Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Woody Allenin uutuus avasi Cannesin elokuvajuhlat varman päälle

Veteraaniohjaajan Cafe Society -komediassa ihaillaan tuttuun tapaan vanhaa New Yorkia, vanhoja elokuvia sekä hyvin nuoria naisia.

Kulttuuri
 
Blake Lively näyttelee Veronicaa, johon päähenkilö Bobby törmää kotikulmillaan New Yorkissa.
Blake Lively näyttelee Veronicaa, johon päähenkilö Bobby törmää kotikulmillaan New Yorkissa.

Cannes

Cannesin elokuvajuhlat avattiin keskiviikkona varman päälle. Avajaiselokuvana oli Woody Allenin uutuuskomedia.

Allen on aina takuuvarma, aina myös samanlainen. Mukana hänellä on joka kerta myös tukku kuuluisia näyttelijöitä, siis taattua huomioarvoa.

Mukana seuraa myös Allenin myrskyisä yksityiselämä.

”Kuuluisuudessa on puolensa. Sanotaan että menetät yksityisyytesi ja paparazzit jahtaavat. Edut ovat kuitenkin paljon suurempia, haitat eivät ole hengenvaarallisia”, Allen totesi Cannesissa toimittajille.

Allen on 80-vuotias ja eräällä tavalla jo haamu elokuvahistoriasta, sillä hänen ensi elokuvistaan on jo puoli vuosisataa.

Nyt vanha jäärä on ajankohtaisempi kuin voisi kuvitella. Allenin uutuuselokuvan Cafe Societyn taustayhtiöihin kuuluu nimittäin nettijätti Amazon, joka on ostanut elokuvan esitysoikeuksia suoratoistopalveluunsa. Elokuvien kuluttaminen siirtyy kiihtyvässä tahdissa nettiin.

Amazonin kiinnostuksen ymmärtää: Allen on brändi ja yhä myös taitava työssään.

Cafe Society sijoittuu 1930-luvulle ja on tuttua Allenia monin tavoin: on nuoren (juutalais)miehen rakkaustarina, tyylilaji on ironinen, tarinaa kerrotaan paljon iskevin vuorosanavaihdoin ja lisäksi tarinaa höystetään jazzin pimputuksella. Mukana tarinassa on tietenkin myös rakkaus New Yorkiin sekä vanhemman miehen suhde nuoreen naiseen.

Jesse Eisenberg näyttelee Hollywoodista uraa ja onnea etsivää Bobby-nuorukaista. Cannesissa Allen totesi, että rooli olisi ollut hänen omansa, jos elettäisiin vanhoja aikoja.

Bobbyn apuna on Hollywood-agenttina toimiva setä, jota esittää Steve Carell, sekä Kristen Stewartin esittämä sedän sihteeri, jota Bobby ihailee. Bobby pakenee länteen sukuaan, joka kotona New Yorkin Bronxissa on toimelias toisella sektorilla: mafiayökerhon pyörittäjinä.

Tämä yhdistelmä love storya ja rikostarinaa tuskin nousee edes fanipiireissä Allenin rakastetuimpien töiden joukkoon. Allen ei ole dialogissa terävimmillään eikä keskusparin dynamiikassa ole kipinää. Yritys on mahdoton, sillä Allenin elokuvat ovat usein ytimeltään tekijänsä haaveilua ja yksinpuhelua. Niin myös Cafe Society.

Bronxissa itsekin kasvanut Allen yrittää elokuvassa oikeastaan luoda uudelleen aikaa ja kulttuuria, joka hänet on kasvattanut. Cafe Society on täynnä kahvilaelämää, kaupunkikulttuurin sosiaalisuutta sekä viittauksia Hollywood-historiaan. Cannesissa hän totesi, että Bobbyn keskenään sanailevissa vanhemmissa on samaa mitä hänen omissa vanhemmissaan.

Allen on viime aikoina puhunut haikeasti aikojen muuttumisesta. Lehtihaastatteluissa hän on kaihonnut entistä New Yorkia, ja myös entisaikojen elokuvia, joissa käsiteltiin myyttejä ja joiden näyttelijät olivat suuria, koskemattomia tähtiä.

Allen on monella tapaa vanhan liiton edustaja. Tuoreessa Hollywood Reporterin haastattelussa hän kertoi, miten hän ei käytä tietokonetta eikä ole kuuna päivänä lähettänyt sähköpostia. Älypuhelin hänellä jo kuitenkin on ja Cafe Societyn hän on kuvauttanut digikameran kanssa, ensi kertaa urallaan. Kuvaaja oli Vittorio Storaro.

Cannesissa Allen ei tehnyt digikamerasta suurta numeroa.

”Kamera kuin kamera. Aina elokuva pitää tehdä, valaista ja koostaa”, hän sanoi.

Allen on monen Oscarin elokuvantekijä, ja usein myös Cannesissa, mutta tänäkään vuonna hän ei osallistu kilpasarjaan.

”Kilpailu kuuluu urheiluun. Elokuvista voi kertoa suosikkeja, mutta ei parasta, objektiivista parasta”, Allen sanoi.

Kertojanääntä pidetään usein kankeana kerrontakeinona. Ironinen Allen on voice-overin käyttäjänä kuitenkin yksi parhaimmista.

”Alun perin ajattelin, että elokuvassa olisi romaanin rakennetta, enemmän perhetarinaa. Luin kertojan osuuden itse, olenhan sen kirjoittaja. Olisi se voinut olla joku muukin, näin se oli halvempaa”, Allen sanoi.

Allen jatkaa myös näyttelijänuraansa. Vastikään hän on saanut valmiiksi Amazonille kuusiosaisen minisarjan. 1960-luvulle sijoittuvassa sarjassa näyttelevät Allenin lisäksi Elaine May ja Miley Cyrus.

Woody Allen on tehnyt yli 40 elokuvaa, ja usein hän on ainakin julkisesti vähätellyt tuotantoaan ja pitänyt itseään lähinnä kertakäyttövitsien heittelijänä. Hiljattain Allen arveli, että aikaa myöten kestävimpiä hänen elokuvistaan olisivat Kairon purppuraruusu, Match Point sekä Miehiä ja vaimoja.

”Luultavasti myös Zelig sekä Midnight in Paris”, Allen totesi Hollywood Reporterin haastattelussa.

Allenin yksityiselämä on yhdistynyt häneen elokuviinsa vuosia, ja yhä useammin hän saa vastattavakseen kysymyksiä vanhemman miehen ja nuoren naisen suhteesta. Allen on yhdessä 45-vuotiaan Soon-Yi Previnin kanssa, joka on hänen entisen vaimonsa Mia Farrow’n adoptiotytär. Teema toistuu Allenin elokuvissa. Cannesissa vastaus kuitenkin jäi saamatta, sillä Allen ei kuullut kysymystä.

”Minulla on kuulokoje ja simultaanitulkkausluurit, enkä kuule siltikään”, Allen sanoi.

Allen on tunnetusti ollut huonokuuloinen jo pitkään. Vieressä istunut näyttelijä Jesse Eisenberg toisti kysymyksen Allenille, mutta särmättömässä muodossa.

”Olen romantikko”, Allen vastasi. ”Vaikka naiseni ehkä sanovat muuta. Elokuvat kasvattivat minusta romantikon.”

Allen väitti toimittajille myös, että hän voisi yhtä hyvin kirjoittaa elokuvaa myös vanhemman naisen ja nuoren miehen suhteesta. ”En epäröisi, jos tarina olisi hyvä. Tällaista ei kuitenkaan usein tapahdu, eikä minulla ole paljoa kokemusta tai tietoa asiasta.”

Allen kertoi kolmikymppisenä ihastuneensa viisikymppiseen naiseen, mutta varattu nainen ei ollut kiinnostunut.

Cafe Societyn ensi-ilta Suomessa on syksyllä.

Cannesin elokuvajuhlat
Woody Allenin elokuvissa esiintyy usein eri sukupolvien näyttelijöiden parhaimmistoa. Cafe Societyn päärooleissa näyttelevät Jesse Eisenberg ja Kristen Stewart.
Woody Allenin elokuvissa esiintyy usein eri sukupolvien näyttelijöiden parhaimmistoa. Cafe Societyn päärooleissa näyttelevät Jesse Eisenberg ja Kristen Stewart.
Cannesin elokuvajuhlat
Ohjaaja-käsikirjoittaja Woody Allen ja elokuvaaja Vittorio Storaro kameran takana.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Woody Allen ja elokuvaaja Vittorio Storaro kameran takana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat