Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähdet säihkyvät Cannesissa tiukkojen turvatoimien keskellä

Uutta Money Monster -elokuvaa mainostavat George Clooney, Julia Roberts ja Jodie Foster vitsailivat lehdistötilaisuudessa leppoisasti – mutta puhuivat myös vakavaa asiaa talouden ja viihteen yhteenkietoutumisesta

Kulttuuri
 
ERIC GAILLARD / Reuters
Money Monster -elokuvan ohjaaja Jodie Foster sekä näyttelijät Julia Roberts ja George Clooney poseerasivat punaisella matolla torstaina Cannesissa.
Money Monster -elokuvan ohjaaja Jodie Foster sekä näyttelijät Julia Roberts ja George Clooney poseerasivat punaisella matolla torstaina Cannesissa. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Cannes. Mitään ei näy, mutta kauempaa kuuluu jo kohahduksia. Välillä muutama kiljahduskin.

”Julia!”

”George!”

”Jodie!”

Valokuvia otetaan. Äänet voimistuvat, kuuluu askelia.

Sitten he astuvat sisään, turvamiesten ja aplodien saattelemina.

Cannesin festivaalipalatsin kolmannen kerroksen suureen saliin saapuu nippu elokuvantekijöitä Amerikan Hollywoodista.

Julia Roberts, George Clooney ja Jodie Foster. On siinä jokunen muukin.

He istuvat alas. Clooney kerää huomion itseensä – kuten aina. Hän kaataa naisten laseihin vettä.

Kaukana on paha maailma.

Cannesin pikkukaupunki Etelä-Ranskassa muuttuu kerran vuodessa globaalin viihdeshow’n näyttämöksi. Se hetki on taas käsillä.

Vanhoissa mustavalkokuvissa menneisyyden glamourtähdet parveilivat Cannesin rantakadulla, heittäytyivät rantahietikolta aaltojen vietäväksi ja antoivat auringon kuivata kiharoita. 2000-luvulla Cannes on toisenlainen.

Ammattilaistapahtumassa on valtava tungos kaikkialla, festivaalivieraita tuhansia. Tuntemattomat elokuvantekijät saavat kävellä kaduilla rauhassa, mutta todelliset kuuluisuudet suhaavat mustissa autoissaan tummien lasien takana, nousevat sieltä hetkeksi kameroiden eteen hävitäkseen taas kulisseihin lähipiiriensä seuraan.

Yhtä sellaista julkisuuden pikku hetkeä todistetaan nyt. George Clooney nousee taas hetkeksi paikaltaan, ja käy vaihtamassa poskisuudelmat tilaisuutta juontavan ranskalaisrouvan kanssa. On se herttainen, velikulta.

Tätä on Cannesin elokuvajuhlat eräille. Kevyttä elämää ja hyvännäköisiä kuuluisuuksia. Ja jokunen elokuvakin.

Vuonna 2016 Cannesin festivaalia varjostaa terrori-iskujen pelko. Tuoreet iskut Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja Le Bataclanin rockklubille sekä terrorityöt Brysselissä ovat saaneet viranomaiset varuilleen myös Cannesissa. Elokuvafestivaali on Ranskalle imagokysymys eikä sitä sovi tahria.

Turvatoimet ovat vuosia olleet Cannesissa näkyviä. Cannesin rantakatu Croisette punaisen maton tuntumassa on monin kerroin aidattu. Valtavaan festivaalipalatsiin pääsee vain kulkukortilla. Henkilöllisyys tarkistetaan moneen kertaan, kassit pengotaan ja metallinpaljastimet ovat myös käytössä.

Tänä vuonna turvatoimet ovat vielä astetta tiukempia. Poliiseja on katukuvassa aiempaa enemmän. Turva-aluetta festivaalipalatsin pääsisäänkäynnin edessä on suurennettu. Mahdollisia pommimiehiä ei haluta päästää edes ovelle, saati sisään palatsiin, jossa on useita kokoussaleja ja elokuvateattereita. Isot ensi-iltanäytökset järjestetään suurimmassa salissa, joka vetää yli 2 000 katsojaa.

REGIS DUVIGNAU
Jodie Foster (vas.) on ohjannut Money Monster -elokuvan. Julia Roberts ja George Clooney näyttelevät pääroolit.
Jodie Foster (vas.) on ohjannut Money Monster -elokuvan. Julia Roberts ja George Clooney näyttelevät pääroolit.

Nyt sisällä festivaalipalatsin uumenissa, turvamiesten vahtimassa lehdistösalissa istuvat hyväntuuliset filmitähdet. Hymy on herkässä.

Paha maailma on kaukana, eikä Julia Robertskaan ole mitenkään peloissaan.

”Olo ei ole mitenkään turvaton”, Roberts sanoo.

”Täällä on hauskaa, en ole ennen täällä ollut. Tämä on hullu elokuvan juhla”, Roberts kertoo monisatapäiselle toimittajajoukolle.

Muutamaa tuntia myöhemmin Roberts ja muut seisovat iltapuvuissaan vilkuttamassa valtavalle väkijoukolle punaisella matolla.

Näyttelijät Roberts, Clooney ja Foster ovat Cannesissa esittelemässä tai siis oikeastaan myymässä uutta elokuvaansa nimeltä Money Monster.

Money Monster kertoo siitä, mitä Cannesissa pelätään. Vastarinnasta. New Yorkiin sijoittuvassa Money Monsterissa maailmanmenoon pettynyt asemies hyökkää, sieppaa panttivangin ja vaatii viestilleen huomiota ja julkisuutta.

Siepatuksi elokuvassa joutuu Clooneyn esittämä tv-toimittaja, joka on jakanut tv-ohjelmassaan rahakkaita sijoitusvinkkejä. Ohjelman tiukkaa tuottajaa esittää Julia Roberts. Kesken suoran lähetyksen studioon ujuttautuu Jack O’Connellin esittämä nuorukainen, hanttimies, joka on seurannut tv-ohjelman sijoitusvinkkejä ja menettänyt rahansa. Hän vetää esiin aseen ja pommiliivin.

On takaisinmaksun aika.

Money Monster ei ole elokuvana maailman ihmeellisin eikä se Cannesissa esimerkiksi ole mukana arvostetussa kilpasarjassa, virallisessa ohjelmistossa kyllä. Suomessa kesäkuussa ensi-iltaan tuleva Money Monster on hollywoodilainen täyteen pakattu perustrilleri, ei sen enempää eikä sen vähempää. Ohjaaja on Jodie Foster.

Money Monster alkaa poskettomana mediasatiirina, muuttuu tikittäväksi jännäriksi kääntyen lopuksi draamaksi, jossa paha saa palkkansa. Mukana on helikoptereita ja suuria joukkokohtauksia, ja paljon myös jo moneen kertaan nähtyä. Parhaimmillaan elokuva on henkilödraamana. Elokuvassa on muistumia Sidney Lumetin elokuvista, Hikisestä iltapäivästä ja Kasvoista kuvaruudussa.

Money Monster kuvaa jokamiehen pettymystä ja raivoa. Vihan kohteena ovat rahavalta ja mediavalta, pörssipelurien ahneus sekä median puolitotuudet. Siitä filmitähdetkin nyt puhuvat.

Jodie Fosterin mukaan elokuva kuvaa muun muassa sitä miten talousjärjestelmä on epäreilu. Elokuvassa sieppari vaatii kameroiden huomion itseensä ja asialleen. Maata eivät pilaa muslimit tai kiinalaiset, vaan tällaiset herrat, mies karjuu ja osoittelee pistoolillaan pörssimiehiä.

”Siihen herättiin, kun rahat menivät. Ei siihen kun rahaa tuli.”

Foster on hyvin vakavan oloinen.

Kun Clooney taas avaa suunsa, hän tulee vitsillä sisään, kuten usein. Nyt hän tekee pilaa itsestään. Olen huono tanssija, hän muun muassa sanoo. Pilan kohteeksi joutuvat vähän muutkin. Hän väittää esimerkiksi, että vieressä istuva Roberts valmistautui rooliinsa juomalla.

Väliin tulee järkevämpääkin asiaa. Clooneyn mielestä Money Monsterissa on yhdellä tasolla kyse viihteen ja uutisten sekoittumisesta. Clooneyn esittämä tv:n sijoitusvelho höystää ohjelmaansa tanssinumeroilla ja muulla visuaalisella ilotulituksella. Ohjelma on kuin hedelmäpeli ja tv-toimittaja kuin helppoheikki markkinoilla.

”Me todella olemme tilanteessa, että joku törppö jakaa ohjeita televisiossa ja niihin vielä uskotaan. Siitä tämä elokuva kertoo. Se hetki on vaarallinen, kun uutisilla ei enää tee rahaa”, Clooney totesi toimittajille.

”Ei tämä ole varoitus Trumpin suuntaan. Trumpista ei koskaan tule presidenttiä. Emme anna pelolle sijaa”, Clintonin kannattajana tunnettu Clooney sanoi.

Ja kamerat käyvät. Myyntimiehelle Cannes on hyvä paikka mainostaa. Paikalla kun on kameroita ja toimittajia Brasiliasta Koreaan, Iranista Suomeen.

ERIC GAILLARD / REUTERS
Jodie Foster on yksi harvoista Hollywoodin näkyvistä naisohjaajista.
Jodie Foster on yksi harvoista Hollywoodin näkyvistä naisohjaajista.

Elokuva on ryhmätyötä, ja usein huomion työstä saavat tunnetuimmat tekijät. Money Monsterissa keskeinen moottori on ollut ohjaaja Jodie Foster. Näyttelijästä on kuoriutunut vuosikymmenien mittaan myös ohjaaja, joka on luotsannut tätä hanketta ja käsikirjoitustiimin työtä vuosia.

Foster on yksi harvoista Hollywoodin näkyvistä naisohjaajista. Hän on nyt 53-vuotias, mutta ollut showbisneksessä mukana jo 40 vuotta.

”Olin 12-vuotias, kun tulimme Taksikuskin kanssa tänne Cannesiin. Hienoa palata. Se oli suurta kaaosta silloin”, Foster muisteli.

1980-luvun ja 1990-luvun taitteessa Foster voitti näyttelijänä kaksi Oscaria, elokuvista Syytetty ja Uhrilampaat. Ensimmäisen elokuvansa hän ohjasi 25 vuotta sitten ja ohjaajana hän on halunnut viime vuosina profiloitua. Foster on pitänyt itseään onnekkaana. Hän ei ole sukupuolikiintiöiden kannalla, sillä asiat ovat monimutkaisempia. Luovaa työtä tehdään, on Foster sanonut.

”Mikä sen parempaa kuin tehdä töitä näyttelijöiden kanssa, jotka tietävät ohjaamisestakin”, Foster sanoi.

Julia Roberts sanoi, että hän ei aio ryhtyä ohjaajaksi niin kuin monet hänen kollegoistaan.

”Kiva kun tätä kysytään, mutta ei. Tiedän oman mieleni ja kärsivällisyyteni rajat. Minulle riittää, jos neljä ihmistä kysyy minulta jotakin tunnissa”, Roberts sanoi.

Fosterille ohjaamisen hermopaine näyttää sopivan. Hän huomauttaa, miten erikoinen elokuva Money Monster on Hollywoodin nykyohjelmistossa.

”Tämä on valtavirtaelokuvaa, studion maksama, vaikka budjetti onkin maltillinen. Tällaisia ei enää tehdä. Pitäisi kyllä. Tämä osoittaa, että voi olla samaan aikaan fiksu ja valtavirran elokuva”, Foster puolusti omaa työtään.

Tuoreessa Deadlinen haastattelussa Foster arveli, ettei esimerkiksi Taksikuskia voi tehdä nykyoloissa lainkaan. Kaupallinen menestys määrittelee sisältöä niin paljon.

Money Monsterin isoissa rooleissa on kolme miestä, mutta Jodie Fosterin mielestä olennaista on, että tarinassa on myös kolme vahvaa naista. Sitä kautta elokuvasta tuli kertomus miehistä, jotka kamppailevat epäonnistumisen tunteen kanssa.

”Ja vasta kun elokuvassa on vahvoja naishahmoja, vasta silloin todelliset kulttuurin siteet tulevat esiin.”

Kamerat nakuttavat. Filmitähdet hymyilevät. Mainospuheet on pidetty. Tilaisuus päättyy.

Foster, Roberts ja Clooney esikuntineen poistuvat. Salin ulkopuolella odottavat nimikirjoitusten metsästäjät ja valokuvaajat. Huuto ja kiljahdukset alkavat taas nousta.

”Jodie!”

”George!”

”Julia!”

Anthony Harvey / Getty Images
Jack O’Connell, George Clooney, Jodie Foster ja Julia Roberts olivat saapuneet Cannesiin mainostamaan uutta Money Monster -elokuvaansa.
Jack O’Connell, George Clooney, Jodie Foster ja Julia Roberts olivat saapuneet Cannesiin mainostamaan uutta Money Monster -elokuvaansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat