Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistettu kaupunginmuseo kertoo Helsingin historiasta trendikkäästi ja tunteella

Museo avaa huomenna perjantaina ovensa yleisölle uudistuneena ja osittain uudessa osoitteessa: lisätilaa on raivattu muun muassa virastoilta

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Uudistetun kaupunginmuseon aulassa sekoittuvat eri aikakausien huonekalut ja Jasmin Anoschkinin puiset cityeläimet.
Uudistetun kaupunginmuseon aulassa sekoittuvat eri aikakausien huonekalut ja Jasmin Anoschkinin puiset cityeläimet. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Uusi kaupunginmuseo

 Helsingin kaupunginmuseo avautuu yleisölle 13.5. klo 17 osoitteessa Aleksanterinkatu 16. Museo on silloin auki vuorokauden ympäri, muuten ma–pe 11–19, la–su 11–17.

 Aina vapaa pääsy.

 Museossa on esillä mm. Helsingin historiaa esittelevä Helsingin valitut palat -näyttely ja interaktiivinen aikakone. Erotarinoita kuvaava Särkyneiden sydänten museo jatkuu 11.9. saakka.

 Lapsille suunnattu Lasten kaupunki jatkaa vanhassa paikassa.

Kun astuu Senaatintorilta sisään uudistetun Helsingin kaupunginmuseon aulaan, voi hetken luulla tulleensa hittikuppilaan tai lifestyle-puotiin. Valoisassa tilassa on vastassa jännittäviä nojatuoleja, designvalaisimia ja kuvataiteilija Jasmin Anoschkinin värikkäitä puueläimiä. Lattioilla on mattoja, Haloo Helsinki soi.

Kulttuurihistoriallisen museon ydin näyttää harvoin rennon urbaanilta ja trendikkäältä. Kaupunginmuseo tuntuu kertovan kävijälle, että mielikuvat nuupahtaneesta, vitriineillä ladatusta museosta voi unohtaa. Historia ei täällä ole valtaväylien ja suurmiesten kuollut kabinetti, vaan siitä halutaan kaupunkilaisten elävä kohtaamispaikka.

Museo avaa huomenna perjantaina ovensa yleisölle uudistuneena ja osittain uudessa osoitteessa. Aiemmin pääkaupungin historiaa esiteltiin näyttelyssä Sofiankadulla. ”Uuden” museokorttelin rakennuksista vain Sederholmin talo oli silloin museokäytössä. Nyt tilaa on raivattu lisää mm. kaupungin virastoilta. Kompleksista on purettu vanhaa ja rakennettu uutta. Vanhalla paikalla jatkava supersuosittu elämyksellinen lastenmuseo Lasten kaupunki on sekin hieman uudistettu.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Signe Branderin valokuvat heräävät eloon värien ja animoinnin avulla.
Signe Branderin valokuvat heräävät eloon värien ja animoinnin avulla.

Nykyhelsinkiläisen ja historiallisten esineiden ja dokumenttien välissä ei välttämättä enää ole lasiseinä, vaan erilaista uutta näyttelytekniikkaa. Niistä ehkä huikein esimerkki on aikakone, jossa 3d-lasien kautta voi liikkua eri aikakausien Helsingissä. Siinä huomaa, miten hurjasti esimerkiksi Suvilahti on muuttunut, teollisesta ympäristöstä pulppuavaksi kulttuurikeskukseksi.

Signe Branderin kuvat heräävät eloon projisointeina seinillä. Niitä on väritetty, animoitu ja 3d-mallinnettu. Branderin rakastetut kuvat ovat museon ydintä, ja niitä on tuotu esille myös valtavina, seinille aukeavina kuvatapetteina.

Kaupunginmuseo on ottanut historian esittämiseen reilusti rajatun näkökulman, arjen historian. Museo on kuin kaupunki josta se kertoo. Täynnä värejä, ääniä, erilaisia kokemuksia, vanhaa, uutta ja lainattua.

Kronologiaa ei noudateta orjallisesti, vaan historian vaiheita esitetään teemoittain. Helsingin valitut palat -näyttelyssä voi käydä 50-luvun pikkuisessa asunnossa tai 70-luvun keskiolutbaarissa kuuntelemassa levyjä. Katsottavaa ja tehtävää on niin paljon, ettei tylsää pitäisi ihan heti tulla.

Museon johtaja Tiina Merisalo korostaa tunteita. Kävijä halutaan viedä henkilökohtaiselle aikamatkalle, muistojen ja nostalgian maailmaan.

Yksittäisten kaupunkilaisten tarinat korostuvat. Maria Evelina ja Gustaf Fredrik Rosenström menettivät 1890-luvulla neljä pientä lastaan kahden vuoden sisällä. Näyttelyssä on esillä heistä arkuissa otetut valokuvat. Niiden välissä on hiuksista tehty koriste. 1800-luvun lopun Helsingissä joka neljäs alle yksivuotias kuoli.

Museoon on ollut vapaa pääsy vuodesta 2008. Kun ei tarvitse pyrkiä kalastelemaan mahdollisimman paljon lipputuloja, voi museo suunnitella tiloja ja toimintaa vapaammin.

Viidestä eri-ikäisestä rakennuksesta koostuvan historiallisen korttelin sovittaminen yhteen saavutettavaksi vaatii paljon. Vielä pressipäivänä opasteita viritellään paikoilleen. Suunnistaminen on ensivisiitillä vähän hankalaa. Monet tiloista pääsevät ensi kertaa yleiseen käyttöön, kuten esimerkiksi Falkmanin sisäpiha.

Lopulta helsinkiläiset äänestävät jaloillaan siitä, miten hyvin museo heidän historiaansa onnistuu kertomaan.

V-V Kaakinen / HS
Museon vehreässä Rakastu Helsinkiin -loungessa voi vaikka keinua.
Museon vehreässä Rakastu Helsinkiin -loungessa voi vaikka keinua.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kaupunginmuseon aikakoneessa voi matkustaa 3d-lasien avulla vuosista toisiin.
Kaupunginmuseon aikakoneessa voi matkustaa 3d-lasien avulla vuosista toisiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat