Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittihallitus vaatii BBC:ltä avoimuutta ja omaleimaista sisältöä

Kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina vaatimukset BBC:n seuraavien 11 vuoden toimilupaa varten.

Kulttuuri
 
Paul Hackett / Reuters
BBC:n pääkonttori Lontoossa kuvattuna viime kesänä. BBC:n roolista on käyty Britanniassa keskustelua jo pitkään. Se kulminoitui tänään kulttuuriministerin raportin julkaisuun.
BBC:n pääkonttori Lontoossa kuvattuna viime kesänä. BBC:n roolista on käyty Britanniassa keskustelua jo pitkään. Se kulminoitui tänään kulttuuriministerin raportin julkaisuun. Kuva: Paul Hackett / Reuters

Britannian kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina raportin uudistuksista, joita konservatiivihallitus vaatii yleisradioyhtiö BBC:ltä.

Whittingdalen raportissa BBC:ltä vaaditaan muun muassa ”omaleimaisempaa sisältöä” sekä suurempaa läpinäkyvyyttä: BBC:n halutaan julkistavan julkkisjuontajiensa palkat, ja BBC:n toiminnan valvonta on määrä siirtää Britannian televalvontaviranomaisen Ofcomin hoidettavaksi.

BBC:n toiminta rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksuilla.

Whittingdalen raportti liittyy BBC:n vuoden lopussa erääntyvän toimiluvan uusimiseen. Luvan uusimisen yhteydessä Britannian hallitus asettaa yleisradioyhtiön toiminnalle suuntaviivat seuraaviksi 11 vuodeksi.

BBC on Britannian suurin televisio-, radio- ja verkkouutisten tuottaja Britanniassa, ja sen ohjelmat ja verkkosivut tavoittavat viikoittain 97 prosenttia briteistä. BBC:n toimintaa rahoitetaan tv-lupamaksuilla, jotka tuottavat sille vuosittain 3,7 miljardia puntaa eli noin 4,7 miljardia euroa.

Aikaisemmin Whittingdale on kritisoinut julkisesti yleisradioyhtiön kokoa ja merkitystä muuttuvassa mediakentässä.

BBC-kriitikoiden mukaan BBC on jättiläinen, joka tukahduttaa ilmaisilla verkkouutisillaan kaupalliset kilpailijat. Kriitikoiden mukaan BBC:n uutisointi on myös puolueellista – joskin he ovat usein eri mieltä siitä, onko uutisointi kallellaan oikealle vai vasemmalle.

Whittingdale itse on kritisoinut myös BBC:n viihteellisyyttä.

Aiemmin brittimediassa on spekuloitu jopa sillä, että hallitus jakaisi BBC:n varoista osan sen kilpailijoille tai kieltäisi BBC:tä esittämästä hittiohjelmiaan parhaaseen katseluaikaan.

Torstaina esitetty raportti on maltillisempi.

BBC:n tehtäväksi esitetään ”toimia yleisen hyvän puolesta ja palvella kaikkia yleisöjä puolueettomilla, korkealaatuisilla ja omaleimaisilla sisällöillä ja palveluilla, jotka jakavat tietoa, sivistävät ja viihdyttävät”.

Uutta muotoilussa ovat puolueettomuus, korkealaatuisuus ja omaleimaisuus.

Whittingdalen mukaan hallitus ei kiellä BBC:ltä viihdeohjelmia, mutta se korostaa sivistävien sisältöjen merkitystä.

Raportin mukaan BBC:n toimintaa ja televisioluvan maksajien etuja valvonut BBC Trust lopetetaan ja sen tilalle perustetaan uusi johtokunta, johon BBC saisi nimetä jäsenistä puolet.

BBC rahoitetaan tulevaisuudessakin televisiolupamaksulla. Maksun on määrä nousta indeksin mukaan, ja tulevaisuudessa se pitäisi maksaa myös Yle Areenaa vastaavan BBC:n iPlayerin käytöstä.

BBC:n yli 450 000 puntaa eli 570 000 euroa tienaavien tähtien palkkiot tulee julkistaa.

Lisäksi Whittingdale vaati BBC:ltä monimuotoisuutta – käytännössä vähemmistöyleisöjen ja syrjäseutujen parempaa huomioimista.

Sen tavoitteen toteutumiseksi BBC ilmoitti toimistaan jo tänään. Vuodesta 2017 lähtien BBC palkkaa 150 toimittajaa ympäri Brittein saaria tuottamaan paikallisuutisia yhteistyössä paikallismedioiden kanssa.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall oli tuoreessa lausunnossaan tyytyväinen siitä, että BBC saa 11 vuoden toimiluvan ja 11 vuodeksi taatut televisiolupamaksut sekä tuen sille, mitä BBC tekee.

Hall on kuitenkin eri mieltä Whittingdalen ehdotuksesta antaa hallitukselle valta nimetä puolet BBC:n uuden johtokunnan jäsenistä.

Moni brittikansanedustajista on pelännyt, että Whittingdale pyrkii tekemään BBC:stä hallituksen äänitorven.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat