on kirjoitettu sanat ”vero” ja ”laina” (pelottaa!) poliisi on väkivaltainen ja isoveli kyttää valvontakameroista, etteivät kadulla lihavina lyllertävät ihmiset pääse laihtumaan.

Oikealla on luomua, aurinko, hymyilevä perhe ja lääkekyltin tilalla ”vitamins & herbs”.

Selväksi tulee. Einekset helvetti, luomu taivas.

Tyylissä on jotain tuttua: se on kuin kopio lähetyssaarnaajien lehtien kiiltokuvamaisista kuvista. Nyt minua vain käännytetään oikealle hyllylle ruokakaupassa.

Tuntuu vähän oudolta, mutta ei ole sitä.

Kuva on näet täydellinen kiteymä nykymuotoisesta hengellisyydestä, johon olemme internetissä kääntyneet.

Siis mitä? Mitä?

Katsotaanpa selitykseksi vähän lukuja.

Järjestäytynyt uskonto on alkanut viime vuosikymmeninä rapistua.

Kun Suomessa vuonna 2000 oli noin 660 000 uskontokuntiin kuulumatonta ihmistä, nyt heitä on jo noin 1,3 miljoonaa. Luterilaisen kirkon jäsenet ovat huvenneet 4,4 miljoonasta karvan alle 4 miljoonaan.

Sama kuvio toistuu Yhdysvalloissa. Uskonnollisena pidetyssä maassa uskonnottomien osuus on noussut vuoden 1990 pienistä prosenteista jo yli 20 prosenttiin.

Yksi suuri syypää on internet. Yhdysvalloissa on osoitettu uskonnottomuuden alkaneen yleistyä nopeasti yhtä aikaa internetin kanssa. Kun tieto muista uskonnoista ja elintavoista (ja köh, pornosta, köh) nettiä selaamalla lisääntyy, entistä useampi hylkää kirkkonsa, ajatellaan.

Luvut voivat kuitenkin kertoa myös muusta.

Verkko ei näet välttämättä tee meistä uskonnottomia vaan ennennäkemättömän hengellisiä.

Aiheesta puhui aiemmin keväällä Jonathan Sacks, Britannian entinen päärabbi, nykyisin palkittu puhuja ja tutkija. Sacksin mielestä ihmiskunta elää paraikaa ”viidettä uskonnollista käännettä”, jonka pääsyyllinen on internet.

Sacksin mukaan ihmiskunnan hengelliset käänteet ovat osuneet suurin piirtein yksiin viestintäteknologian mullistusten kanssa. Nuolenpääkirjoitus osui sivistyksen syntyyn, aakkoset selvärajaiseen monoteismiin, käsinkopioidut kirjat kristinuskon leviämiseen ja kirjapainotaito uskonpuhdistukseen. Mihin internet osuu?

Ainakin juuri nyt verkko korvaa uskontoa läjällä uskomuksia.

Uskomukset voivat liittyä ruokaan. Ihmiset hylkäävät tieteentekijät ja uskovat heidän sijastaan naapurin Maken Facebookiin panemia ikuisen elämän tuovia kasvispirtelöohjeita, vaikka ne olisivat kuinka järjettömiä. On kätevää, kun profeetta puhuu statusviesteillä.

Uskomukset voivat liittyä väkivaltaan. Internet on ääriliikkeiden paras värväyskeino. Sacksin mielestä uuden ajan verkkohengellisyyden paras hyödyntäjä on Isis. Hyvään pyrkivät uskonliikkeet taas ovat Facebookin tunnemarkkinoilla epäonnistuneet, vaikka paavi jo twiittaakin.

Uskomukset voivat liittyä haluun kuulua ryhmään. Facebookin höyrypäisimmät ryhmät ovat melkein kuin kultteja, joissa johtajien sääntöjä ja maailmankatsomusta on seurattava tai lentää ulos. Niissä pönkitetään omaa identiteettiä sopivilla tiedoilla kunnes toisin ajattelevat alkavat muistuttaa vääräuskoisia – eikä sellaisia edes voi enää ymmärtää.

Ja sitten on politiikka. Ei ole sattumaa, että saarnaavat populistit ovat usein myös taitavia sosiaalisen median hyödyntäjiä.

Somessa tunteen ja niistä elävien kuohujen on sanottu korvaavan järkiargumentit.

Selitys saattaakin olla kovin inhimillinen: ehkä onkin niin, että tarve uskoa ja kokea itseään suurempia ja rationaalisuuden tuolla puolen olevia asioita ei tilastoista huolimatta ole kadonnut minnekään vaan muuttaa muotoaan. Nyt kokemus vain kootaan itse uskomus uskomukselta.

Vaikka Safkatutkaa ei voikaan verrata vuosituhantisiin uskontoihin, sen uskonnollisen symboliikan käyttö on tässä valossa täysin loogista: Vesimiehen aika ja new age tulivat, mutta niiden kanava onkin Facebook-fiidi.

Vasta taannoin ravitsemusterapeutti ihmetteli HS:ssä, miten vastaanotolle tulevat ihmiset uskovat kritiikittä verkossa leviävää huuhaa-tason ravitsemustietoa ja lietsovat itsensä sillä aivan sekaisin.

Ihmettelyn voi lopettaa.

Me löysimme Facebookista jotakin, mihin uskoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat