Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC:n tulevaisuus on taas taattu 11 vuodeksi, mutta mitä merkitystä sillä on Suomelle ja Ylelle?

BBC:ltä hankittu ohjelmisto on aina pitänyt ja pitää edelleen yllä myös Ylen laatubrändiä

Kulttuuri
 
Jack Barnes
Kyllä BBC hoitaa sarjassa näyttelivät muun muassa Hugh Bonneville (viides vas.) ja Sarah Parish (kolmas oik.).
Kyllä BBC hoitaa sarjassa näyttelivät muun muassa Hugh Bonneville (viides vas.) ja Sarah Parish (kolmas oik.). Kuva: Jack Barnes

Britannian konservatiivihallitus julkisti torstaina BBC-raporttinsa, joka liittyy yhtiön toimiluvan uudistamiseen. Raportin tärkein uutinen on se, että BBC jatkaa toimintaansa kutakuinkin entisillä periaatteillaan seuraavat 11 vuotta. Se on hurjan pitkä aika nykyisessä mediaympäristössä.

BBC on kaikkien yleisradioyhtiöiden äiti, joten sen asema on aina suoraan kytköksissä myös pienempiin Euroopan maihin kuten Suomeen. Monestakin syystä.

BBC:ltä hankittu ohjelmisto on aina pitänyt ja pitää edelleen yllä myös Ylen laatubrändiä. Mitä olisi TV1 ilman Avaraa luontoa? BBC näyttää usein suuntaa koko keskustelulle julkisen palvelun asemasta ja tulevaisuudesta.

Suzanne Plunkett / Reuters
David Attenborough on BBC:n kuuluisien luontodokumenttien juontaja. Samoja luontodokumentteja on näytetty jo vuosien ajan myös Suomessa Ylellä.
David Attenborough on BBC:n kuuluisien luontodokumenttien juontaja. Samoja luontodokumentteja on näytetty jo vuosien ajan myös Suomessa Ylellä.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen tulkitsee uusinta raporttia niin, että se ennen muuta vakiinnuttaa yhtiön asemaa ja takaa jatkuvuutta, pitkälle tulevaisuuteen.

”BBC:tä katsotaan aina enemmän kuin muita yleisradioyhtiöitä jo historiallisistakin syistä. Enemmän kuin esimerkiksi Saksaa, joka on isompi, sillä heillä on taustallaan historiallinen trauma sotavuosista, jolloin natsihallinto otti radion haltuunsa”, Kivinen muistuttaa.

Ylen kansainvälisten hankintojen päällikkö Tarmo Kivikallio tietää BBC:n merkityksen konkreettisimmillaan. Ylellä on BBC Worldwiden kanssa sopimus, joka takaa, että Yle saa poimia ohjelmat ensimmäisenä. Kivikallio tosin huomauttaa, että suuri osa BBC:n ohjelmista on edelleen sellaisia, että ne eivät kaupallisille kanaville sopisikaan.

Kivikallion mukaan BBC ei ole enää draamapuolella yhtä merkittävä kuin ennen.

”Nyt eletään tv-draaman kulta-aikaa. BBC on toki edelleen tärkeä, mutta nykyään me ostamme muualtakin.”

Esimerkiksi juuri nyt Saksasta on alkanut tulla huippusarjoja, kuten tuore NSU – Saksan uusnatsimurhat.

Sen sijaan historiasarjat ja varsinkin luonto-ohjelmat ovat sitä BBC-tarjontaa, jota ei korvaa mikään. Myös brittikomedialla on oma paikkansa. Kuvaavaa on sekin, että tuorein satiirisarja Kyllä BBC hoitaa meni suomalaisyleisölle täydestä.

BBC:n ja Ylen suhdetta uhkaa tätä nykyä Netflix, joka on muuttanut toimintaansa yhä aggressiivisempaan suuntaan ja saattaa napata oikeuksia muiden nenän edestä. Kivikallion mukaan kyse ei ole aina isommista rahasummista vaan sujuvuudesta: Netflixin tarjouksiin on helpompi tarttua.

”Olen kuitenkin aistinut myös sitä, että Netflixille ei haluta antaa kaikkea. Kansalliset yhtiöt voivat kuitenkin edelleen tarjota parhaan näkyvyyden ja isot mitattavat yleisöt.”

Mitä Ylelle jäisi, jos BBC:tä ei olisi lainkaan?

”Ilman BBC:tä Yle pystyisi ehkä pitämään vielä ihan näyttävän fiktiotarjonnan, mutta Avara luonto olisi pahin pudotus. Sitten voisi laittaa hanskat tiskiin ja sanoa, että tämä oli tässä”, Kivikallio naurahtaa.

Mikä on BBC:n merkitys tekijäkunnalle? Kaarina Hazard on parhaillaan tekemässä minisarjaa Ylelle yhdessä Leea Klemolan kanssa, ja hän tunnustautuu BBC:n uskolliseksi seuraajaksi.

”Kaikki me ollaan BBC:n lapsia”, Hazard sanoo.

Hazard ei niinkään korosta yksittäisten tekijöiden tai ohjelmien merkitystä vaan BBC:ltä periytyvää ikiaikaista ohjelmakaaviota, lastenohjelmineen kaikkineen.

”Rakenteen luomat hierarkiat määrittelevät yhteisiä arvojamme, ja siksi voi myös sanoa, että niiden kautta me liitymme eurooppalaiseen kansalaisuuteen.”

”Laadun kriteerit tulevat meille BBC:stä, eivät Yhdysvalloista”, Hazard huomauttaa.

BBC:n perinteen nimessä Hazard toivoo, että Suomessakin tehtäisiin kunnianhimoisempaa televisiota. ”On kerrottava tarinoita siitä, mitä meille kuuluu.”

Lauri Kivinen korostaa, että kaikkien yleisradioyhtiöiden arvioinneilla on merkitystä, ja keskustelua on käyty kiivaasti muun muassa muissa Pohjoismaissa, Suomessakin parhaillaan. Itä-Euroopan yhtiöiden suuntaus herättää huolta Euroopan kahtiajakautumisesta myös mediarintamalla.

”Nyt vaikuttaa siltä, että useimmissa maissa ymmärretään, mistä yleisradiotoiminnassa on kyse, mutta sen rajoja on koko ajan pohdittava. Pohdinta on järjestelmässä sisäänrakennettuna.”

Kyllä BBC hoitaa -sarja nauratti myös Kivistä.

”Se käsitteli mainiosti juuri sitä ristiriitaa, miten pitkälle julkisen palvelun yhtiön tulee mennä miellyttääkseen yleisöä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat