Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mark Levengood menee täysillä mukaan kaikkeen – ja siitä on seurannut monta uskomatonta onnenpotkua

Suomalaiskirjailija esiintyy viikonloppuna Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla – ”51-vuotiaana on onni olla terve ja saada tehdä työtä, josta nauttii.”

Kulttuuri
 
Erja Lempinen
”Joskus ajattelen, että elämä laskee kanssani leikkiä.”
”Joskus ajattelen, että elämä laskee kanssani leikkiä.” Kuva: Erja Lempinen
Kuka?

Mark Levengood

  51-vuotias suomenruotsalainen, Tukholmassa asuva toimittaja, juontaja ja kirjailija. Opiskeli Dramatiska Institutenissa radiotuottajaksi ja on lisäksi suorittanut humanistisia opintoja Tukholman yliopistossa.

  On vetänyt useita tv:n viihde- ja keskusteluohjelmia sekä Ruotsin että Suomen televisiossa. Työskenteli jonkin aikaa myös SVT:n draamaosaston apulaispäällikkönä. Palkittu monesti omaperäisistä, itsensä näköisistä tv-ohjelmista.

  Kirjoittanut seitsemän teosta, joista monet ovat olleet menestyksiä. Tuorein, Vasten auringon siltaa, ilmestyy pian suomeksi.

  Naimisissa koomikko ja kirjailija Jonas Gardellin kanssa. Pariskunnalla on 10- ja 13-vuotiaat lapset.

Tukholma

Kolmen- ja neljänkympin kriisien jälkeen viisikymppisenä voi tajuta, että elämästä kannattaa vain nauttia.

Näin on käynyt ruotsinsuomalaiselle Mark Levengoodille, kirjailijalle ja juontajalle, jonka uusi teos Vasten auringon siltaa peilaa viisikymppisen elämän käänteitä. Solblekt av livet on ollut menestys Ruotsissa ja ilmestynyt juuri suomeksi.

Levengood on yksi tänään perjantaina alkavan Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuman vieraista.

”Minulla oli ikäkriisi 30- ja 40-vuotiaana. 51-vuotiaana on onni olla terve ja saada tehdä työtä, josta nauttii. Minulla on puoliso ja lapset ja molemmat vanhemmat sekä isotäti yhä elossa. Mitä muuta voisin kaivata”, Levengood kertoo södermalmilaisen kahvila Habibin loosissa. Tänne hänellä on tapana tulla kirjoittamaan lähes päivittäin. Tarjoilijat tervehtivät vakioasiakastaan ja vitsailevat hänen kanssaan hyväntuulisesti.

Kirjassaan hän haluaa kertoa, että elämässä tapahtuu sekä hyviä että pahoja asioita.

”En tiedä, kumpia tulee kohdalle enemmän, mutta minusta pääasia on säilyttää asenne, mitä eteen sitten tuleekin: seikkailu jatkuu.”

Erja Lempinen
Mark Levengood kirjoittaa päivittäin tukholmalaiskahvilassa.
Mark Levengood kirjoittaa päivittäin tukholmalaiskahvilassa.

Helsinki Litissä hän esiintyy Rosa Liksomin kanssa keskustelussa, jonka aiheena on ulkopuolisuus, vieraus ja kotimaa.

Näiden teemojen parissa Levengoodin elämässä onkin riittänyt käänteitä.

Hän syntyi Yhdysvalloissa. Äiti oli suomalainen, isä amerikkalainen sotilas. Vanhemmat erosivat ja äiti muutti Markin ja hänen veljensä kanssa vanhempiensa luokse Helsinkiin Pursimiehenkadulle, kun Mark oli kolmevuotias. Perheen sielu oli taloudenhoitaja Lempi.

”Lempi oli ihana ihminen. Hän hoiti meidät lapset ja laittoi hyvää ruokaa toisin kuin äiti ja mummi, jotka osasivat hädin tuskin käyttää hellaa.”

Mark Levengoodin lapsuus Punavuoressa oli samanlainen kuin korttelin muiden pikkupoikien. Leikittiin, tehtiin kepposia, seikkailtiin lähiseudulla, välillä nujakoitiin.

Noista vuosista suurimpana elämyksenä on jäänyt mieleen Sound of Music, jonka 8-vuotias Mark näki elokuvateatteri Meranossa.

1960- ja 70-luvun vaihteen Helsinki oli vielä monella tapaa ankea ja köyhä kaupunki. Viiskulmassa raahusti sotainvalideja ja puliukkoja, joita lapset pelkäsivät. Pimeässä katsomossa pikkupojasta tuntui kuin hän olisi löytänyt uuden kauniin maailman, juuri sellaisen, jossa hänkin halusi elää.

”Olen ihailut Julie Andrewsia siitä asti. Muutama vuosi sitten minulle tarjoutui mahdollisuus haastatella häntä. Kieltäydyin. En halunnut lumouksen särkyvän. Niin olisi käynyt, kun olisin huomannut, että tähti on ihan normaali ihminen eikä Alpeilla tanssiva ja laulava suloinen Maria.”

Sitten äiti meni uusiin naimisiin. Perhe muutti Espooseen Haukilahteen. Mark pantiin ruotsinkieliseen kouluun ja musiikkiopistoon soittamaan nokkahuilua.

Vaikka asuttiin vauraassa espoolaislähiössä, äiti viittasi kintaalla sen sosiaalisille säännöille. Hän pyöritti huushollia omalla boheemilla tavallaan.

”Meillä oli erilaista kuin kavereilla. Muistan, kun äiti tupakoi imettäessään vauvaa. Tuhkan tippuessa vauvan päälle äiti vain puhalsi sen pois ja jatkoi sauhuttelemista”, Mark Levengood kertoo.

Kun äiti kyllästyi lasten meluamiseen, hän ehdotti kuurupiilon leikkimistä. Mark ja hänen sisaruksensa kipittivät innoissaan piiloon vaatekaappiin ja jäivät odottamaan, että äiti löytäisi heidät. Kun äitiä ei kuulunut, he tulivat lopulta pois ja löysivät äidin lukemasta dekkaria sohvalla.

”Äiti vain sanoi, että voivoi, etsin teitä, mutten löytänyt millään. Miten menimmekin tähän lankaan yhä uudestaan?” Levengood muistelee nauraen.

Koulussa Mark Levengood ei ollut lukumiehiä. Hän piti näyttelemisestä.

”Opettaja sanoi, että olen lahjakas mutta laiska. Taidan olla sellainen edelleen. Opettaja varmaan ihmetteli, miten minusta tuli koskaan mitään.”

Kun koulunkäynti ei millään maistunut, Mark Levengood lopetti sen 16-vuotiaana. Hänellä oli mielessä muut asiat.

”Olin umpirakastunut.”

Levengood oli löytänyt poikaystävän. Hän seurusteli Juhan kanssa kolme vuotta.

”Se oli tärkeää aikaa, ehkä elämäni ensimmäinen suuri käännekohta.”

Isäpuoli ei hyväksynyt poikien suhdetta, vaan suuttui silmittömästi. Mark Levengood pakkasi kamppeensa ja muutti poikaystävänsä kanssa pieneen mökkiin Vantaan perukoille.

”Mökissä ei ollut edes sisävessaa, mutta se ei haitannut meitä.”

Suhde päättyi, kun Mark Levengood muutti 19-vuotiaana Tukholmaan. Sen ajan suomalaisnuorten tapaan hän työskenteli kaikenlaisissa hanttihommissa kuten siivoojana ja sairaaloissa.

Mieli paloi kuitenkin esiintymään.

Tulevaisuuden suunta ratkesi, kun Levengood pääsi Dramatiska Instituteniin vuoden pituiseen radiotuottajakoulutukseen.

Radiosta hän siirtyi pian televisioon, aluksi juontamaan lauantaiaamun viihdeohjelmaa ja sitten pikku hiljaa vetämään omia keskusteluohjelmiaan kuten Mark och hans vänner ja A-ha sa Mark.

”Tuottaja epäili aluksi vahvasti minun kiinnittämistäni. ’Miksi ihmeessä antaisin ohjelman kaljulle änkyttävälle suomalaiselle?’ hän sanoi.”

Tuskinpa tuottaja katui päätöstään jälkeenpäin. Mark Levengood on saanut sittemmin useita tv-alan palkintoja sekä Ruotsissa että ulkomailla.

”Elämäni on ollut ihmeellistä. Minulle on tapahtunut uskomattomia asioita. Joskus ajattelen, että elämä laskee kanssani leikkiä. Olen sillä lailla suomalainen, etten tahdo uskoa todeksi näitä kaikkia onnenpotkuja”, Mark Levengood sanoo.

Iloiset kasvot vakavoituvat hetkeksi. Levengood hämmentää mietteissään kupissa jäähtyvää kahviaan.

Hän tuntuu onnistuneen lähes kaikessa, mihin on ryhtynyt. Paitsi juontaja ja talk show -isäntä Levengood on kysytty luennoitsija ja menestyskirjailija. Esikoisteosta Vanhat tädit eivät muni (2002) myytiin Ruotsissa enemmän kuin Raamattua.

Levengood on tavannut niin monta maailmantähteä, ettei enää saa pidettyä heistä lukua.

”Kohtaamistani kuuluisuuksista yksi hauskimpia oli Dalai Lama. Kun tapasin hänet Tukholmassa ja kysyin, millaisia asioita hän muisti pitkän elämänsä varrelta, hän vain nauroi ja sanoi, että ennen kaikkea sen, miten hän pienenä tappeli alituiseen isoveljensä kanssa.”

Yksi uskomattomimmista onnenkantamoisista tapahtui vuonna 2006, kun Levengoodille lähes tuntematon iäkäs Henry Soludden otti häneen yhteyttä. Soludden kertoi sairastavansa syöpää ja haluavansa testamentata Saltsjöbadeniin rakennuttamansa luksushuvilan hänelle. Soludden kuoli pian, ja Mark Levengoodista tuli huvilan ja sitä ympäröivän valtavan tontin omistaja.

”Olin tyrmistynyt mutta kiitollinen. Ajattelen tuollaisina hetkinä, että kohtalon sormi puuttui taas elämääni.”

Tärkein kohtalon sormen valitsemista hetkistä oli vuonna 1986, jolloin Levengood tapasi pienessä kylpylässä Gamla Stanissa Jonas Gardellin.

”Juttelimme, ja menimme kahville ja kävelylle. Sitten Jonas sanoi, että eikö mentäisi kihloihin”, Levengood kertoo.

He ovat olleet yhdessä siitä lähtien ja naimisissa seitsemän vuotta. Pariskunnan lapset ovat 13- ja 10-vuotiaat.

”Vietämme tavallista perhe-elämää. Työ on työtä, mutta loppujen lopuksi se ei liity omaan elämääni. On tietysti kiva päästä tapaamaan Meryl Streepiä ja Simple Mindsia, mutta todella tärkeät asiat ovat ihan muita.”

Tärkeää on päästä Ahvenanmaalle mökkeilemään perheen kanssa. Tärkeää on myös olla suomalainen. Levengoodilla on Suomen ja Yhdysvaltain kansalaisuudet. Ruotsin kansalaisuutta hän ei ole halunnut hakea.

”Olen Ruotsissa asuva suomalainen, en missään nimessä ruotsalainen. Minulla on suomalainen tumma huumorintaju ja taipumus pelätä, että asiat menevät pieleen. Ruotsalaiset ajattelevat päinvastoin, että kaikki sujuu kuin tanssi. Jos niin ei käykään, vaan tulee mutkia matkaan, he ovat hirveän hämmästyneitä”, Levengood sanoo.

Parhaillaan hän on tuttuun tapaansa työn touhussa. Svenska Yle ja SVT valmistelevat yhteistuotantona neliosaista tv-sarjaa Lutherin jalanjäljissä. Siinä selvitellään, millaisia Martti Lutherin jättämiä jälkiä löydämme yhä tämän päivän yhteiskunnasta. Mark Levengood juontaa ohjelmasarjan, joka nähdään tv:ssä keväällä 2017.

”Ylen toimitus tuottaa sisällön. Mark voisi tyytyä vain juontamaan. Sen sijaan hän osallistunut projektiin innokkaasti ja tuonut siihen paljon lisää”, sanoo sarjan tuottaja Unni Malmgren.

Mutta minkäs sille voi, kun on sellainen ihminen, joka menee mukaan täysillä kaikkeen, mihin ryhtyy. Sellaiselle onnenpotkuja ja ihmeitäkin saattaa sattua tavallista enemmän.

Mark Levengood esiintyy Helsinki Lit -festivaalilla Savoy-teatterissa perjantaina klo 19.10 ja lauantaina klo 15.45. Katso tarkempi ohjelma täältä.

Erja Lempinen
Kirjailija ja tv-juontaja Mark Levengood.
Kirjailija ja tv-juontaja Mark Levengood.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat