Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko riffin keksiminen säveltämistä – kuuntele esimerkit Dingolta, Abbalta, Madonnalta, Policelta ja Puff Daddyltä

Porin käräjäoikeuden mukaan Levottoman Tuhkimon riffin keksiminen oli sovittamista, mutta ei säveltämistä

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl
Dingo-yhtye vauhdissa 1980-luvun huippuvuosina. Kuvassa näkyvät kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta ja Pertti Neumann (ent. Nieminen).
Dingo-yhtye vauhdissa 1980-luvun huippuvuosina. Kuvassa näkyvät kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta ja Pertti Neumann (ent. Nieminen). Kuva: Jukka Gröndahl

HS:n kulttuurisivut on käsitellyt tällä viikolla oikeudenkäyntiä, jossa pohditaan Led Zeppelinin Stairway to Heavenin intron alkuperää. Eräs sivujuonne löytyy siitä, miten tuomioistuimet määrittelevät säveltämisen ja sovittamisen eron.

Suomen kuuluisimpiin säveltäjyyteen liittyviin oikeudenkäynteihin kuului kiista Dingon Levoton tuhkimo -hitistä. Porin käräjäoikeus päätti, että hitin kosketinsoitinriffin teki Tuomo Vähä-Pesola, joka ei ollut enää levytyksen aikana yhtyeessä. Vuonna 2004 päädyttiin samalla siihen, että sävellyskrediitit säilyvät Pertti Neumannilla (ent. Nieminen), mutta sovittajat ovat tuottaja Pave Maijanen, kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta sekä Vähä-Pesola. Aikaisemmin Vähä-Pesolaa ei ollut merkitty sovittajaksi.

Dingon Levottoman tuhkimon konserttiversio on kuultavissa tässä linkissä.

”Juttu kesti niin pitkään, että mietin, onko tässä mitään järkeä”, Vähä-Pesola kertoo HS:n haastattelussa. ”Asioita oli kiintoisa pohtia. Mielestäni Suomen tekijänoikeuslainsäädäntö on vanhanaikainen. Ulkomailla riffit luokitellaan säveltämiseksi paljon useammin.”

Näin tapahtui esimerkiksi, kun Madonna pyysi ja sai käyttää Abba-yhtyeen Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin riffiä Hung Up -singlellään. Ulvaeus ja Andersson saivat tästä säveltäjille kuuluvia korvauksia.

Näin riffi soi Abban omalla singlellä Gimme, Gimme, Gimme (A Man after Midnight).

Ja näin Madonna hyödynsi sitä omalla singlellään.

Vähä-Pesola myöntää, että bändeissä on erilaisia käytäntöjä. ”Policen Every Breath You Take on merkitty Stingin sävellykseksi, vaikka kitarariffi on Andy Summersin. Yhdessähän nämä pitäisi etukäteen sopia.”

Yhteistä sopimista korostaa myös Teoston ohjelmistoasiamies Jennah Vainio.

”Tekijät päättävät keskenään mikä on säveltämistä, mikä sovittamista. Asiat pitää sopia, kun teoksesta tehdään teosilmoitus. Näin vältytään jälkipuinneilta ja unettomilta öiltä.”

Sean Combs eli Puff Daddy.
Sean Combs eli Puff Daddy.

Aihe sai yllättävän käänteen, kun Sean Combs eli Puff Daddy sämpläsi Summersin riffin ja lainasi Stingin melodiaa singlellä I’ll Be Missing You vuonna 1997. Sting sai tästä hurjasti lisätuloja.

”Se oli yksi kaikkien aikojen suuria varkauksia”, Summers kommentoi riffinsä sämpläystä ilman lupaa. Summersin haastattelu ja myös Puff Daddyn video löytyvät tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat