Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroviisujen ennakkosuosikki on kaukana stereotyyppisestä venäläismiehestä – HS arvioi finalistit

Venäjän Sergei Lazarevia houkuteltiin Euroviisuihin vuosia. Nyt hän on kisan ennakkosuosikki.

Kulttuuri
 
IS ja HS arvioivat euroviisujen finalistit
IS ja HS arvioivat euroviisujen finalistit

Tukholma. Sergei Lazarevin katse on intensiivinen: ruskeat silmät tuijottavat kuuntelijaa, kun hän puhuu. Ja nyt hän puhuu tukholmalaisen hotellin sohvalla siitä, miksi häntä ei ole nähty Euroviisuissa jo aiemmin.

Kyse ei ole siitä, etteikö häntä olisi haluttu. Ei, sillä Venäjän viisukarsinnoista vastaava tv-yhtiö RTR houkutteli häntä seitsemän viime vuotta mukaan. Mutta laulaja vastasi aina ei: milloin kappale ei tuntunut omalta, milloin oli muita urasuunnitelmia.

”Voin rehellisesti sanoa, että olen viime päivinä itsekin ihmetellyt, miksi tässä kesti. Mutta nyt ainakin tuntuu, että olen tähän valmis”, Lazarev sanoo.

Jos jatketaan rehellisellä linjalla, Lazarev itse asiassa yritti kerran viisuihin. Hän pyrki vuonna 2008 Venäjän edustajaksi laululla Flyer. ”Mutta kun en voittanut, ajattelin, että tämä on merkki. Päätin rakentaa urani ilman Euroviisuja.”

33-vuotiasta Lazarevia ei Suomessa eikä Keski-Euroopassa juuri tunneta, mutta Venäjällä hän tuskin saisi istua rauhassa hotellin sohvalla. Lazarev on maansa kovimpia poptähtiä, jonka keikat täyttävät hallit eri puolilla Venäjää.

Tarkoitus oli nytkin olla kevät kiertueella, mutta sitten Lazarevilla kuuntelutettiin kappale You Are the Only One. Laulaja napsauttaa sormiaan – juuri näin, yhtäkkiä, päätös osallistumisesta syntyi.

Euroviisut on Lazareville ja Venäjälle vakava asia, ”musiikin olympialaiset”. Lava nähdäänkin viisuhistorian ällistyttävin show, jossa laulaja muun muassa kieriskelee ilmassa. Lazarev ei ole ollut halukas kertomaan, miten esitys on toteutettu. Hän on vain käärinyt hihansa ja esitellyt kummassakin hauiksessaan olevia siipitatuointeja.

Viisut vetivät Lazarevin kalenterin täyteen. Mutta se ei haittaa, sillä hän ei ole kahdeksasta kuuteen -työntekijä, vaan ”ihminen, joka elää musiikin kanssa”.

Ensimmäisinä kouluvuosina Lazarev kävi koulun jälkeen telinevoimisteluharjoituksissa, mutta 10-vuotiaana hän löysi musiikin. Ensin oli lapsikuoro, sitten nuorten laulukilpailuja, pian rivi pokaaleja ja lopulta vuosia suosittu Smash!!-popduo ystävä Vlad Topalovin kanssa.

Lazarev haluaa painottaa, ettei lähtenyt Euroviisuihin lyödäkseen artistina läpi myös Venäjän ulkopuolella. Ei hän toki sitä peittele, etteikö hän olisi viisuissa luonut kontakteja eri maihin ja etteikö häntä kiinnostaisi tulla joskus keikalle vaikkapa Suomeen. Mutta tärkein syy on toinen: kansallinen kunniatehtävä.

Lazarevista Venäjä onkin saanut modernin keulahahmon. Hänessä ei ole hitustakaan stereotyyppistä votkanhuuruista venäläismiestä (Lazarev ei itse asiassa juo votkaa lainkaan), vaan hän on supliikki ja huoliteltu seuramies, joka puhuu taitavasti englantia ja joka on piiskannut lihaksensa salilla viimeisen päälle.

Venäjän lähettiläänä Lazarev on saanut viisuissa vastata kaikenlaisiin kotimaataan koskeviin kysymyksiin. Koska Euroviisuihin kokoontuu paljon seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, Lazareviltä on tivattu etenkin sitä, miten vähemmistöjen asema Venäjällä on.

Asia on herkkä, sillä kysymys sähköistää nytkin tunnelman. ”Anna kun kerron”, Lazarev aloittaa. Vastaus on pitkä, koska asia on tärkeä, laulaja sanoo.

”On paljon huhuja ja uutisia, mutta suurimmaksi osaksi ne eivät ole totta. Kyllähän sinä ja minä tiedämme, miten netti toimii”, Lazarev sanoo. ”Ja jostain syystä aina keskitytään Venäjään tässä, vaikka samoja ongelmia on Yhdysvalloissa ja joissain Euroopankin maissa.”

Lazarev haluaa palauttaa keskustelun siihen, mistä Euroviisuissa on hänestä ytimeltään kyse. ”Koska tämä on laulukilpailu, meidän pitää ajatella parasta laulua, ei parasta paikkaa järjestää viisut ja matkustaa niihin. Enkä silti yhtään halua vähätellä asiaa. Jokaisella pitää olla oikeus rakastaa sitä, jota hän haluaa rakastaa.”

Euroviisujen voittaja ratkeaa tänään lauantaina. Vedonlyöjien ja viisuammattilailsten listauksissa Venäjä on Ukrainan ja Ranskan tavoin korkealla.

Laulaja itse ei halua spekuloida voitolla. Totta kai hän on sitä hakemassa, ”nämähän ovat kisat!”, mutta kalenteri on kuulemma joka tapauksessa täynnä vuodeksi eteenpäin. ”Eikä se johdu siitä, mitä olen tehnyt viisuissa, vaan siitä, mitä olen tehnyt Venäjällä kymmenen viime vuotta.”

Jos Lazarev ei olisi nyt Tukholmassa, hän todennäköisesti katsoisi viisut. Jo lapsuudenkodissa oli tapana ensin syödä illallinen ja kokoontua sitten yhdessä sohvalle viisukatsomoon.

Ensimmäinen vahva viisumuisto Lazarevilla on vuodelta 1997, jolloin Alla Pugatšova edusti Venäjää kappaleella Primadonna. Vuosien varrella omiksi suosikeiksi ovat tulleet Serbian Marija Šerifovićin Molitva ja Ukrainan edustajan Ani Lorakin Shady Lady. ”Ja sitten on tietysti Abba! Ja Loreenin Euphoria!”

Mutta tänään Lazarev ei katsoa finaalia tv:stä. Hänen oma vuoronsa esittää You Are the Only One on illan puolivälissä.

”Minusta tuntuu, että tämä laulu puhuttelee ihmisiä, koska jokainen voi sijoittaa siihen sen ihmisen, jolle haluaisi laulun itse laulaa”, Lazarev pohtii. ”Totta kai itsellänikin on mielessä aivan erityinen ihminen, jota esityksen aikana ajattelen. Mutta se on henkilökohtainen asia.”

Antti Hämäläinen
Antti Hämäläinen
Euroviisuissa nähdään tänä vuonna viisuhistorian teknisesti ällistyttävin show. Venäjän laulaja Sergei Lazarev muun muassa kieriskelee ilmassa ja kävelee portaita.
Euroviisuissa nähdään tänä vuonna viisuhistorian teknisesti ällistyttävin show. Venäjän laulaja Sergei Lazarev muun muassa kieriskelee ilmassa ja kävelee portaita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat