Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helen Macdonald suri isäänsä niin, että kesytti kumppanikseen kanahaukan

H niin kuin haukka sekoittaa tietoa, tunteita ja kulttuurihistoriaa – ja siitä tuli maailmanmenestys

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Helsinki Lit -festivaalille saapunut Helen Macdonald kirjoittaa nyt kolumneja New York Timesiin. ”Seuraavaksi haluaisin kirjoittaa fiktiota.”
Helsinki Lit -festivaalille saapunut Helen Macdonald kirjoittaa nyt kolumneja New York Timesiin. ”Seuraavaksi haluaisin kirjoittaa fiktiota.” Kuva: Sara Aaltio / HS

Tietysti brittikirjailija Helen Macdonaldille on heti kerrottava kanahaukkapariskunnasta, jonka pesimistä Helsingin uimastadionin puussa voi seurata verkossa reaaliajassa.

Onhan hänen vasta suomennetun teoksensa toinen päähenkilö kanahaukka nimeltä Mabel.

”Kun sain kirjani valmiiksi, meni päiviä ennen kuin lähetin sen kustantamoon”, Helsinki Lit -festivaalille saapunut Macdonald (s. 1970) kertoo.

”En osannut määritellä sitä. En kehdannut kertoa, että kirjoitin onnettomasta naisesta, kuolleesta kirjailijasta ja linnusta.”

Kyseessä onkin tietysti paljon enemmän, eli luonnontiedettä, kulttuurihistoriaa ja omaelämäkerrallisuutta sekoittava kirjahybridi.

Yhdellä tasolla Macdonald, Cambridgessä työskennellyt tieteenhistorioitsija, kertoo isänsä kuolemasta, joka ajaa hänet masennukseen. Selviytymiskeinoksi hän valitsee asian, joka on sekä rakas harrastus että pakkomielle, eli haukankasvatuksen.

Toisella tasolla Macdonald kertoo laajasti haukankasvatuksen kulttuurihistoriasta.

Kolmannella hän tulee kirjoittaneeksi pienen elämäkerran kirjailija T. H. Whitesta (1906–1964), joka oli paitsi maailmankuulu kuningas Arthur -tarinoiden popularisoija myös homoseksuaalisuutensa kätkenyt brittimies ja epäonninen haukankasvattaja.

Oudoista aineksista Macdonald rakentaa intensiivisen, jännittävän ja koskettavan kudelman, joka ei ole pelkkää eläintarinaa tai eksoottisen harrastuksen esittelyä. Pohjimmiltaan H niin kuin haukka kertoo ihmisen surusta ja luontosuhteesta.

Macdonald innostui haukoista jo lapsena, eikä Mabel ollut ensimmäinen hänen kasvattamansa lintu.

”Minulla oli kaksoisveli, joka syntyi kuolleena. Luulen, että se sai minut jo varhain etsimään itsestäni puuttuvaa palaa, joka tuntui löytyvän haukoista. Monessa mytologiassakin linnut edustavat sieluja. Kyse on jostain alitajuisesta yhteydestä ihmisen ja linnun välillä.”

1990-luvulla Macdonald kasvatti haukkoja Abu Dhabissa, missä metsästys niillä on ikivanha perinne. ”Se ei riittänyt. Lintujen lisäksi olen aina halunnut lukea, tutkia ja kirjoittaa.”

Isän kuoltua Macdonald otti kesyttääkseen kanahaukan, joka on varpus- ja muuttohaukkaa hankalampi kasvatettava, iso, vahva ja hermoherkkä peto.

”Kuin linnunhahmoinen lumileopardi. Tai näyttelijä Christopher Walken.”

”Tiesin, että kanahaukan kesyttäminen olisi haaste, mutta sitä kaipasinkin, jotta unohtaisin suruni. Ajattelin, että se olisi hyvä pakopaikka.”

Kanahaukat kuolivat Britanniassa sukupuuttoon jo 1800-luvulla, ja uusi, heiveröinen kanta on saatu tilalle vasta 1960–70-luvulla, päästämällä muualta tuotuja lintuja vapaiksi luontoon.

Edelleen kanahaukat ovat maassa hyvin harvinaisia, kuin aavelintuja.

”Varmasti ajattelin, ainakin alitajuisesti, että kanahaukka voisi jotenkin viedä minut lähemmäs kuollutta isääni”, Macdonald muistelee.

Pian Mabelin kasvatus imaisi kokonaan, ja Macdonald irtaantui ihmisyhteisöstään.

Työt yliopistolla loppuivat, yhteydenpito läheisiin väheni, ja kasvattaja ja haukka eristäytyivät esikaupunkihuoneistoon.

”Jossain vaiheessa halusin tulla kokonaan Mabelin kaltaiseksi: raivokkaaksi metsästäjäksi, joka pärjää itsekseen vailla tunteita. Halusin muuttua haukaksi.”

Toisin kävi. Niin hyvin Macdonald kesyttäjänä onnistui.

Mabel kiintyi häneen, ihmiseen, lensi nahkaiselta kasvattajan käsineeltä metsästysretkilleen ja palasi takaisin. Iltaisin nainen ja haukka katsoivat televisiota ja leikkivät rutistetuilla paperipalloilla.

Vähitellen Macdonald parani, palasi ihmistenkin pariin.

”Mabel oli kanssani iloinen, kiltti ja leikkisä. Uskon silti, että se sai elää todellista haukan elämää. Oli sen oma valinta palata luokseni”, Macdonald kertoo.

H niin kuin haukka kertoo siitä, miten kaksi hyvin erilaista eläinlajia voivat elää yhdessä.

”Tiedän, että antropomorfismissa eli luonnon ja eläinten inhimillistämisessä on vaaransa. Silti uskon, että tunnesiteet eläinten ja ihmisten välillä voivat olla aitoja ja syviä”, Macdonald sanoo.

”Ne ovat myös tärkeitä – nykyisessä maailmantilanteessa koko ajan tärkeämpiä.”

Hän kertoo pienestä veljentyttärestään, jolle hän esitteli Wicken Fen -luonnonsuojelualuetta Cambridgen lähellä: ”Näimme ötököitä, lintuja ja liskoja. Kun lähdimme, tyttö kysyi minulta, mistä kaikki eläimet oli tuotu, eläintarhastako.”

”Silloin tajusin selvästi, ettei luontosuhde enää synny ihmisiin automaattisesti. Ja jos sellaista ei ole, luonnon tuhoutumisestakaan ei välitä.”

Helen Macdonald: H niin kuin haukka (H is for Hawk). Suom. Irmeli Ruuska. Gummerus. 376 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat