Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittihallituksen vaatimukset BBC:lle: Läpinäkyvyyttä ja omaleimaista sisältöä

Kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina brittihallituksen vaatimukset BBC:n seuraavien 11 vuoden toimilupaa varten.

Kulttuuri
 
PETER NICHOLLS
BBC:n roolista on käyty Britanniassa keskustelua jo pitkään. Se kulminoitui tänään kulttuuriministerin raportin julkaisuun.
BBC:n roolista on käyty Britanniassa keskustelua jo pitkään. Se kulminoitui tänään kulttuuriministerin raportin julkaisuun. Kuva: PETER NICHOLLS

Britannian kulttuuriministeri John Whittingdale julkisti torstaina raportin uudistuksista, joita konservatiivihallitus vaatii yleisradioyhtiö BBC:ltä. Niiden kärjessä on sisällön ”omaleimaisuus” sekä toiminnan läpinäkyvyys, jota on määrä edistää ulkoisella valvonnalla sekä palkkojen julkistamisella.

BBC:n toiminnan valvonta siirtynee Britannian televalvontaviranomaisen Ofcomin hoidettavaksi.

BBC:n toiminta rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksuilla.

Whittingdalen raportti liittyy BBC:n vuoden lopussa erääntyvän toimiluvan uusimiseen. Luvan uusimisen yhteydessä Britannian hallitus asettaa yleisradioyhtiön toiminnalle suuntaviivat seuraaviksi 11 vuodeksi.

BBC on Britannian suurin televisio-, radio- ja verkkouutisten tuottaja Britanniassa, ja sen ohjelmat ja verkkosivut tavoittavat viikoittain 97 prosenttia briteistä. BBC:n toimintaa rahoitetaan tv-lupamaksuilla, jotka tuottavat sille vuosittain 3,7 miljardia puntaa eli noin 4,7 miljardia euroa.

Aikaisemmin Whittingdale on kritisoinut julkisesti yleisradioyhtiön kokoa ja merkitystä muuttuvassa mediakentässä.

BBC-kriitikoiden mukaan BBC on jättiläinen, joka tukahduttaa ilmaisilla verkkouutisillaan kaupalliset kilpailijat. Uutisointia on moitittu myös puolueelliseksi – joskin kriitikot ovat usein eri mieltä siitä, onko uutisointi kallellaan oikealle vai vasemmalle. Whittingdale itse on kritisoinut myös BBC:n viihteellisyyttä.

Aiemmin brittimediassa on spekuloitu jopa sillä, että hallitus esittäisi osaa BBC:n varoista jaettavaksi sen kilpailijoille, tai että BBC:tä kiellettäisiin esittämästä hittiohjelmiaan parhaaseen katseluaikaan.

Torstaina esitetty raportti on maltillisempi.

BBC:n tehtäväksi esitetään ”toimia yleisen hyvän puolesta ja palvella kaikkia yleisöjä puolueettomilla, korkealaatuisilla ja omaleimaisilla sisällöillä ja palveluilla, jotka jakavat tietoa, sivistävät ja viihdyttävät”.

Uutta muotoilussa ovat puolueettomuus, korkealaatuisuus ja omaleimaisuus.

Whittingdalen mukaan hallitus ei sano, etteikö BBC saisi olla suosittu, mutta sen ohjelmien pitäisi olla nimenomaan ”omaleimaisia”, minkä oppositio on ehtinyt jo kyseenalaistaa.

Raportin mukaan BBC:n toimintaa ja televisioluvan maksajien etuja valvonut BBC Trust pitäisi lopettaa ja sen tilalle perustaa uusi johtokunta, johon BBC saisi nimetä jäsenistä puolet. Toiminnan valvonnasta vastannee jatkossa televalvontaviranomainen Ofcom.

BBC rahoitetaan jatkossakin televisiolupamaksulla. Maksun on määrä nousta indeksin mukaan, ja tulevaisuudessa se pitäisi maksaa myös Yle Areenaa vastaavan BBC:n iPlayerin käytöstä.

Myös BBC:n yli 450 000 puntaa eli 570 000 euroa tienaavien tähtien palkkiot tulee julkistaa.

Lisäksi Whittingdale vaati BBC:ltä monimuotoisuutta – käytännössä vähemmistöyleisöjen ja syrjäseutujen parempaa huomioimista.

Sen tavoitteen toteutumiseksi BBC ilmoitti toimistaan jo tänään.

Vuodesta 2017 lähtien BBC muun muassa palkkaa 150 toimittajaa ympäri Brittein saaria tuottamaan paikallisuutisia yhteistyössä paikallismedioiden kanssa.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall oli tuoreessa lausunnossaan tyytyväinen siitä, että BBC saa 11 vuoden toimiluvan ja 11 vuodeksi taatut televisiolupamaksut sekä tuen sille, mitä BBC tekee.

Hall on kuitenkin eri mieltä Whittingdalen ehdotuksesta antaa hallitukselle valta nimetä puolet BBC:n uuden johtokunnan jäsenistä.

Moni brittikansanedustajista on pelännyt, että Whittingdale pyrkii tekemään BBC:stä hallituksen äänitorven.

Eilen Whittingdale sanoi parlamentin alahuoneessa, ettei hallitus pyri vaikuttamaan yleisradioyhtiön toimitukselliseen sisältöön.

”Toimituksellinen itsemäärämisoikeus on uskomattoman tärkeä periaate emmekä tee mitään sen heikentämiseksi, - - päinvastoin, olemme tehneet parhaamme vahvistaaksemme sitä eräillä alueilla”, Whittingdon sanoi eilen uutistoimisto Reutersin mukaan.

PHIL NOBLE
BBC on odottanut kulttuuriministeri John Whittingdalen (kuvassa) raporttia jännityksellä.
BBC on odottanut kulttuuriministeri John Whittingdalen (kuvassa) raporttia jännityksellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat