Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroviisujen lavalla vain savu on ilmaista – Suomen Sandhjalle oli varaa hankkia koreampi mikkijalka

Kulttuuri
 
Maja Suslin / TT
Australian Dami Im siirtelee esityksessään leijuvia ruutuja.
Australian Dami Im siirtelee esityksessään leijuvia ruutuja. Kuva: Maja Suslin / TT

TUKHOLMA. Euroviisut eivät ole vain laulukilpailu, jossa 42 maata taistelee voitosta. Viisut ovat myös tätä:

Lava, joka painaa 65 tonnia ja jossa on 220 neliötä tilaa esiintyä ja 900 neliötä videoseinää.

Valomaailma, jossa on yhteensä 1 828 valonheitintä.

Tehostejärjestelmä, jonka 30 tulisuihkua, 20 hiilidioksidisuihkua ja 6 sumukonetta luovat lavalle näyttäviä efektejä.

Ei ihme, että Globen-areenan lattia on painunut 35 millimetriä kasaan viisujärjestelyjen aikana.

Euroviisut on sekunnilleen ja millilleen viritetty show. Niinä 45 sekuntina, kun ruudussa näkyy maan esittely, 40 ihmistä tuo lavalle uuden esityksen.

Esimerkiksi kun tänä iltana on Australian Dami Imin vuoro, lattiaan piirtyvät tarkasti kohdat, joissa Imin ja tämän jätti-istuimen pitää olla. Tarkka asettelu takaa, että valot ja kamerat menevät täsmälleen oikein.

Australia hyödyntää esityksessään myös tämän vuoden viisujen suurinta uutuutta, viisujen tuotantopäällikkö Tobias Åberg kertoo. Show’ssa nähtävä kolmiulotteinen efekti perustuu siihen, että esittelyvideon aikana lavalle kannetaan jättimäiset pleksit, joihin kuvat projisoidaan. Tv-ruudussa näyttää kuin Im liikuttelisi esineitä ilmassa.

Kameroiden kuvakulmat vaihtuvat tv-ruudussa sekunnilleen oikein, sillä kuvausjärjestelmä on tahdistettu musiikin kanssa. Järjestelmä siirtyy automaattisesti oikealla hetkellä oikeaan kameraan. Kameramiesten ja -naisten tehtäväksi jää huolehtia, että kuva rajautuu tai liikkuu siten kuin on suunniteltu.

Eikä kaikkien kameroiden takana edes seiso ketään. Viisut kuvataan 40 kameralla, joista kaksi lentää vaijereiden varassa Globenin katossa.

Viisuesitysten tie lavalle on pitkä. Tuottaja Anssi Autio Ylestä kertoo, että esimerkiksi Suomen Sandhjan esityksestä piti toimittaa järjestäjille suunnitelma ja toiveet jo maaliskuussa.

Järjestäjät halusivat videon, jossa näkyy, millainen esityksen koreografia on. Lisäksi listattiin toiveita: minkä tyyppinen esitys on, millainen tunnelma katsojalle pitäisi välittyä. Sitten oli konkreettisempia huomioita: miten artisti liikkuu lavalla, onko tulta tai muuta pyrotekniikkaa.

Toiveissa pitää muistaa, että aivan kaikella on hintalappu. ”Jossain vaiheessa oli niin, että vain savu oli ilmaista, mutta sekin oli vain perussavua. Parempi savu maksoi”, Autio sanoo.

Raha näkyy tänä vuonna muun muassa Venäjän ja Australian esityksissä. Autio ei halua eritellä Suomen viisubudjettia, mutta tällaisiin ratkaisuihin se ei mitenkään riittäisi. Kulut olisivat aivan toista kuin se, että Sandhjalle hankittiin lavalle vähän spesiaalimpi mikrofoniteline.

Onko järjestäjille tullut toiveita, joita he eivät olisi pystyneet toteuttamaan?

Tobias Åberg miettii hetken. ”Ei tule kyllä mieleen”, hän sanoo. ”Mitä tahansahan voidaan nykyään oikeasti toteuttaa, mutta kyse on rahasta. Meidän tehtävämme on tehdä parasta sillä rahalla, joka meillä on.”

Åbergkaan ei paljasta koko viisujen teknistä budjettia. Mutta yhden asian hän voi siitä sanoa: ”Me pysymme siinä!”

IS ja HS arvioivat euroviisujen finalistit
IS ja HS arvioivat euroviisujen finalistit
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat