Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä vihaa ennakkosuosikkia – Ukrainan edustaja kertoo tänään tarinan Stalinin ajalta

Ukrainan edustaja Jamala teki laulun, jonka Venäjä halusi kieltää viisuissa kokonaan. Tänään hänen isoisoäitinsä tarina kuullaan viisulavalla Tukholman Globenissa.

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Ukrainan Jamala eli Susana Džamaladinova kilpailee tänään torstaina Euroviisujen toisessa semifinaalissa.
Ukrainan Jamala eli Susana Džamaladinova kilpailee tänään torstaina Euroviisujen toisessa semifinaalissa. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Illan viisut esitysjärjestyksessä

1. Latvia: Justs, Heartbeat

2. Puola: Michał Szpak, Color of Your Life

3. Sveitsi: Rykka, The Last of Our Kind

4. Israel: Hovi Star, Made of Stars

5. Valko-Venäjä: Ivan, Help You Fly

6: Serbia: Sanja Vučić, Goodbye (Shelter)

7. Irlanti: Nicky Byrne, Sunlight

8. Makedonia: Kaliopi, Dona

9. Liettua: Donny Montell, I’ve Been Waiting For This Night

10. Australia: Dami Im, Sound of Silence

11. Slovenia: ManuElla, Blue And Red

12. Bulgaria: Poli Genova, If Love Was a Crime

13. Tanska: Lighthouse X, Soldiers of Love

14. Ukraina: Jamala, 1944

15. Norja: Agnete, Icebreaker

16: Georgia: Nika Kotšarovi & Young Georgian Lolitaz, Midnight Gold

17. Albania: Eneda Tarifa, Fairytale

18. Belgia: Laura Tesoro, What’s the Pressure

Tukholma

Susana Džamaladinova oli kuusivuotias, kun hänen isoisoäitinsä Nazylhan päätti kertoa hänelle tarinansa.

Isoisoäiti aloitti. Tarinassa perhe kuten kaikki muutkin Krimin tataarien perheet pakotettiin jättämään kotinsa. Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin oli päättänyt, että heidät pakkosiirrettäisiin pikaisesti Keski-Aasiaan.

Isoisoäiti kuvasi, kuinka hän lähti matkaan viiden lapsensa kanssa. Heidät sullottiin junaan, likaiseen ja ahtaaseen karjavaunuun. Ruokaa ei ollut, ei edes vettä. Ilma oli tunkkainen.

Tuhannet kuolivat jo matkalla. Sitten isoisoäiti kertoi, että yksi kuolleista oli hänen yksivuotias lapsensa, jolla oli sama nimi kuin tarinaa kuunnelleella tytöllä: Susana. Kun sotilaat näkivät ruumiin, he heittivät tämän radanpenkalle kuin roskan.

Tarina oli pienestä tytöstä tietenkin järkyttävää kuultavaa. Sitä se on myös aikuisesta Susanasta. Ja siksi hän päätti tehdä siitä laulun.

Susana Džamaladinova edustaa tämän vuoden Euroviisuissa Ukrainaa. Viisulavalla käytössä ei ole oma nimi vaan taiteilijanimi, jolla hänet tunnetaan kotimaassaankin: Jamala.

Isoisoäidin tarinasta syntyi laulu, joka sai nimensä tapahtuma-ajan mukaan: 1944. Laulu on aloitussäkeistä lähtien synkkä: Kun muukalaiset tulevat. He tulevat kotiisi, tappavat teidät kaikki ja sanovat: me emme ole syyllisiä.

Kun Venäjä alkuvuodesta kuuli, millaisen kappaleen Ukraina aikoi lähettää viisuihin, se vaati Euroviisuja järjestävää Euroopan yleisradioliittoa kieltämään laulun. Venäjän silmissä kappale on läpeensä poliittinen.

Džamaladinova ei jaksa puhua kappaleensa poliittisuudesta, sillä hänestä se ei sitä ole. Hänelle laulussa on kyse hänen sukunsa ja muiden Krimin tataarien historiallisesta tositarinasta. Se pitää kertoa, jotta ihmiset tietäisivät ja muistaisivat sen.

”Taiteessa on kyse siitä, että jaetaan jotakin, mikä on tärkeää tässä maailmassa. En minä muistuta tästä nyt Krimin valtauksen takia, en. Tämä vain on yksi niistä tragedioista, jotka meidän ihmisten pitää muistaa. Yhtä lailla jokin Schindlerin lista on opettanut ja muistuttanut monelle holokaustista.”

Džamaladinova tunnetaan yleisesti Ukrainassa Krimin tataarina, joka puhuu avoimesti omasta ja sukunsa tarinasta – nyt, kun Krimin tataarien kohtalosta voidaan taas puhua. Neuvostovuosina asiasta ei mainittu esimerkiksi kouluissa sanallakaan.

”Kun tunnet omat juuresi, tajuat, että toisia kulttuureita pitää kunnioittaa.”

Džamaladinova sai nostetta musiikkiuralle, kun hän voitti nuorten muusikoiden New Wave -kilpailun Jūrmalassa, Latviassa vuonna 2009. Sittemmin hän on tehnyt neljä albumia.

Hän säveltää ja sanoittaa kappaleet itse. Myös 1944 on hänen oma sävellyksensä ja sanoituksen, mikä on viisuissa jokseenkin harvinaista.

”Olen viime aikoina etsinyt keinoja välittää lauluissani henkilökohtaisia tunteitani ja tarinoitani, paitsi tätä suvun historiaa myös vaikkapa yksinäisyyttä”, hän kertoo. ”Nytkin toivon, että ihmiset Euroviisujakin katsellessa todella tuntisivat kipuni, vaikka söisivät samalla siinä sohvalla popcornia.”

Džamaladinovan esitys tullee keräämään lähipäivinä huomiota, sillä hän on toinen viisujen ennakkosuosikeista. Se toinen on Venäjä, maa, joka on julkisesti paheksunut hänen kappalettaan.

Laulajan isoisoäiti on ollut kuolleena jo pari vuosikymmentä. Sitä, mitä tämä kappaleesta ajattelisi, laulaja ei osaa sanoa. Mutta 90-vuotias isoisä on elossa ja hänen mielipiteensä on tiedossa.

”Hän on ylpeä, kun kerron tämän tarinan”, laulaja sanoo. Sitten ääni hiljenee. Isoisää on ikävä, tämä kun on sairaskin, mutta tapaaminen ei ole järjestynyt kahteen vuoteen. Isoisä asuu Krimillä, eikä sinne pääsy ole helppoa.

”Laulussani sanotaan, että meidän pitäisi rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ovat vapaita elämään rakkaudessa. Olen ehkä naiivi, mutta uskon näin.”

Oikaisu 12.5. klo 11.24: Jutun ingressissä kirjoitettiin ensin virheellisesti, että Ukrainan viisuedustaja kuuli lauluaan inspiroineen tarinan isoäidiltään. Hän kuuli tarinan isoisoäidiltään.

Antti Hämäläinen
Ukrainan Jamala eli Susana Džamaladinova kilpailee tänään torstaina Euroviisujen toisessa semifinaalissa.
Ukrainan Jamala eli Susana Džamaladinova kilpailee tänään torstaina Euroviisujen toisessa semifinaalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat