Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satavuotias Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri haali juhlakonserttinsa lyömäsoittimet kaatopaikalta

Sakari Oramo johtaa Magnus Lindbergin Kraft-teoksen satavuotisjuhlakonsertissa lauantaina Musiikkitalolla

Kulttuuri
 
Heikki Kotilainen
Magnus Lindbergin Kraftin lyömäsoittimia on koottu romuvarastoilta kuhunkin esitykseen jo vuodesta 1985. Kuvassa Riku Niemen ja Lindbergin tyylinäyte pariisilaiselta romuvarastolta vuonna 2001.
Magnus Lindbergin Kraftin lyömäsoittimia on koottu romuvarastoilta kuhunkin esitykseen jo vuodesta 1985. Kuvassa Riku Niemen ja Lindbergin tyylinäyte pariisilaiselta romuvarastolta vuonna 2001. Kuva: Heikki Kotilainen

Sibelius-Akatemian satavuotias sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Sakari Oramo vangittiin videolle huhtikuussa kaatopaikalta. Kyseessä oli perinteinen lyömäsoitinten haku Magnus Lindbergin kulttiteokseen Kraft, joka orkesteri esittää satavuotisjuhlakonsertissaan Musiikkitalossa lauantaina 14. toukokuuta.

Säveltäjä ohjeistaa, että Kraftin lyömäsoitinarsenaalia tulee aina täydentää esityspaikkakunnan romuvarastoilta. Vuoden 1985 kantaesitykseen romut saatiin Hernesaaren romusta. Nyt uusi sukupolvi vieraili samassa paikassa, mutta myös Niemen romukaupassa.

Satavuotisjuhlakonsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus, Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante solistina Jonathan Roozeman (s. 1997) sekä juuri Lindbergin raju Kraft, johon vaikuttivat niin Einstürzende Neubautenin punk-henkiset tuhon performanssit kuin kompleksisin modernismi Luciano Berion tapaan.

Kraft oli syntyaikanaan ehkä vastakulttuuria sinfoniaorkesterien normaaliohjelmistolle, mutta nyt se on etabloitunut orkesteriteos, jota ovat viime vuosina esittäneet esimerkiksi Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri Susanna Mälkin johdolla sekä Berliinin ja New Yorkin filharmonikot Alan Gilbertin johdolla.

Luonnollisesti myös näiden huippuorkesterien muusikot joutuivat kaatopaikalle instrumentteja etsimään:


Satavuotisjuhlakonsertti on lähes loppuunmyyty. YLE Teema välittää konsertin suorana lauantaina klo 19 alkaen.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia laskee sinfoniaorkesterinsa ensimmäiseksi konsertiksi silloisen Helsingin musiikkiopiston orkesterin esiintymisen Rake-salissa vuonna 1916. Pienemmillä kokoonpanoilla konsertteja oli tehty toki perustamisvuodesta 1882.

Sibelius-Akatemian kapuorkesteri on rekonstruoinut sadan vuoden takaisen konsertin sen alkuperäisessä paikassa Rake-salissa. Se on nähtävissä tästä linkistä ja myös Yle Teemalla lauantaina ennen juhlakonserttia klo 18.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat